0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skattepop

Kontraktpolitik er vildspor

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

DET INTELLIGENTE skattestop, familiernes skattestop, det fleksible skattestop, det sociale skattestop eller det totale skattestop. Seks ud af Folketingets otte partier taler nu om et skattestop i en eller anden udformning. Og kun få kan være i tvivl om, at skattestopdiskussionen bliver et af de helt store emner i den kommende valgkamp.

Det seneste skud på stammen kom i denne uge med Socialdemokraternes og de radikales ambition om at skabe deres egen pendant til VK's skattestop. Indtil videre er SR-udspillet dog ret ukonkret.

Det er nu heller ikke den konkrete udformning af 'det alternative skattestop', der i første omgang er det interessante i udmeldingen fra Socialdemokraterne og de radikale. Det vigtige signal er, at de to partiers ledere, Mogens Lykketoft og Marianne Jelved, på ny fastslår, at de nærmest er uadskillelige - i hvert fald så længe Anders Fogh Rasmussen (V) er statsminister.

Og med ambitionen om at gå til valg som et samlet regeringsalternativ er der ikke råd til at lade partiernes hidtidige uenighed om skattepolitikken fortsætte. Slagsmålet om skattestoppet er simpelthen for vigtigt til, at partierne tør gå ind i valgkampen uden et modsvar til VK.

Nu er forskellen på partiernes skatteudspil da heller ikke større, end at Lykketoft og Jelved nok skal finde en fælles platform. Ud over at droppe den ukloge fastlåsning af afgifter og ejendomsskatter, som reelt er en skattelettelse til de rigeste, vil begge partier øge gevinsten ved arbejde ved at fjerne bundskatten og erstatte den med højere skat på pensionsindbetalinger.IDEERNE ER GODE og langt vigtigere end den lidt enfoldige diskussion om skattestop. Akkurat som det er tilfældet med andre former af den såkaldte kontraktpolitik, hvor politikerne udsteder håndfaste løfter, vil et skattestop i næsten enhver udformning medvirke til at fastlåse den økonomiske politik og bremse forandringer. Som vi allerede har set utallige gange med VK-skattestoppet, kan kontraktpolitikken ofte stå i vejen for at løse selv de mest åbenlyse uhensigtsmæssigheder. Og som vi senest har set med forhøjelsen af priserne på offentlig transport og børnepasning, er konsekvensen af skattestoppet jo blot, at udgifterne dukker op andre steder end på selvangivelsen.

Og selv om det er svært at være uenig i, at skatten helst skal ned, findes der situationer, hvor det er klog økonomisk politik at hæve skatterne. Eksempelvis i forbindelse med en overophedning af økonomien. Men desværre er der ingen grund til at frygte for overophedning med den nuværende økonomiske politik.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere