0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Falske toner

Småbanker sælger uafhængigheden

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

MED ET SVULSTIGT milliardbeløb er det lykkedes Nykredit at købe små og mellemstore bankers loyalitet. Det skete, da Nykredit betalte 7,15 milliarder kroner for konkurrenten Totalkredit - et uafhængigt realkreditinstitut ejet af 106 små og mellemstore banker.

Med Totalkredits knæfald for den velvoksne Nykredit bliver konkurrencen om kunderne indsnævret dramatisk - ikke kun på grund af, at der bliver et selvstændigt selskab mindre, men også fordi salget er sket under den forudsætning, at ejerne ikke aktivt vil rådgive deres kunder om alternative realkreditlån.

De 106 uafhængige banker har nemlig valgt at parkere deres selvstændighed i baglommen på Nykredit, da betalingen falder i rater, alt efter hvor gode de er til at sælge lån fra Totalkredit.

HELE IDEEN med de små og mellemstore banker er, at der skabes uafhængige alternativer til den finansielle storkapital. En lille bank i Stege giver kun mening, hvis den kan tilbyde sig som et troværdigt alternativ til finanskoncernerne. Når den på forhånd vælger, at den kun vil markedsføre ét realkreditprodukt, bliver argumenterne om uafhængighed hule.

Nykredits påstand er, at de både køber aktier i Totalkredit og den distributionsaftale, som Totalkredit har indgået med sine ejere. At Nykredit har dette ønske, er til at forstå, for det, der er noget værd, er distributionskanalerne direkte ud til den enkelte kunde.

Men det betyder ikke, at småbankernes kunder har samme interesser. Tværtimod. De har kun én interesse, og det er uafhængig rådgivning, der skal sikre det bedste produkt til den bedst mulige pris.

De fleste kunder i Danske Bank ved godt, at banken har en interesse i at sælge datterselskabernes produkter, men ved og husker bankerne i Stege, Tønder, Hjørring osv. at fortælle, at de bliver økonomisk straffet af Nykredit, hvis kunden ikke køber et realkreditlån i Totalkredit?

SMÅBANKERNES påstand er, at der ikke er nogen forskel fra tidligere, fordi der blot er tale om en videreførelse af en aftale, som bankerne i forvejen havde med Totalkredit. Den påstand er ubrugelig og uanstændig over for de kunder, der vælger at handle lokalt i lokalsamfundets interesse.

Den afgørende forskel er, at banken ikke længere ejer Totalkredit, og set ud fra et større samfundsperspektiv er det også en afgørende forudsætning for vurderingen af købsaftalen, at antallet af selvstændige realkreditudbydere er faldet med 20 procent - fra fem til fire.

Konkurrencestyrelsen vil nøje vurdere Nykredits køb af Totalkredit. Og det er der al mulig grund til, for de små banker har vist, at når pengene er store nok, behøver tonen over for kunderne ikke at være helt ren.

Småbanker sælger uafhængigheden

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere