0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foghs tale

Statsminister af få ord

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

ANDERS FOGH Rasmussens første nytårstale som statsminister, den han holdt for et år siden, var provinsiel og dæmoniserende. Det var i den, han gav bolden op for, om ikke en heksejagt på »eksperter« og »smagsdommere«, så en ganske betydelig mistillid til ansatte i diverse råd og nævn. En mistillid, han i et interview for nogle måneder siden indrømmede, var båret af irritation mod mange intellektuelles ideologiske afstandtagen fra det borgerlige Danmarks ideologiske værdier.

I SIN ANDEN nytårstale til nationen nævnte Fogh Rasmussen ikke med ét eneste ord regeringens overvejelser omkring en kommende skattereform, eller hvad den vil gøre for at bekæmpe den voksende arbejdsløshed.

Regeringens førstemand gjorde det nemmeste. Han brugte det meste af sit krudt på de danske EU-forbehold og kampen mod det, han kaldte »religiøs middelaldertænkning« i Danmark. »I Danmark holder vi politik og religion adskilt«, sagde Fogh, der slog fast, at det er uacceptabelt, at de frihedsrettigheder, danskerne holder, af bliver undertrykt »med henvisning til Koranen, Bibelen eller andre hellige skrifter«.

Man har lov at håbe, at disse ord også har adresse til mørkemændene i Dansk Folkeparti, fundamentalisterne Krarup og Langballe, men det er formentlig et lønligt håb. Fogh ved godt, hvem der sikrer hans parlamentariske grundlag, så han brugte i sin tale kun eksempler fra det muslimsk-fundamentalistiske rædselskabinet, da han skulle konkretisere, hvad religiøs middelaldertænkning er: omskæring af småpiger og stening. Det sikrer, at hans vigtige principielle markering bliver aflæst, som han og Dansk Folkeparti ønsker det: Det er muslimerne, der er de farlige. Det er islam, der truer os. Også i sin anden nytårstale faldt Fogh for fristelsen til at dæmonisere.

TIDEN ER for længst løbet fra de danske EU-forbehold. Det mener både regeringen og et stort flertal i Folketinget. Men modsat oppositionens leder, Mogens Lykketoft (S), der i sin nytårsudtalelse kræver en afstemning om forbeholdene allerede i år, mener Fogh ikke, at tiden er moden før den ny EU-traktat, der skal regulere forholdene mellem de 25 lande i det udvidede EU, er på plads. Vi skal vide, hvordan EU's ny traktat ser ud, før vi skal tage stilling til, om vi vil opgive forbeholdene. Et ganske fornuftigt, og for regeringen bekvemt, ræsonnement.

Fornuftigt, fordi det lægger op til den knald eller fald-afstemning, hvor danskerne må sige ja - eller nej til hele EU én gang for alle.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere