0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

TV 2

Stop dog den privatisering

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

SIDSTE UDKALD: hvis det om kort tid lykkes kulturminister Brian Mikkelsen at få privatiseret TV 2, har regeringen Fogh Rasmussen for første gang gjort virkelig alvorlig skade på kulturlivet i Danmark.

De mange sager, som det seneste år har skabt blæst om Kulturministeriet, er alt i alt for småting at regne mod, hvilken destruktion, der nu lægges op til. At spille hasard med den ene af landets to public service- kanaler er et stykke politisk hærværk, som ingen regering - og da slet ikke en borgerlig-liberal - vil høste andet end skam af.
Det var under Schlüterregeringen i 1988, at TV 2 blev oprettet efter mange års diskussioner og forhandlinger.

Grundideen var den enkle og sunde at bryde Danmarks Radios monopol på at sende tv. I mellemtiden er talrige andre kanaler kommet til, men DR har stadigvæk kun en eneste konkurrent, når det gælder den særlige form for sendeflade og kvalitet, som bærer betegnelsen public service. DR's eneste konkurrent på dette felt er TV 2.

Denne sunde konkurrence, som engang blev sikret af en borgerlig regering, vil den konservative kulturminister nu afskaffe. DR skal atter have monopol på public service, og TV 2 kan blive reduceret til at være en kommerciel trash kanal på linje med de mange, mange andre. Det er ufatteligt, at dette skulle være god borgerlig-liberal politik; og man har svært ved at tro andet, end at statsministerens forståelige optagethed af EU- formandskabet er eneste forklaring på, at han endnu ikke har fået øje på, hvilket makværk hans regering her er ved at tegne sig for.

KULTURMINISTER BRIAN MIKKELSEN hævder ganske vist, i samklang med Venstres og Dansk Folkepartis kulturordførere, at man godt kan sælge TV 2 til en privat investor på betingelse af, at stationen fortsat opfylder visse krav til public service. Det er blår i øjnene, og alle ved det.
Regnestykket er såre simpelt, hvilket TV 2's direktion og bestyrelse har pointeret igen og igen. Der kommer til at mangle en lille halv milliard kroner i TV 2's kasse, hvis stationen kommer på private hænder: Licensen falder bort, det er 275 millioner kroner; og hvis købsprisen er en milliard kroner, som gerne skal give 15 % i afkast, trækkes yderligere 150 millioner kroner ud. Det hænger ikke sammen, det hænger slet ikke sammen. Og der er kun én metode til at dække hullet i økonomien, nemlig at gå efter de voldsomt store seertal, som kan tiltrække reklamekronerne. TV 2 får som privatkanal en samlet sendeflade præget af alt andet end kvalitet. Det bliver de billigst mulige programmer til det størst mulige antal seere. Det bliver bras.

Brian Mikkelsen har med grove metoder forsøgt at lukke munden på TV 2's nuværende ledelse, som stilfærdigt og samvittighedsfuldt har peget på sagens fakta. Ministeren kan glæde sig til, hvis privatiseringen bliver gennemført, at fyre denne ulydige ledelse.

DET STÅR DOG NÆPPE i kulturministerens magt også at nedlægge revisionsfirmaet PriceWaterhouseCoopers, hvis rapport om økonomien i TV 2-privatiseringen han insisterer på at holde hemmelig. Formentlig fordi rapporten viser, hvad alle som sagt ved: at privatiseringen ikke hænger sammen økonomisk - ikke på det landsdækkende TV 2 og absolut ikke på de regionale kanaler.

HVIS SÅ ENDDA det offentlige fik noget ud af hærværket rent økonomisk. Men det er forsvindende. TV 2 har en kæmpe gæld, som p.t. er indkapslet i stationens egen økonomi. Hvis stationen privatiseres, skal staten bruge det meste af betalingen på at indfri gæld, så der formentlig højst bliver nogle hundrede millioner kroner tilbage i reelt provenu. På længere sigt vil man måske spare de 275 millioner kroner, TV 2 for øjeblikket modtager i licensbidrag årligt. Medmindre pengene overføres til den genfødte monopolkanal, Danmarks Radio.

Alt i alt et rigtig elendigt regnestykke for alle parter, for seere, licensbetalere og købere - og ikke mindst for en borgerlig regering, som får smadret en kulturbærende tv-station og ødelagt en sund konkurrence uden at få andet ud af det end et blakket eftermæle.

Det er på høje tid, men det er ikke for sent: Stop den privatisering.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere