Geni? Når man siger noget så idiotisk foran den samlede verdenspresse som Lars von Trier gjorde i Cannes, må man finde sig i, at omgivelserne tager udtalelserne for pålydende.
Foto: JONATHAN SHORT/AP

Geni? Når man siger noget så idiotisk foran den samlede verdenspresse som Lars von Trier gjorde i Cannes, må man finde sig i, at omgivelserne tager udtalelserne for pålydende.

Leder

Hitler-snak svækker von Trier

Lars von Trier har kun sig selv at takke for miseren i Cannes.

Leder
FOR ABONNENTER

»Der er tale om dansk humor«, sagde Lars von Trier, da han undskyldte sine tåbelige udtalelser om Hitler og Speer ved en pressekonference i onsdags i Cannes.

Men nej, det Lars von Trier gav en smagsprøve på, var ikke dansk humor, men syg humor. Reaktionerne har forståeligt nok været derefter.

Når man siger noget så idiotisk foran den samlede verdenspresse som Lars von Trier gjorde, må man finde sig i, at omgivelserne tager udtalelserne for pålydende.

LÆS ARTIKEL

Film er Lars von Triers medie. I sine film formår han at bearbejde sine fascinationer, fobier og besættelser kunstnerisk, og det kommer der kunst ud af.

Når han derimod forsøger at omsætte dem til sprog, går det galt, og de kommer, som det skete i Cannes, ud som uartikulerede mellemregninger.

At udtalelserne skulle være en gennemtænkt provokation eller et mediestunt virker ikke sandsynligt. Var det tilfældet må man gå ud fra at han havde formuleret sig klarere.

Man kan imidlertid ikke fortænke festivalledelsen i at bede von Trier om at forlade festivalen. Dens opgave er at sikre, at filmfestivalen handler om filmkunst og ikke om stærkt malplacerede platheder. Derfor er det også logisk, at det kun er manden og ikke hans film, der er uønsket i Cannes.

abb

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce