0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiken mener Fordøm middelalderlig dom over systemkritiker

Selvfølgelig skal det internationale samfund blande sig i Raif Badawis dom.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hans Punz/AP
Foto: Hans Punz/AP

Støtte. Protester mod blogger Raif Badawis idømmelse af 1.000 piskeslag.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Saudi-Arabiens kongemagt er fortørnet over den internationale kritik af dommen over en systemkritisk blogger. Omverdenen skal ikke blande sig i de uafhængige domstoles afgørelser, hedder det i en udtalelse fra landets udenrigsministerium.

Sludder og vrøvl. De saudiske domstole er ikke uafhængige. Hvis kong Salman ville, kunne han både ændre den konkrete dom og gennemtvinge en ændret retspraksis.

Selvfølgelig skal det internationale samfund – hellere mere end mindre – blande sig og højlydt protestere, når de saudiske domstole, med kongehusets velsignelse, udsætter politiske kritikere for middelalderlige straffe og tortur.

Den liberale blogger Raif Badawi er idømt 1.000 stokkeslag – fordelt på 50 slag ad gangen på offentlig plads – plus ti års fængsel og en stor bøde. Desuden er han frataget sin politiske ret til at optræde i medierne – alt sammen for at krænke islam.

Det er horribelt, at det overhovedet er lovstridigt i Saudi-Arabien at kritikere kongehuset og dets fortolkning af islam. Det er rædselsvækkende, at Badawi idømmes stokkeslag, og det er sikkert også meningen.

Det nærmer sig desuden psykisk tortur, at han fra fredag til fredag skal frygte en ny serie af slag over ryggen, indtil straffen er fuldbyrdet. Fortabelse af ret til optræden i medier, hvor behersket denne ret end kan være i det kongestyrede diktatur, hører ingen steder hjemme i et moderne retssamfund.

Det er rædselsvækkende, at Badawi idømmes stokkeslag, og det er sikkert også meningen

Det er Saudi-Arabien ikke – og det er kongehusets eget bevidste valg.

Sveriges udenrigsminister Margot Wallström var tidligere på året rank nok til at kritisere den saudiske retspraksis som netop middelalderlig.

Det blev Saudi-Arabiens regering, kongehuset med andre ord, så vred over, at den fik gennemtvunget, at hun ikke som aftalt måtte holde tale for udenrigsministrene i den Arabiske Liga ved et møde i Kairo.

Dengang dukkede mange vestlige regeringer sig, mens en række internationale menneskeretsorganisationer har istemt med Sveriges kritik. Når det saudiske udenrigsministerium nu klager sin nød, må det være, fordi kongemagten føler sig ubehageligt berørt.

Det er kun godt, og en ny dansk regering kan passende forfølge sagen gennem EU. Kritikken er på rette plads. Det er stokkeslagene og censuren ikke.

aj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage