0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Valgfrihed, tak

Uklogt af V at afvise tilkøbsydelser

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

SKAL PENSIONISTEN kunne købe ekstra hjemmehjælp, rengøring, havehjælp m.v. af kommunen? Og skal børneinstitutionen mod betaling kunne tilbyde forældrene f.eks. et ugentligt måltid midt i ulvetimen?

Flertallet af landets borgmestre er ikke i tvivl. De vil hellere end gerne tilbyde borgerne tilkøbsydelser. Og borgerne vil også gerne have den ekstra valgmulighed.
Men hvad siger regeringspartiet Venstre, der ellers har gjort valgfrihed og markedskræfter i den offentlige sektor til sit mantra? Efter lang tids vaklen er partiet nu nået frem til holdningen: Tilkøbsydelser duer ikke. De offentlige institutioner skal ikke sælge ydelser, som private virksomheder kunne have solgt.

Det er en uklog beslutning. Af flere årsager.

For det første: Ud fra en snusfornuftig, pragmatisk synsvinkel er det svært at se, hvorfor man skal forhindre den 85-årige fru Jensen i at kunne købe f.eks. ekstra hjemmehjælpstimer hos den leverandør, som hun er tryg ved, og som har erfaring i at levere varen.

For det andet: I de kommende år vil presset på de offentlige velfærdsydelser eksplodere. Stadig flere ressourcestærke ældre med stadig mere individuelle krav vil rette deres forventninger mod den offentlige sektor. Men der vil ikke være råd til at honorere kravene.

Derfor bliver man nødt til at afvise de ældre. Medmindre altså, at man i fornyelsens navn indfører nye modeller i den offentlige sektor. Som f.eks. tilkøbsydelser.

Fordelen ved tilkøbsydelser er, at man imødekommer de øgede, individuelle krav på en socialt afbalanceret måde. Til den velstillede med det store hus siger man: De 75 kvadratmeter skal vi nok klare som en gratis grundydelse. De resterende hundrede kvadratmeter, haven og snerydningen klarer vi også gerne - men så skal du betale for det.

NATURLIGVIS KAN der være problemer forbundet med, at offentlige institutioner går ud på et marked, hvor der også er hjemmeservicefirmaer, gartnere, vaskerier m.v. De kan imidlertid løses ved at lave vandtætte skotter og særlige selskabskonstruktioner.

Et større problem er det, hvis tilkøbsydelser bliver så stor en succes, at de trækker fokus væk fra kerneydelserne til de ressourcesvage. Den faldgrube bør man være konstant opmærksom på. Og er man det, er tilkøbsydelser en idé, der er kommet for at blive. Ærgerligt, at en liberal regering ikke kan se det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere