0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Løngab

Brug for kønsopdelte lønstatistikker

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EFTER GENNEMBRUDDET i overenskomstforhandlingerne, der efter forligsmandens mellemkomst sikrede etableringen af en central barselsfond, sagde de konservatives ligestillingsordfører, Lars Barfoed, at det for Folketinget nu gælder om at følge op på det arbejde, arbejdsmarkedets parter har påbegyndt. »Nu ligger der et arbejde tilbage for Folketinget, som sikrer alle ligestilling på barselsområdet«, sagde Barfoed med henvisning til, at halvdelen af alle privatansatte står uden for forliget mellem DA og LO.

NU, DA ligestillingen takket være fagbevægelsen er sat massivt på dagsordenen, bør Barfoed og de øvrige partiers ligestillingsordførere blive i arbejdstøjet lidt endnu. Særligt Venstres ligestillingsordfører, Troels Lund Poulsen, trænger til at blive taget i skole. Han er herostratisk berømt for så sent som i januar i år at have udtalt, at kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet er slut. Retfærdigvis skal det nævnes, at han sagde det i forbindelse med, at han vil have flyttet fokus fra danske kvinders situation til indvandrerkvinderne, som han mener er blevet svigtet. Men alligevel. Troels Lund Poulsens synspunkt er historieløst og forkert, og det bør nogen fortælle ham. Ligestillingen på arbejdsmarkedet er så langtfra en realitet. Måske Lars Barfoed vil informere ham?

Som debatten i forbindelse med barselsfonden illustrerede, er der mange ligestillingsproblemer på arbejdsmarkedet. Der er helt konkret et løngab mellem kvinder og mænd på 15-20 procent. I det private erhvervsliv tjener mænd i gennemsnit 30 kr. mere end kvinder i timen. I det offentlige er forskellen 17 kr. i kvindernes disfavør. Her kommer Lars Barfoeds vilje til politisk handling ind i billedet. Ligesom de konservative øjensynligt er parat til at sikre samtlige privatansatte kvinder forbedrede barselsvilkår, bør Folketinget pålægge arbejdsgiverne at indføre kønsopdelte lønstatistikker. Én for kvinder og én for mænd, så det på enhver dansk arbejdsplads bliver muligt at se, hvordan det egentlig går med den økonomiske ligestilling eller mangel på samme.

SR-REGERINGEN vedtog en ændring af ligelønsloven, som banede vejen for kønsopdelte lønstatistikker. Men VK-regeringen sløjfede lovændringen med henvisning til, at det må være op til arbejdsmarkedets parter selv at få ændret skævhederne. Sløjfningen var ideologisk og uigennemtænkt. Hvis politikerne sørger for, at kønsopdelte lønstatistikker bliver en realitet, vil arbejdsmarkedets parter netop få det værktøj, som gør, at de kan gøre ligestillingsarbejdet færdigt på det lønmæssige område.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere