0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dobbeltmoral

SSW skal ikke bøje sig for trusler

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

FORBUNDSREPUBLIKKEN har altid, i modsætning til det hedengangne DDR, været et strålende eksempel på, at demokrati kan slå rod og trives i en nation, hvor det så langtfra har været en selvfølge, og hvor traditionen egentlig var antidemokratisk, ikke mindst i samfundets øverste lag.

Alligevel aner man fra tid til anden, at et genopfriskningskursus i alt fald ikke kan gøre skade. Senest har vi med oplevet, at det store borgerlige parti i Tyskland, CDU, vil frakende det sydslesvigske SSW dets forfatningssikrede status som mindretalsparti i delstaten Slesvig-Holsten, hvis det ikke danser efter dets pibe. Ledende CDU-folk truer åbenlyst med at fratage SSW dets særstatus, hvis partiet tolererer en socialdemokratisk-grøn mindretalsregering i Kiel.

Eller sagt på en anden måde: Hvis SSW bruger sin demokratiske ret, mister partiet den.

SSW er efter valget i februar blevet tungen på vægtskålen i magtkampen mellem landdagens rød-grønne gruppe og en koalition af CDU og De Frie Demokrater, FDP.

SSW repræsenterer det danske og det frisiske mindretal i Slesvig, og dets to repræsentanter i landdagen i Kiel, Anke Spoorendonk og Lars Harms, hører hjemme i hver sin af de to grupper.

Forfatningsmæssigt er SSW undtaget fra den høje tyske spærregrænse på 5 procent. Denne begunstigelse skyldes en tragisk dansk-tysk forhistorie, og man blev endeligt forsonet med Bonn-Københavns-erklæringerne i 1955. Nu vil de borgerlige åbenbart skrive historien om og kræve, at SSW kun kan bevare sin ret, hvis det støtter dem. Moral er godt, dobbeltmoral dobbelt så godt.

ÆLDRE OG FORSIGTIGE dansksindede sydslesvigere advarer deres gamle parti mod at bruge sine rettigheder. Det vil gøre livet surt for det danske mindretal i Slesvig, mener man.

Det lyder som et klogt råd, men er det ikke på længere sigt. Man må, så vidt muligt, stå fast på, at ved valg bestemmer vælgerne, ikke diverse pressionsgrupper, der slet ikke hører hjemme i Slesvig-Holsten. SSW's vælgere hælder i langt overvejende grad mod en rød-grøn regering i Kiel, og den vil ikke have et flertal imod sig, hvis SSW stemmer for den.

Så enkelt er det. Det må være et led i den almindelige demokratiske opdragelse at tage den diskussion nu. Man må håbe, at CDU ender med at anerkende det.

POLITIKEN

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Læs mere