0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Boblende

Boligmarkedet er på kogepunktet.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

MAN SKAL ENTEN være ejendomsmægler eller sælge boliglån for at påstå, at der ikke har udviklet sig en prisboble på det danske boligmarked. Seneste advarsel kommer fra Finanstilsynet, som mandag rundsendte et brev til de danske banker og realkreditinstitutter med en påmindelse om, at det kan være farligt at lade sig rive med af euforien på boligmarkedet.

Umiddelbart tager både banker og realkreditinstitutter let på advarslen. Men med årlige prisstigninger på 30-35 procent i visse dele af landet bør det stå klart for enhver, at prisudviklingen mange steder har mistet kontakten med virkeligheden. Særlig i de store byer, hvor folk nærmest køber lejligheder ubeset - i blind tillid til boligprisernes fortsatte himmelflugt.

Det sidste er normalt et af de vigtigste tegn på, at der er en prisboble. Blandt økonomer er tommelfingerreglen således, at der er tale om en boligboble, når private boligejere betragter deres hjem som et investeringsobjekt. Og det er der efterhånden mange, der gør.

Situationen bliver ikke bedre af, at der er mange spekulanter i markedet. Ved nye lejlighedsbyggerier oplever man ofte, at lejlighederne bliver købt udelukkede med videresalg for øje. En fed forretning i det nuværende marked, hvor man snildt kan tjene nogle hundrede tusinde skattefri kroner på den konto.

FØR MAN KØBER en ny bolig, skal man gøre sig fuldstændig klart, at man begiver sig ind i et overophedet marked. Muligheden for yderligere prisstigninger er til stede, men det er risikoen for prisfald sandelig også. Og med det sidste in mente er der grund til at fyre op i advarselslampen, når det gælder den stadig mere udbredte brug af afdragsfri rentetilpasningslån. Særlig når det gælder førstegangskøbere. Man risikerer meget hurtigt at skylde flere penge, end boligen er værd, hvis boligpriserne begynder at falde.

Og prisfald er ikke så usandsynligt, som ejendomsmæglere og banker gør det til. Se blot på Australien og Storbritannien, hvor boligpriserne har haft nedadgående retning i flere måneder. Også i USA er markedet vendt. Ifølge