0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smukt land

En fin håndsrækning til landbruget

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Jeg en gård mig bygge vil,

der skal være silo til

store tanke, grønne buske og 5.000 svin, malkerobotter, udmugningsanlæg og stålpladehaller med perlegrus til maskinparken under et sadeltag

hører til min bondegård.

Ja, undskyld, hvis versefødderne vokser ud over formen i fjerde linje. Men ligesom den gamle børnesang ikke helt klarer kravene til en moderne bedrift, er det danske landbrugsbyggeri vokset langt ud over sine gamle typers bredder.

Moderne landbrug bygger løseligt på en tradition, der for 100 år siden fandtes gode retningslinjer for. Men funktionaliteten, størrelsen og materialerne har ændret sig; landbrugenes drastiske udvikling over de seneste 40 år har betydet, at det danske kulturlandskab æstetisk er blevet betydeligt forarmet. Gårdenes hovedhus er ofte bevaret, eller der er bygget et nyt i en stil, der ikke hører landområder til. Gamle længer er revet ned, mens større og større stalde er vokset til i vilkårlige placeringer, farver og materialer. Der er ikke længere så skønt ude på landet.

Og udviklingen peger i én retning: færre og større bedrifter. Ifølge en undersøgelse fra rådgivningsfirmaet Cowi var der i 1970'erne 170.000 selvstændige landbrug i Danmark. I dag er der 25.000, og om 10 år vil tallet være reduceret til 8.000-10.000 store produktionslandbrug. Det er ikke en udvikling, man behøver at begræde. Men over halvdelen af de eksisterende bygninger vil blive udskiftet over de kommende år.

ikke skal foregå efter samme hidtidige tilfældige knopskydning, er det nødvendigt at få en arkitektonisk helhedsbetragtning. Det er det, Fonden Realdania har afsat 60 millioner kroner til i et nyt forskningsprojekt. Håndsrækningen til landbruget bliver arkitektkonkurrencer for tre kommende nybyggerier, der kan fungere som forbilleder.

De nye landbrugsbygninger skal være mere fleksible, mere effektive og tage bedre hensyn til miljø og dyrevelfærd. Men først og fremmest skal landskabet og kulturmiljøet sættes på dagsordenen. Det er på høje tid igen at vise, at landbruget er en stolt og central del af kulturarven.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce

Læs mere