Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Leder

Tag sindet alvorligt

Psykiatrien trænger til en grundig behandling.

Leder
FOR ABONNENTER

Danske kræftpatienter er de sidste 17 år blevet begunstiget med fire kræftpakker. Alle har styrket patienternes muligheder for effektiv behandling af en sygdom, der er lige så udbredt, som den er modbydelig. Med den anden kræftpakke fra 2005 var området på få år blevet tilført mere end 4 milliarder kroner, og ministre, læger og forskere arbejdede sammen for at ændre måden, systemet behandler kræft på.

I søndags fortalte syv nøglepersoner i Politiken om den jætteindsats, der lå bag revolutionen. Moralen var politisk opløftende: Det kan lade sig gøre, når viljen er der. Det er det glædelige budskab. Vender man blikket mod psykiatrien, kommer det nedslående:

»Jeg og adskillige af Folketingets partier undrer os meget over, hvad der er blevet af de over 2 milliarder kroner, der er afsat ekstra til psykiatrien i regionerne«, sagde daværende sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) sidste år, da kritikken af den udsultede psykiatri igen tog til. For selv om et folketingsflertal i 2014 vedtog at bruge 2,2 milliarder kroner til en fireårig forbedring af området, er psykiatrien i miserabel forfatning.

Det er umuligtat slukke et brølende bål med vand udmålt i håndfulde, og udviklingen i psykiatrien overstiger midlernes rækkevidde mangefold: Der kommer flere patienter, som er stedse mere behandlingskrævende, politikerne udsteder utopiske udredningsgarantier, og antallet af behandlingsdomme er så højt, at personalet må udskrive patienter for tidligt for at få plads til de farligste psykisk syge.

mzt

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce