Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
regeringen forsøger at tørre klimaudfordringerne af på forbrugeren.
Foto: Emma Sejersen

regeringen forsøger at tørre klimaudfordringerne af på forbrugeren.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er en leder. Lederen er udtryk for Politikens holdning og skrives på skift af medlemmerne af avisens lederkollegium.


Regeringens udspil om klima er utilstrækkeligt

Politikerne bør gøre Danmark til et foregangsland på det grønne område.

Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Budskabet var ikke til at tage fejl af, da FN’s klimapanel (IPCC) mandag offentliggjorde sin store rapport om klodens tilstand.

Den gode nyhed var, at det ikke for sent at bremse den opvarmning af kloden, der vil medføre en uoverskuelig mængde af ekstremt vejr, oversvømmelser, tørke og andre ødelæggelser.

Til gengæld er det afgørende at handle resolut og hurtigt – lige nu.

På den led var budskabet fra klimapanelet både positivt og forpligtende. Det gør det til en regulær undladelsessynd for alverdens regeringer ikke at handle og ikke at handle resolut. Vi har kun 10-12 år til at vende udviklingen.

I det lys er det ikke svært at fælde dom over det klimaudspil, Lars Løkke Rasmussen (V) og hans regering fremlagde tirsdag: Den har ganske enkelt ikke forstået situationens alvor. Det er der tre grunde til:For det første har regeringen valgt at frede landbruget.

Det skyldes vælgertaktiske hensyn, fordi regeringspartierne helt åbenlyst er mere optagede af det snarlige folketingsvalg end af at tage klimaudfordringen på sig. Det er både kortsigtet og uansvarligt.

For det andet forsøger regeringen i videst mulige omfang at tørre klimaudfordringen af på forbrugerne: Det er dem – os – der skal ændre adfærd, mens regeringen selv forholder sig så passivt som muligt. Den manglende indsats over for landbruget illustrerer det.

Hvis regeringen for alvor havde haft en vision, så havde den fremrykket sine klimamål og placeret Danmark som et grønt foregangsland, der kunne agere modvægt til denne verdens Donald Trump’er og hans politiske kloner. Sådan et foregangsland var vi engang.

For det tredje består det meste af klimaudspillet af varm luft. For at kunne leve op til EU’s krav skal Danmark ifølge regeringen reducere sin CO2-udledning med 32-37 millioner tons. Men hele 8 millioner tons kommer ved blot at undlade at bruge CO2-kvoter, vi ellers havde ret til, og som der i øvrigt i forvejen er et overskud af i EU-systemet.

Det er derfor ligegyldigt.

Andre 12,9 millioner tons kommer ved at modregne den mængde kulstof, som jorden optager gennem planter, der vokser på den.

Det må vi gerne ifølge FN, men det er jo talgymnastik og udtryk for det modsatte af budskabet fra FN’s klimapanel: At det er alvor nu.

Der er brug for handling, ikke varm luft.

jarl-

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden