0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark kan stadig undgå at gøre 2021 til en skamplet af et jubilæumsår

Regeringen må stoppe unødig bæltefiksering. Her og nu.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Peter Hove Olesen (arkiv)
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Leder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

På et hængende hår kan Danmark nå at afværge et skændigt jubilæum.

Næste år er det 20 år siden, Politiken første gang kastede kritisk lys på den udbredte brug af bæltefiksering i psykiatrien. I artikel efter artikel, skæbne efter skæbne, år efter år, har vi beskrevet denne voldsomt indgribende og ofte dybt skadelige tvangsbehandling af velfærdsstatens svageste og mest udsatte borgere: psykisk syge patienter.

Historien handler ikke om bevidst kynisme og åbenbar ondskab. Den handler om et behandlingssystem, der har forsøgt at gøre godt, men som i årevis har gjort ikke bare ondt. I mindst ét tilfælde har det været decideret ulovligt.

Danmark er således ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg blevet dømt for at have overtrådt forbuddet mod tortur og anden form for umenneskelig behandling. Danmark har negligeret denne helt centrale beskyttelse af menneskets værdighed. Det er sket i en konkret sag anlagt af en 35-årig patient, der over for domstolen har godtgjort, at han ikke var til fare for sig selv eller andre, da han i 2013 blev bæltefikseret i 23 timer.

I to årtier har det ikke skortet på bimlende og bamlende alarmklokker. Hele fire gange – i 2002, 2008, 2014 og 2020 – har Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur kaldt langvarig bæltefiksering for mishandling.

Retfærdigvis skal nævnes, at antallet af bæltefikseringer er faldet, men alene sidste år skete det for 1.259 patienter i alt 3.253 gange. I 417 af tilfældene blev den psykisk syge patient spændt i bælter og fikseret i mere end fire døgn.

Tallene dækker over en oprivende og oprørende situation, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ikke umiddelbart ligner en mand, der har tænkt sig at gøre noget effektivt ved. Han anerkender både dommen og problemet, men vil i første omgang nøjes med at kigge på, om »sundhedsmyndighedernes vejledninger er tydelige nok«. Dernæst vil han overveje »tydeligere« lovgivning.

For en regering, der vil sikre værdige forhold for samfundets allermest udsatte, skal der helt andre effektive metoder i brug

Hvis problemet var nyt, kunne denne valenhed måske accepteres. Men efter to årtiers nølen og nu en skændig dom ved Menneskerettighedsdomstolen er det ganske enkelt ikke godt nok. For en regering, der vil sikre værdige forhold for samfundets allermest udsatte, skal der helt andre metoder i brug.

Danmark kan stadig undgå at gøre 2021 til en skamplet af et jubilæumsår. Kom nu.

cj

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts