0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

(arkiv)

Debattører
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Jørgensen: Støjberg glider i dejen, når hun forsøger at skjule haltende politik med kage

Vi socialdemokrater har været med til at lave de fleste af Støjbergs 50 stramninger, men det har vi ikke gjort for sjov.

Debattører
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Så har hun gjort det igen. Med en provokerende opdatering på Facebook har Inger Støjberg sat dagsordenen i de danske medier. En kage og et smil var alt, der skulle til for at tiltrække sig maksimal opmærksomhed.

En reklamemand vil nok sige, at det er dygtigt gjort. Som politiker er jeg ikke imponeret. Det er okay at sende klare signaler om sine værdier og sin politik, men det skal ske i respekt for de mennesker, politikken berører. Og fokus må ikke fjernes fra substansen.

Politik handler om mange ting, men vigtigst af alt handler det om værdier. Det er dem, der sætter retning for det politiske arbejde og de resultater, der skabes. Det er også på det værdimæssige plan, at vi tydeligst ser forskellene på de politiske partier og de politikere, vi stemmer på. Derfor kan det sådan set være fint nok, når Støjberg en gang imellem siger tingene med lidt kant.

Misforstå mig ikke. Selvfølgelig skal substans og indhold fylde mest i den politiske debat, men det også er vigtigt at diskutere symboler og sende klare værdimæssige signaler. Heri ligger nemlig ofte kernen i de politiske forskelle. Og dermed kernen i vores demokratiske dialog.

Regeringen har paradoksalt nok jo ikke selv været med i noget af den vigtigste politik, der er blevet lavet på udlændingeområdet i den senere tid

De forskelle tror jeg, at mange ofte kan have svært ved at se i det daglige politiske rugbrødsarbejde, hvor meget jo handler om teknik, brede løsninger og kompromisser.

Derfor hører jeg heller ikke til dem, der rutinemæssigt råber 'symbolpolitik' som et skældsord efter politiske kollegaer, når de på den ene eller anden måde sender politiske signaler.

Alligevel mener jeg, at der er grund til at kritisere Inger Støjbergs kage-opdatering, hvor hun fejrer, at nu har regeringen strammet udlændingepolitikken 50 gange. Det er der to årsager til.

For det første er det efter min mening upassende og mangel på respekt for, hvor alvorligt et politisk spørgsmål det handler om. En stramning er ikke bare et flueben på et stykke papir. Det er rigtig politik med rigtige konsekvenser for rigtige mennesker.

Vi socialdemokrater har været med til at lave de fleste af de stramninger, som Støjberg refererer til. Det har vi ikke gjort for sjov eller med henblik på at sende signaler til befolkningen. Det har vi gjort, fordi det har været nødvendigt i en tid, hvor vi oplever de største flygtningestrømme siden Anden Verdenskrig. Vi har den opfattelse, at det er nødvendigt at have styr på, hvor mange udlændinge vi får til Danmark. Både for at sikre, at vi har mulighed for at integrere dem, der kommer, og fordi vi skal værne om sammenhængskraften i vores land.

Det er en alvorlig sag. Og vi glemmer aldrig, at det handler om mennesker. Derfor kunne vi heller aldrig drømme om at 'fejre' vores politik på dette område med at spise kage. Og vi ville aldrig kommunikere vores politik så respektløst, som Støjberg gør her.

For det andet er det jo åbenlyst, at det her også handler om taktik. Støjberg er presset, og hun ønsker at fjerne fokus fra de områder, hvor hendes politik halter.

Regeringen siger, at den har en ambition om, at flere flygtninge skal i arbejde. Desværre sker der ikke rigtig noget. Vi socialdemokrater har længe opfordret Støjberg til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger, så vi kan få en bred og fremtidsrettet aftale, som sikrer, at langt flere flygtninge får et job. Det sker bare ikke. Regeringen er handlingslammet.

Annonce

Endelig har regeringen paradoksalt nok jo ikke selv været med i noget af den vigtigste politik, der er blevet lavet på udlændingeområdet i den senere tid. Nemlig de love, som Socialdemokratiet, SF og Dansk Folkeparti har vedtaget for at sikre, at udenlandsk arbejdskraft ikke kan komme til Danmark og underbyde danske lønninger under dække af at være 'højtkvalificeret' arbejdskraft.

Ikke nogen sjov sag for Støjberg. Derfor vil hun selvsagt gerne have fokus på noget andet. Og det må man desværre sige er lykkedes.

Men, men, men. Uagtet, at Støjberg sikkert mener, hun har haft endnu en kommunikativ succes, og uagtet, at man jo må give hende, at hun er kommet ud over rampen med sit signal, så tror jeg faktisk, hun er gledet i dejen her. Jeg tror ikke, at mange danskere finder, at der er noget at 'fejre', når man træffer alvorlige beslutninger om udlændingepolitik.

Herinde på Borgen har jeg da også stadig til gode at møde en eneste Venstre-politiker, der bakker op om Støjberg i den her sag. Statsministerens beklemte udtryk, da han måtte »beklage«, hvis Støjbergs signal »var blevet taget forkert ned« siger det hele.

Alle ved, at Støjberg ikke er blevet misforstået. Hun er bare gået for langt. Synes hun selv det? Tja, det er en anden sag.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?