Regeringen lægger op til et opgør med værnepligten, men ikke alle partier følger trop.
Foto: Finn Frandsen

Regeringen lægger op til et opgør med værnepligten, men ikke alle partier følger trop.

Jakob Engel-Schmidt

Afskaf den håbløse værnepligt - eller få kvinderne med

Der er rigeligt med argumenter for afskaffelse af værnepligten.

Jakob Engel-Schmidt

Regeringen lægger op til et fornuftigt og nødvendigt opgør med værnepligten, som hvert år tvinger unge mænd til at bruge måneder af deres liv på en ubrugelig og omkostningstung uddannelse.

I stedet vil man bruge ressourcer på en professionel hær med fuld fokus på internationale missioner og maksimal værdi for budgetkronerne.

Desværre melder Dansk Folkeparti og Konservative pas og fremfører traditionelle og møllugtende argumenter om samfundsmæssig sammenhængskraft og behovet for et bredt rekrutteringsgrundlag til de væbnede styrker.Personligt har jeg en kraftig forhåbning om, at mine partifæller i Venstre får opdateret kalenderen, bladret frem til 2012 og støtter en afskaffelse af værnepligten.

Argumenter er der rigeligt af – både de principielle om frihed og tvang samt massevis af praktiske forhold.

Som tidligere værnepligtig befalingsmand og officer kan jeg fortælle, at en soldateruddannelse på 3,5 måneder er håbløs og spild af penge. Soldaterne når knap nok at få udleveret uniformen og lære de basale færdigheder, før afmønstringsugerne begynder.

Selv værnepligtens fortalere har vanskeligt ved at præsentere praktiske og moralske argumenter, ud over konservativ vanetænkning, for at bevare den

Foruden de praktiske argumenter er værnepligten et demokratisk problem for vores samfund. Det er ambivalent og udtryk for forstokket modstand mod forandring, at et moderne samfund stadig tvinger unge mænd til at spendere måneder at deres liv på en for samfundet tæt ved ubrugelig uddannelse, der koster skatteborgerne massevis af penge.Tilmed er værnepligten i den aktuelle form stærkt kønsdiskriminerende, idet pligten kun tilfalder unge mænd.

Kunne det tænkes, at værnepligtens førstekæmpere i Dansk Folkepar

i og Konservative tager konsekvensen og udbreder værnepligten til også at omfatte kvinder, når man så ivrigt insisterer på at bevare den som bærende samfundsinstitution?

Tilmed er værnepligten i den aktuelle form stærkt kønsdiskriminerende, idet pligten kun tilfalder unge mændEt andet forhold, der taler til værnepligtens afskaffelse, er dens reelle formål. På trods af de politisk korrekt formulerede formålsbestemmelser for værnepligtsuddannelsen er det reelle formål at rekruttere egnede kandidater til internationale missioner.

Faktum er imidlertid, at forsvaret nyder bred opbakning i den danske befolkning, og man ingenlunde har vanskeligt ved at rekruttere frivillige soldater fra alle samfundslag.

Bekymringerne om, at en professionel hær vil vende den tunge ende nedad, finder derfor ingen opbakning i realiteternes verden.

Faktum er, at selv værnepligtens fortalere har vanskeligt ved at præsentere praktiske og moralske argumenter, ud over konservativ vanetænkning, for at bevare den.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce