Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Freia Dam
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

2015 blev året, hvor småligheden vandt

Hjerterum og fællesskab udskiftes nu med ringe levevilkår og dårlige beslutninger.

Freia Dam
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens nogle vil huske 2015 som året, hvor vi for alvor fik has med alle problemerne gennem effektivisering og ulogiske besparelser, er vi en lille men vedholden bunke tilbage, som vil se tilbage på et år, hvor nejhatten vandt.

Og nej, vi flygter ikke til Sverige, bare fordi samfundet ikke lige passer os. Vi bliver. Og kæmper. Vi er nemlig født i et land, der engang var kendt for sin åbenhed og varme arme. Det var vi stolte af.

Nu har snæversyn og smålighed fået patent på vores kultur. Der har vi rod. Derfra vores verden går.

Vi skævvrider sundhedssystemet som en gammel karklud og beder de ældre pisse på tid

Dannebrog vajer pludselig over en politisk højborg af smålighed. Det er pludselig blevet okay at nøjes med dårlig kvalitet.

POLITIKEN MENER

Men siden hvornår blev navlepilleri kernen i vores mentalitet? Med den skærer vi i udviklingsbistanden og putter asylansøgere i telte. Med den går vi amok over julehjælp til muslimer og stemmer nej til fællesskabet. Med den skævvrider vi sundhedssystemet som en gammel karklud og beder de ældre pisse på tid, mens næste generation hives til verden af en tyndslidt jordemoder. Velkommen til, lille du. Træd ind i hamsterhjulet og sæt i gang. Foran dig venter en afpillet offentlig sektor. Du skal være hurtig og effektiv. Fød, arbejd, fød igen, stem, uddan, modtag, betal, gå fra, skil, dø og begrav. Og mens du ligger der, så fortæl os om du er lykkelig i et samfund, der ikke hænger sammen længere.

Engang var Danmark et foregangsland. For bare tre måneder siden var Danmark endda så velansete, at vores ry gav Mogens Lykketoft formandsposten for FN's Generalforsamling. I et interview i Politiken den 5. december i år kunne han nu blot berette om skepsis og forargelse fra medlemmerne. »Hvad er det, der sker i Danmark?«, spørger de ham.

Fød, arbejd, fød igen, stem, uddan, modtag, betal, gå fra, skil, dø og begrav

INTERVIEW MED MOGENS LYKKETOFT

Og ja, hvad sker der? Hvorfor har jeg en indgroet følelse af, at vi pludselig er blevet eksperter i nejhat? Nej til fællesskab, varme hænder, fremmede kulturer og kernevelfærd. Ja til uværdige besparelser og politiske cirkusheste. Snotforvirrede og desillusionerede. Ude af trit med virkeligheden og det samfund, der engang var gearet til både at varetage høje og lave, rige og fattige, nyankomne, nyfødte og nye ældregenerationer.

Kære Danmark. Vågn nu op og indse, at de gamle kerneværdier hjerterum og fællesskab nu makuleres til fordel for ringe levevilkår og dårlige beslutninger.

2015 blev året, hvor en stor del af os så realitetssans og fornuft gå planken ud. Må 2016 byde på en mere human revolution. Det er på tide. På tide at søge tilbage til det Danmark, vi engang kendte.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden