Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Gry Inger Reiter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop politikerleden - og gør noget selv

Er du ramt af politikerlede, kan du selvmedicinere med doser af aktiv samfundsdeltagelse.

Gry Inger Reiter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikerne er egoistiske slamberter, der kun er ude på at sikre deres egen karriere. Embedsmændene er suspekte mørkemænd, der manipulerer love igennem. Mediefolket er uintelligente mikrofonholdere, der reducerer al politik til et spil Stratego i deres desperate forsøg på at nå laveste fællesnævner.

Jo, danskerne har mange forklaringer på, hvor politikerleden kommer fra. Sjovt nok peger ingen af dem på dem selv.

Politikerleden er snart en lige så udbredt folkesygdom som herpes herhjemme. Den smitter som bare fanden, og det kan være svært ikke at lade sig rive med, når ens nærmeste har et udbrud. Heldigvis kan førstnævnte faktisk kureres.

Og en kur er der brug for. Hele 75 procent af danskerne oplever en udbredt politikerlede i det danske samfund, ifølge en meningsmåling foretaget af Megafon for Politiken og TV 2 i maj.

Gennem de små sejre kan vi genfinde troen på, at verden kan blive et bedre sted

Det er selvfølgelig altid nemmere, når det er andre, der skal gøre noget anderledes. Men her kræver det faktisk, at du selv gør en indsats.

Fortvivl ej. Kuren er masser af træning af den demokratiske deltagelsesevne.

Målet er, at flest muligt mennesker får mest mulig magt over deres eget liv.

Derfor kommer her en miniguide til mere reel indflydelse.

Trin 1: Indse, at al magt i samfundet ikke udøves fra Christiansborg, og at du kan gøre mere end at stemme hvert fjerde år.

Trin 2: Erkend, at din vilje til at holde meat-free monday ikke isoleret set påvirker industriens produktionsmetoder eller afværger klimakrisen. Erkend, at du er mere end en politisk forbruger. Du er en ressourcestærk medborger (ellers ville du slet ikke læse dette).

Trin 3: Fortæl om det, der ikke virker, og kom med løsninger. Vi er alle sammen eksperter med en særlig indsigt i det, vi arbejder med til daglig. Alligevel holder mange mund med ting, der ikke fungerer. Men hvis vi vil bygge en bedre fremtid, skal både offentlige og private arbejdspladser hele tiden blive bedre. Den opgave kan din øverste chef ikke klare alene. Derfor må du hjælpe med at finde på bedre løsninger til, hvordan dit arbejde organiseres. Som bonus befries du for følelsen af at befinde dig i en totalitær ministat otte timer om dagen.

Trin 4: Engager dig i frivilligt arbejde. Fire ud af ti danskere gør det allerede. Arbejder for den sag, de brænder for, i frivillige fællesskaber. Uanset om du kaster dig over opgaven som fodboldtræner, som bestyrelsesmedlem i dine børns skolebestyrelse eller som lektiehjælper i asylcenteret, så gør du her en langt større forskel end ved at brokke dig over medier og politikere.

Trin 5: Påvirk investeringsstrategien i dit pensionsselskab. Sammen med resten af danskerne har du sparet over 3.000 milliarder kroner sammen til pension. Med de penge kan vi flytte meget. I mange pensionskasser investeres pengene stadig efter et eneste princip: rå kapitalisme. Det betyder, at mange af os gennem vores pensionsopsparing støtter uetiske forretninger, der fremstiller klyngebomber, lader folk arbejde under kummerlige forhold og skider på miljøet. Tænk, hvis de penge i stedet blev investeret i selskaber, der skaber gode arbejdspladser og udvikler klimabevidste løsninger. I nogle pensionskasser har medlemmer allerede sikret en mere bæredygtig investeringspolitik, og det kan du også. Start med at sikre dig, at du har din pension i en demokratisk pensionskasse, så du rent faktisk har indflydelse på, hvilke interesser dine penge bliver brugt til at fremme.

Trin 6: Meld dig ind i et politisk parti. Lider man af politikerlede, virker et partimedlemskab nok ikke som den oplagte kur. Ikke desto mindre vil du i den lokale partiafdeling være med til at bestemme, hvem der bliver stillet op til valg, og du vil sandsynligvis opleve, at din lokale folketingspolitiker faktisk er et menneske – der endda lytter, når I taler om, hvad I sammen skal kæmpe for. Samtidig er den lokale partiafdeling et godt sted at starte, hvis du vil være med til at løse konkrete problemer i lokalsamfundet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GRY INGER REITER:

Vi står over for udfordringer så store, at de kan få en kamp for bedre lektiehjælp til udsatte børn eller mere klimabevidste investeringer til at virke ubetydelig. Men det er den ikke.

For kampen er ikke bare kampen for en konkret forbedring, uanset hvor lille den måtte være. Det er også en kamp for at vise venner, kolleger og bekendte, at vi selv kan gøre en forskel ved at handle. Gennem de små sejre kan vi genfinde troen på, at verden kan blive et bedre sted.

De små kampe kan ikke erstatte de store, strukturelle forandringer, som alt andet lige må udgå fra det politiske system. Men de er et skridt i den rigtige retning. Og de er den bedste kur mod politikerlede, du kan selvmedicinere dig til.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden