0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Løkke må gøre op med boligskattestoppet

En boligskattereform er alle tiders chance for at vise politisk ansvarlighed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Tegning: Roald Als

Gry Inger Reiter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Gry Inger Reiter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Med rødt slips og et passende antal alvorsrynker i panden tonede Lars Løkke Rasmussen i mandags frem på Facebook og lancerede den såkaldte helhedsplan. Selvom 2025-planen kun går 9 år frem i tiden, forsikrede statsministeren om, at »det handler ikke om næste folketingsvalg. Det handler om næste generation«.

Hvis Lars Løkke vil demonstrere, at det ikke handler om næste folketingsvalg, kan han passende tage tyren ved hornene og melde klart ud, at boligskattestoppet hverken kan eller bør forlænges i en kommende skattereform.

Skatten på bolig har længe haft samme status som Lord Voldemort i Harry Potter-universet – som ’den, som ikke må benævnes’ . Hovedårsagen er, at 57 procent af de stemmeberettigede danskere bor i ejerbolig. Sjovt nok mener ca. samme andel af danskerne, 59 procent, at det er uacceptabelt, hvis almindelige boligejere skal betale mere i boligskat. Det viser en ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Do the math.

Vælger regeringen at give efter for de konservative og fjerne grundskylden, vil det kun have én sikker effekt: Boligpriserne vil fortsætte himmelfarten

Lægger man sig ud med ’den unævnelige’, har man lagt sine chancer for et godt valgresultat i graven. Sådan har Christiansborg-logikken i hvert fald været siden 2002, hvor Anders Fogh Rasmussen indførte skattestop på ejendomsværdiskatten.

Alligevel er boligskatten ikke til at komme uden om dette efterår. Dels kommer Skatteministeriet med et nyt system for ejendomsvurdering, der skal rette op på de seneste års fejlvurderinger. Dels er regeringen nødt til at tage stilling til, hvad der skal ske, når skattestoppet på ejendomsværdiskatten udløber i 2020. Endelig har Konservative gjort kampen mod stigende grundskyld til deres mærkesag i efterårets forhandlinger.

Den vigtigste årsag til, at boligskat skal på dagsordenen, er dog en helt anden. Nemlig at vi efterhånden har fået stablet et lige så skrøbeligt korthus op af afdragsfrihed, skattestop og ekstremt lave renter, som vi havde inden finanskrisen i 2008. Boligpriserne er allerede nu højere end ved toppunktet i 2006, og de er for længst løbet fra pris- og lønudviklingen, viser tal fra Danmarks Statistik.

Situationen er så alvorlig, at Den Internationale Valutafond, IMF, har advaret om, at Danmark bør skride til handling for at forhindre, at der opstår en boligboble. De Økonomiske Råd har ligeledes anbefalet, at skattestoppet for ejendomsværdiskatten ophæves for at undgå, at boligpriserne kommer ud af kontrol ligesom under den seneste højkonjunktur.

Alligevel har finansminister Claus Hjort Frederiksen udtalt, at regeringen »ikke har nogen ambition om at indkræve mere i boligskatter«.

De seneste 14 år har den manglende regulering af ejendomsværdiskatten ellers skabt et gabende hul i statskassen. Selv hvis regeringen blot vil fortsætte skattestoppet, er den nødt til at finde pengene gennem enten højere skat andetsteds eller velfærdsforringelser. Det på trods af, at der i 2025-planen er afsat 24 mia. kr. til at holde boligskattetrykket i ro.

Vælger regeringen at give efter for Konservative og fjerne grundskylden, vil det kun have én sikker effekt: Boligpriserne vil fortsætte himmelflugten.

Boligkøbere kigger nemlig på, hvad de har råd til at bo for på månedsbasis – ofte gearet maksimalt med afdragsfrie flekslån – og ikke på det samlede beløb, de låner. Derfor vil lavere boligskat hurtigt avle højere salgspris og dermed flytte endnu flere penge over i et boligmarked, der i forvejen er overophedet.

Hvis Lars Løkke vil vise sig som en ansvarlig statsmand, der regerer med øje for næste generation, skal han i stedet tage et frontalopgør med boligskattestoppet. Mantraet bør være, at mere af skatten på arbejdsindtægt skal omlægges til skat på bolig. Det er bedre at lade folk beholde flere af de penge, de står op om morgenen og knokler for, end at forære skattelettelser til dem, der tilfældigvis ejer deres hjem. Det er mere retfæ