Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning. Roald Als

Tegning. Roald Als

Henrik Gade Jensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den blå fortælling sejrede

DF har opbygget en solid politisk kapital og de kunne endda flirte med SF i valgkampen.

Henrik Gade Jensen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For kun få år siden stod skellet i dansk politik mellem Dansk Folkeparti og så de såkaldt ansvarlige partier, der kunne enes i hellig forargelse over Pia Kjærsgaard. Nu efter valget er situationen en anden, og Dansk Folkeparti er største borgerlige parti.

Det skyldes, at DF har fået ret i de to sager, som de udmærkede sig ved, nemlig skepsis overfor indvandrings- og flygtningepolitikken og afgivelse af magt og suverænitet til EU. Begge har vist sig at være vindersager. DF har opbygget en så solid politisk kapital ved at have ret og have fået ret, at de end ikke behøvede at spille kortene offensivt ud i valgkampen og endog kunne flirte med SF.

Valget viste også, at troværdighed ikke kan købes i en automat, men kommer af lang tids insisteren.

Opgaven for de fire partier i blå blok bliver nu at bevæge sig væk fra den mere defensive politiske dagsorden – hvad de ikke vil have - og skabe den fortælling, som kan binde de blå partier sammen og også i længere perspektiv være en troværdig vision for et fremtidigt Danmark.

Dansk politik befinder sig i et spændende vadested.

1. Udenrigspolitisk er der ved at være konsensus om, at den aktivistiske og missionerende militærpolitik har spillet fejl, men så skal der formuleres nye måder og strategier for, hvordan vi skal omgå og undgå denne verdens ondskab.

2. I EU-politikken har blå bloks fælles ønske om med Storbritannien som partner at få gjort EU lidt mere ædrueligt store perspektiver.

3. Flygtninge- og integrationspolitikken er stærkt udfordret for tiden, og også her består blå bloks opgave i at formulere en konstruktiv og selvsikker politik, der ikke giver efter for kortsigtet mediemæssig moralisme, men insisterer den på det langsigtede bedste også for de lande, som mennesker flygter fra.

4. Blå blok kunne også konstruktivt gentænke retspolitikken i en tid, hvor fængselsstraf snarere er en attraktion end en afskrækkelse for mange udefrakommende, og hvor effektiv grænsekontrol med Danmarks heldige geografi forekommer som det indlysende rigtige svar på meget af kriminaliteten.

5. Uddannelserne har i alt for lang tid været i frit fald, og der består enorme udfordringer i at reparere flere års misforstået pædagogik og reformer.

Skrækscenariet er den proletarisering, hvor borgeren med alt for høje skatter og afgifter gøres til et afmægtigt, besiddelsesløst væsen, der ikke er herre i eget hus

6. Men vigtigst af alt få det gjort mest muligt attraktivt at arbejde og skabe nye arbejdspladser. Eventuelle skattenedsættelser må aldrig ses som et mål i sig selv, men altid som et middel til at få skabt det borgerlige blå samfund præget af selvbevidsthed, opsparing, foretagsomhed og ordentlighed.

Skrækscenariet er den proletarisering, hvor borgeren med alt for høje skatter og afgifter gøres til et afmægtigt, besiddelsesløst væsen, der ikke er herre i eget hus. Og som kun har råd til at køre rundt i mikrobiler, velfærdsstatens små Trabanter.

Det bliver spændende at følge blå bloks politik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Valgets mest positive resultat består i valget af Henrik Dahl som nyt folketingsmedlem for LA, og her kan blå blok vinde vigtige kampe på værdislagmarken - sejre som realpolitikerne alt for ofte undervurderer eller givet efter overfor. Konservative har mistet fortids størrelse, og det skyldes i høj grad flere årtiers ideologiske forsømmelser på de to mærkesager, som DF overtog. Det bødes der for, men Konservatives trøst er, at vi alle er konservative i vores dagligdag og ikke ønsker ideologiske eksperimenter.

Og så forældes kerneværdierne: Gud, konge og fædreland aldrig. Der bliver også en venskabelig opgave i blå blok kammeratligt at overbevise DF om, at det sociale ikke kun skal forstås som manna fra himlen, der bør forøges mest muligt, men at al vej til mere langsigtet velfærd går gennem vejen væk fra passiv modtagelse og til aktiv deltagelse og selvforsørgelse. Gamle Grundtvig mente så viseligt, at en levende folkelighed består i et selvforsørgende og selvberoende samfund.

Til sidst min kæphest, som heldigvis slet ikke blev berørt i valgkampen: med folkekirken har Danmark en enestående succesrig organisation, der er tilstede i hvert sogn i Danmark. Der kan læres meget af folkekirken for øvrige offentlige institutioner: nærvær, lokal forankring, få regler, stort personligt ansvar.

Blå blok har store opgaver foran sig, og realpolitikken må ikke stå alene.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden