Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Daniel Ochoa De Olza/AP
Foto: Daniel Ochoa De Olza/AP

Krise. I Spanien er flere end hver fjerde borger uden arbejde.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De økonomiske sadomasochister har taget fejl

Den 'nødvendige sparepolitik' i Europa bygger på en fejl i et Excel-ark.

Peter Hummelgaard Thomsen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For noget tid siden læste jeg en artikel i New York Times, der har gjort indtryk på mig.

Den beskrev, hvordan Grækenland i disse år er ramt af en kæmpebølge af selvmord blandt pensionister og arbejdsløse. På små håndskrevne sedler fortæller de desperate grækere om deres årsager til at begå selvmord.

Historien om de græske selvmord er et billede på den desperation, der lige nu præger det europæiske kontinent. Og som er ved at kvæle Europa. I hele EU er der nu knap 26 mio. uden arbejde. Der er tale om massearbejdsløshed i et omfang, vi skal meget langt tilbage i historien for at finde. I Spanien og Grækenland er flere end hver fjerde borger uden arbejde.

I samtlige EU-lande stiger ledigheden, og EU-landende er nu samlet set gået i recession for anden gang på fire år. Vi er ved at miste en hel generation af unge.

Men nu viser det sig, at store dele af præmissen for den selvpåførte økonomiske sadomasochisme, hvor Europa har pålagt sig selv massive sparemål, bygger på et helt forkert grundlag.

Store dele af den europæiske sparepolitik er nemlig blevet begrundet med henvisning til et forskningspapir og en bog skrevet af de to Harvard-professorer Kenneth Rogoff og Carmen Reinhart. Ifølge Rogoff og Reinhart vil en statsgæld på over 90 pct. betyde, at den forventede vækst for en udviklet økonomi være på -0,1 pct. årligt, mens den, hvis gælden ligger under, vil være mellem 2,8-4,1 pct.

Det er intet mindre end en skandale, at europæiske politikere har begrundet den helt forkerte krisemedicin

Kort fortalt: Hvis gælden er for stor, bryder helvede løs. Alle lige fra Angela Merkel til EU-kommissionens topfolk har siden rapportens offentliggørelse i 2010 begrundet en 'nødvendig politik' med de strenge sparekrav.

Nu viser det sig, at det hele bygger på en kæmpe fejl i nogle Excel-ark. Det er intet mindre end en skandale, at europæiske politikere har begrundet den helt forkerte krisemedicin, endda på et helt forkert tidspunkt, med henvisning til en teori om, at gæld i krisetider skaber højere renter og lavere vækst.

Men også herhjemme i Danmark er budskaberne blevet gentaget igen og igen af politikere og meningsdannere. Selv her i Politiken skrev avisens chefredaktør Bo Lidegaard i midten af marts, at »Øger eurozonen sin offentlige gæld, vil det uafvendeligt sætte sig i højere renter, som vil suge den ønskede stimulus ud af økonomien. Det vil ganske enkelt ikke virke«.

Altså en gentagelse af den fejlslagne teori.

BO LIDEGAARD

Man vi har alle sammen været advaret. Nobelprismodtageren i økonomi, Paul Krugman, beskriver situationen sådan her: »Som enhver fornuftig økonom kunne have forudsagt (og det gjorde vi), gjorde nedskæringerne den økonomiske krise dybere«.

Og han bakkes op af den tidligere tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, der kritisk noterer, at man i dag »fortsætter med den sparekurs, som Tyskland dikterer, selv om den på bare tre år har betydet, at den europæiske finanskrise har udviklet sig til en eksistentiel krise«.

Det er tid til at vågne op nu.

Derfor er der brug for en række erkendelser i den førte politik, og en ny kurs. For det første, Europas største krise er ikke en gældskrise. Tværtimod er det, at kontinentet befinder sig i en massiv social krise og en vækstkrise. Det er arbejdsløsheden og den lave produktivitet, der er problemet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hver morgen når vi vågner, bør vi minde os selv om: giv ikke finansmarkedet for frie tøjler

For det andet, endnu engang viser det sig, at der ikke findes en 'nødvendig politik', som er en højere sandhed. I det tilfælde har det været begrundet i en fejlagtige Excel-ark og en blind frygt for markedet. Det er på tide, at vi stiller et afgørende spørgsmål til os selv. Er mennesker til for økonomien? Eller er økonomien til for mennesker?

Jeg er ikke i tvivl, og derfor bør den europæiske krisepolitik fokusere på at nedbringe arbejdsløshed, investere i at skabe vækst og holde sammen på kontinentet. For det tredje, vi er nødt til at minde os selv om hvad der skabte denne krise, hvis vi ikke skal havne i samme suppedas igen.

Den nuværende krise er skabt af en uregerlig finanssektor, som i en blind tro på liberalisme og det frie marked gav alt for frie tøjler.

Hver morgen når vi vågner, bør vi minde os selv om: giv ikke finansmarkedet for frie tøjler.

Vi må erkende, at den førte økonomiske politik ikke skaber andet end massearbejdsløshed og socialt armod, som min generation og mine børn vil slås med konsekvenserne af i mange årtier fremover.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden