Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At konkurrere med en tysker eller en kineser på løn er en tabt kamp

Truslen mod de danske værdier kommer fra borgerlige, der vil have os ned i løn.

Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Inden Inger Støjberg satte sig tungt på Venstres sommerudmeldinger med sit ønske om en udlændingepolitik, der skelner mellem velkomne og ikke-velkomne udlændinge på baggrund af deres religion, havde et andet folketingsmedlem, Martin Geertsen, forsøgt sig med årets agurketidsvinder: et udspil om en såkaldt dansk værdikanon.

Geertsens værdier var dog noget ukontroversielle. Derfor døde diskussionen også hurtigt og blev afløst af de mere sprængfarlige udmeldinger fra Inger Støjberg. Udmeldinger som blandt andet blev mødt af endnu et måske legendarisk citat fra partikammeraten Birthe Rønn Hornbæk:

»Nogle dansk-somaliere har bedre internationalt udsyn, højere uddannelse og kan flere sprog end Inger Støjberg«.

Men værdidiskussioner kan være interessante. For værdier er vigtige at værne om. Særligt hvis de er under angreb. Og det er der nogle danske værdier, der lader til at være. De værdier, der har styret udviklingen af vores økonomi og arbejdsmarked igennem et århundrede. Pudsigt nok er det lederne af Geertsens eget parti - Lars Løkke og Claus Hjorth - der har ledt for i det angreb.

Fremfor de halvtomme, politisk ufarlige klichéer fra Geertsens lunkne agurkekanon, burde vi diskutere hvilke værdier, der skal være afgørende for det at have et job i Danmark. Hvilke vilkår det skal ske på og til hvilken løn. For det er langt mere interessant, at vi har formået at skabe et samfund med en høj grad af tryghed, baseret på et stærkt fællesskab og med gode job som resultat.

Alt sammen ting, som der nu stilles spørgsmål ved, og som er truet af borgerlige politikeres ønske om, at Danmark skal efterligne USA og Tyskland.

Men vi har brug for mere af det, der gør Danmark til noget særligt – ikke mindre.

LÆS DEBATTEN

I de fleste lande forfølges der i disse år en politik, som presser lønningerne i bund. Vejen til ’konkurrencedygtigheden’ går åbenbart kun nedad. I ræset mod bunden står lønmodtagerne som taberne på sidelinjen med mindre og mindre i lønningsposen – hvis de da er så heldige stadig at have et job. Samtidig forværres deres arbejdsvilkår og arbejdstider.

Der findes dog også en anden vej. Det er den, vi hidtil har taget i Danmark. Og som vi burede fortsætte ad.

Det som har bragt dansk økonomi i den stærke position, den er i, er den høje produktivitet, vores gode uddannelsesniveau og vores specialiserede viden og produktion.

Lad os i stedet satse på at forbedre os på disse områder, hvor vi i forvejen er gode. Vi kan gøre tingene på vores egen måde. At konkurrere med en tysker eller en kineser på løn er en tabt kamp – i hvert fald for det Danmark, vi kender i dag.

Vores styrkepositioner betyder, at vi i dag eksporterer for mere end nogensinde før og at der er et pænt overskud på handelsbalancen.

Vi skal være prisbevidste, men behøver ikke konkurrere på løn. Vi kan i stedet basere vores deltagelse i den internationale konkurrence på høj teknologi, nye former for service og kundetilpassede løsninger.

LÆS DEBATTEN

Den danske vej handler om at sikre trygge og omstillingsparate medarbejdere – ikke at presse dem i løn. Er man tryg, har man også mere mod på at prøve en ny idé af. Er man derimod bange for at blive fyret, tager man ingen chancer.

Vi har brug for at styrke det særegent danske på arbejdsmarkedet. Godt og solidt, ofte også hårdt, arbejde, der udføres på gode vilkår og til en ordentlig løn. Det er dén danskhed, der er truet i disse år. Og det er den, vi burde bruge tiden på at diskutere hvordan vi bevarer.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden