Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning.Per Marquard Otzen

Tegning.Per Marquard Otzen

Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagpengekommission er en lappeløsning - med enkelte gode lapper

Styrk sikkerhedsnettet - brug det bedste fra dagpengekommissionen

Kristian Weise
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dagpengekommissionen har fremlagt deres bud på et nyt dagpengesystem. Med den opgave de havde fået, kunne det ikke blive til meget mere end en lappeløsning.

Heldigvis er der dog nogle af lapperne, der er ganske gode. Dem skal Christiansborgpolitikerne nu tage med sig, og – i bedste patchworkstil – sikre et dagpengesystem, der giver mere tryghed. For det er netop den tryghed, dagpenge kan give, der er udgangspunktet for et fleksibelt arbejdsmarked og en dynamisk økonomi i Danmark.

Det virker som om, det ofte er blevet glemt i den store dagpengediskussion, men et ordentligt dagpengesystem er ikke kun til fordel for dem, der på et tidspunkt i deres liv er arbejdsløse og på dagpenge. Det er det også for alle os andre.

Dagpengesystemet er en af de helt afgørende faktorer for vores konkurrenceevne og vores evne til at tilpasse os udviklingen i verden.

De gode lapper fra Dagpengekommissionen, der nu skal samles op på Christiansborg, er særligt den mere fleksible genoptjening og muligheden for en længere dagpengeperiode

Dagpengene har historisk sikret, at det at blive arbejdsløs ikke betyder, at man også skal gå fra hus og hjem. Den tryghed betyder, at danske lønmodtagere har turdet tage chancer i deres arbejdsliv og eksempelvis lade sig omskole, når det har været nødvendigt.

Derudover lægger dagpengene sammen med kontanthjælp en bund under lønniveauet på arbejdsmarkedet. Hvis ydelsesniveauet reduceres, vil det presse de laveste lønninger nedad. Det kan starte en nedadgående lønspiral og betyde stigende ulighed.

Der er en stor forventning om, at Socialdemokraterne, Venstre og Dansk Folkeparti vil finde hinanden. Spørgsmålet er blot, hvor mange penge de vi sætte af. Kilde: politiken.tv / foto og klip: Peter Vintergaard

Det har vi understreget fra Ceveas side hver gang, der har været forslag om lavere kontanthjælp eller dagpengene det seneste år. Og nu har også vismændene påpeget den sammenhæng.

Men det er ikke bare vismandsvisdom. Det er konkrete erfaringer. Det er det eksempelvis i Tyskland, hvor Hartz-reformerne i start nullerne førte til drastisk sænkede ydelser. Resultatet har været lavere lønninger – ikke bare til de få, men til så mange, at middelklassen er blevet kraftigt udhulet og knap 10 pct. af de arbejdende tyskere i dag er arbejdende fattige.

Politikerne skal sikre et stærkere dagpengesystem. Det er den opgave, de nu står med. Både fordi dem, der rammes af arbejdsløshed har brug for et stærkere sikkerhedsnet. Men også fordi resten af os også taber, hvis dagpengesystemet svækkes.

De gode lapper fra Dagpengekommissionen, der nu skal samles op på Christiansborg, er særligt den mere fleksible genoptjening og muligheden for en længere dagpengeperiode. Til gengæld vil de otte foreslåede karensdage (hvor man ikke automatisk får dagpenge) og den lavere dimittendsats svække det sikkerhedsnet, som dagpengene netop skulle være.

I de kommende forhandlinger bør det ledende spørgsmål for forhandlerne på Christiansborg derfor være, om den endelige dagpengeløsning er en, der reelt giver mere tryghed og derfor også mere fleksibilitet og dynamik, eller det modsatte.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden