Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mandsopdækning. Politiken var solidt repræsenteret med 28 ansatte på Roskilde Festival.
Foto: Thomas Borberg(Arkiv)

Mandsopdækning. Politiken var solidt repræsenteret med 28 ansatte på Roskilde Festival.

Læsernes Redaktør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra Roskilde til Alaska

De abonnenter, der synes, at vi overdoserer, bør læse med her.

Læsernes Redaktør
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår gør vi for meget ud af et emne eller en begivenhed i henholdsvis papirudgave og netavis?

Hvad egner sig bedst til den ene og den anden publiceringsform, og hvornår er nok nok? Dette er emnet for de følgende overvejelser, som er inspireret af en henvendelse fra en læser i forgangne uge. Den lød således:

»Det er for meget. En hel sektion i PS-søndag kun helliget de arktiske forhold. For mig, der ikke specielt er interesseret i disse forhold, er en hel sektion, bortset fra bagsiden, spildt. Jeg giver 35 kroner om søndagen for Politiken og forventer en alsidig orientering, ikke mindst i PS-søndag, hvor jeg forventer en række artikler, der trækker de store mere baggrundsorienterende linjer op, og ikke en hel sektion med en præfabrikeret artikel, der kun må forventes at interessere et fåtal læsere. Det er for snævert«.

Indrømmet: Hvad vi gjorde for en uge siden, var usædvanligt. En annoncefri magasinsektion helliget en amerikansk lokalitet i delstaten Alaska og en økonomisk og social virkelighed meget langt fra den danske sommeridyl med dens festivaler, koncerter og maratonspisninger med tilhørende druk. Tilmed sammenfaldende tidsmæssigt med den største kulturelle begivenhed ikke bare i Skandinavien, festivalen på dyrskuepladsen i Roskilde.

Nok ligger Alaska langt væk, men de problemer, folk slås med i dette gigantiske hjørne af det nordamerikanske kontinent, har indlysende ligheder med det, der meget snart kan blive realiteten i den del af rigsfællesskabet, der ligger i nabolaget af Alaska, nemlig Grønland. Tænk, hvis den grønlandske befolkning kommer til at forvalte råstoffer i et omfang, der begynder at ligne det, de har mellem hænderne i Alaska.

Jeg har ofte måttet erklære mig enig med læsere, der har ment, at vi af og til overdoserer i vor prioritering af visse problemkomplekser i Bangladesh, Botswana og Bolivia, men har haft vanskeligheder ved at sætte lup på presserende udfordringer i vor egen, ja undskyld udtrykket: baggård.

Hermed mener jeg de politiske og økonomiske realiteter, som er en del af det, Danmark kontrollerer, men som ligger noget længere væk end Bruxelles, og hvor de lokale ikke taler særlig godt dansk eller engelsk.

Bare vent, til ismasserne i den den del af kloden er reduceret så meget, at der kan åbnes sejlruter mellem Rotterdam, København, Anchorage og Yokohama. Det bliver transformerende for verdensøkonomien, dansk sikkerhedspolitik og vore efterkommeres velstand. Om jeg mener, at vi gør for lidt ud af at dække tilstanden i Grønland? Læseren behøver kun at gætte én gang på svaret.

Langt fra den råkolde virkelighed i Prudhoe Bay befandt vore 28 udsendte medarbejdere på Roskilde Festival sig. 28! For meget af det gode? Det var der nogle læsere, der syntes, og enkelte bifaldt kun modstræbende denne satsning, fordi festivalen falder i det, vi med et trivielt udtryk kalder agurketiden.

Specielt med adresse til alle skeptikerne skal jeg hilse og sige fra nogle af vore udsendte på dyrskuepladsen, at festivalen er andet og mere end druk, rygning, høj musik og festglade unge. Begivenhederne i Roskilde disse hede julidage er som skabt til vore digitale platforme, og her følger lidt statistik:

Festivalens højdepunkt, koncerten med rockveteranerne Rolling Stones, blev dækket live i netavisen og dermed med en intensitet, næsten som hvis det danske landshold havde spillet med i fodbold-VM i Brasilien: Antallet af klik i dækningen passerede de 30.000. Det samlede antal sidevisninger på 5 døgn rundede de 2 millioner.

Til dem, der rynker på næsen ad Roskilde-halløjet, fordi de ikke finder det seriøst nok, vil jeg blot komme med denne oplysning: Vi havde endnu flere medarbejdere til Folkemødet på Bornholm.

Formålet med denne dækning er ikke at behage de anslået 130.000 deltagere i selve festivalen. Det publikum, vi gerne ville nå, var dem, der ikke var med på selve festivalen, herunder de venner og (bekymrede) forældre til unge, der gav den gas foran Orange Scene, når Mick Jagger trykkede sin version af rockhistorien af.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der skrives og tales meget i disse år om, hvor svært de gamle avishuse har det med oplag og indtjening.

Forhåbentlig kan dommedagsprofeterne også få øje på, at journalistikken ikke har haft det bedre i mange år.

At vi kan lade (kun) to udsendte medarbejdere fylde en hel søndagssektion om en eksotisk lokalitet med voksende global betydning, samtidig med at vi kan trække hundredtusinder af sidevisninger på politiken.dk, må være vidnesbyrd om, at vi formår at være der, hvor læserne er interesserede, samtidig med at vi åbner nye horisonter for dem.

Længere er der ikke fra Roskilde Dyrskueplads til Alaska.

FLEMMING YTZEN

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden