Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Henrik Marstal

Sveriges feministiske udenrigspolitik udstiller våbeneksportens hykleri

Sveriges udenrigspolitik tager mere ansvar end det erhvervsliv, der naivt hævder, at så længe det er godt for ens egen pengepung, er det godt for verden.

Henrik Marstal

De er vist godt tossede, de svenskere. Tror de virkelig, at et feministisk verdenssyn kan bruges som officiel udenrigspolitisk strategi uden at sætte troværdigheden over styr? Åbenbart.

For et par uger siden præsenterede tre ministre i den svenske regering en handlingsplan for den feministiske udenrigspolitik, der følger efter lanceringen af en ditto indenrigspolitik. Ifølge udenrigsminister Margot Wallström er hensigten i et systematisk ligestillingsperspektiv at styrke kvinders repræsentation, ressourcer og rettigheder, hvilket gør planen til et strategisk redskab inden for eksempelvis ulandsbistanden.

Landet har tradition for at eksportere til statsapparater, der ser stort på menneskerettigheder

Planen gælder frem til det næste rigsdagsvalg i 2018 og har seks indsatsområder. Den skal blandt andet bidrage til at styrke kvinders menneskerettigheder, nedbringe volden mod kvinder og øge den kvindelige politiske deltagelse.

Men allerede i foråret praktiserede Margot Wallström feministisk udensrigspolitik ved at afbryde de svenske våbenleverancer til Saudi-Arabien, fordi landets undertrykkelse af kvinder og tilsidesættelse af menneskerettigheder, herunder dets fortolkning af Sharia-lovgivningen, ikke kunne forenes med det svenske ligestillingssyn.

I Norge skabte initiativet hurtigt opmærksomhed. Gry Larsen, generalsekretær i norsk CARE, skrev i en kronik i den norske avis Dagbladet:

LÆS MERE

»I afgørende udenrigspolitiske spørgsmål er kvinder som regel overrepræsenterede som ofre, og de er underrepræsenterede i de positioner, som giver frihed, magt og indflydelse. Denne systemiske skævhed er ikke bare dybt uretfærdig over for kvinder - den bidrager til, at vi umuligt kan løse de store udfordringer, vi står overfor i dag: Udfordringer, som rammer både kvinder og mænd. Derfor er feministisk udenrigspolitik ikke en vision for kvinder. Den er en vision for alle«.

Også Elisabeth Fosseli Olsen, den norske programchef for Oslos International Law and Policy Institute, opfordrede til norsk opbakning om den svenske linje. I en kronik i den norske avis Aftenposten anførte hun, at feministisk udenrigspolitik er et centralt, moralsk anliggende.

Der er massiv modstand i den svenske befolkning imod eksport af våben til lande i krig, eller som tegner sig for alvorlige brud på menneskerettighederne

For Sverige førte den nye linje dog til en alvorlig krise i samarbejdet med Saudi-Arabien, der er landets vigtigste handelspartner i Mellemøsten. Saudi-Arabien afbrød kortvarigt de diplomatiske forbindelser, indtil selveste Kong Carl Gustaf faktisk spillede med på et diktaturregimes opfattelse af ære og med et brev til Saudi-Arabiens kong Salman gød olie på vandene. Det er spørgsmålet om sagen får konsekvenser for Sveriges globale rolle fremover.

I 2013 var Sverige verdens tredjestørste våbeneksportør per capita (Norge var nummer 14 og Danmark nummer 23), og dets eksport af våben- og krigsmateriel blev firdoblet i perioden 2001-2011. Landet har tradition for at eksportere til statsapparater, der ser stort på menneskerettigheder: Omkring 40 procent blev det år eksporteret til lande, som ifølge organisationen Freedom House er 'ikke-frie', og hvortil netop Saudi-Arabien bliver regnet.

LÆS DEBAT

Der er massiv modstand i den svenske befolkning imod eksport af våben til lande i krig, eller som tegner sig for alvorlige brud på menneskerettighederne. Så sent som i år har en række politikere og NGO'er desuden protesteret åbenlyst. I den forstand var Margot Wallströms position over for Saudi-Arabien altså ikke det mindste kontroversiel.

Men våbeneksporten har afledte effekter i form af modkøbsaftaler og eksport af andre varer, hvilket betyder, at Sverige drager andre fordele af våbeneksporten. Og erhvervslivet var da også bestyrtet: Kort efter krisens udbrud skrev 31 tunge erhvervspersoner et åbent brev til regeringen i den svenske avis Dagens Nyheter til forsvar for våbeneksporten.

Hovedargumentet var, at landets troværdighed som global handelspartner nu stod på spil, og at samarbejdet allerede fremmede muligheden af menneskelige rettigheder og demokrati – underforstået: Så længe emner som kvindeundertrykkelse og menneskerettigheder ikke blev nævnt. Brevets afsendere anerkendte, at menneskerettigheder lader meget tilbage at ønske i Saudi-Arabien, men at landet er i forandring mod det bedre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kampen mellem en toppolitisk strategi, der søger at skabe ligestilling, og en våbenindustri uden vilje til at erkende sit moralske ansvar, risikerer at blive lang og trang

Næppe mange ville være enige i den analyse. Desuden var arten af eksport retorisk tonet ned: Ord som ‘krigsmateriel’ og ‘våben’ stod slet ikke nævnt i brevet. Der blev blot et sted talt vagt om 'forsvarsområdet' – som om et diktaturregime som Saudi-Arabien udelukkende køber våben til at forsvare sig med.

I Ingmar Bergmans ‘Det syvende segl’ fra 1957, der finder sted i 1300-tallets Sverige under Den Sorte Død, optræder Døden personificeret som et menneske – en mand. På spørgsmålet fra en af filmens hovedpersoner om, hvordan der er i Dødsriget, svarer han blot: »Jeg er uvidende«.

At dømme efter det åbne brev mener det svenske erhvervsliv sig berettiget til at kunne svare netop sådan, når dets kritikere påpeger, hvordan eksporten af krigsmateriel øger den globale voldssprial, skaber lidelser for civilbefolkningen, øger undertrykkelsen og gør det lettere at forfølge egne befolkninger: »Vi er uvidende«. Skulle kritikerne blot replicere med et »Åh, undskyld, vi spurgte«?

Det er dybt ironisk, at Sveriges feministiske udenrigspolitik i så høj grad har inddraget dets våbeneksport. For våben er vel noget af det mest traditionelt patriarkalske, vi kan forestille os. De bliver altovervejende anvendt af mænd til at dræbe eller kontrollere med, de bruges til vold, mord og modbydelighed, de er i sig selv konfliktoptrappende, og de anvendes undertiden i kombination med andre systematiske krigshandlinger såsom massevoldtægt, folkemord og henrettelser.

Den engelske arkæolog Lin Foxhall betegner i sin bog ‘Studying Gender in Classical Antiquity’ fra 2013 krig som en udpræget mandligt-kønnet aktivitet, der er defineret ved at være præget af kropslig styrke og fysisk aktivitet - noget som enhver våbenanvendelse kun alt for godt underbygger. Så absolut intet tyder på, at våbeneksport vil kunne harmonere med de anførte indsatsområder for den feministiske udenrigspolitik: at styrke kvinders menneskerettigheder, nedbringe vold mod kvinder og øge den kvindelige politiske deltagelse.

Det verdenssyn, som våbeneksporten baserer sig på, er i markant kontrast til landets officielle udenrigspolitiske målsætninger. Kampen mellem en toppolitisk strategi, der søger at skabe ligestilling, og en våbenindustri uden vilje til at erkende sit moralske ansvar, risikerer at blive lang og trang.

Den feministiske udenrigspolitik har ikke blot udstillet svensk våbenindustris hykleri – »Vi er uvidende« – men også påvist, at dens voldsproducerende præmisser hviler på et traditionelt, patriarkalsk menneskesyn, som, mere nutidigt tænkende erhvervspersoner vil hævde, efterhånden er ved at blive godt og grundigt urentabelt, ikke mindst i det 21. århundredes Nordeuropa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den forstand har regeringens feministiske udenrigspolitik allerede vist sig at være en succes. Den er udtryk for, at menneskelige kræfter i Sverige på højt politisk niveau både er klogere og tager mere ansvar end det erhvervsliv, der naivt hævder, at så længe det er godt for ens egen pengepung, er det godt for verden.

Initiativet er i øvrigt en god anledning til at spørge os selv, hvorfor vi egentlig hører til på en liste over verdens per capita 25 største våbeneksportører.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce