Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Jørn Villumsen

Tegning. Jørn Villumsen

Henrik Marstal
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kom så med p-pillen til mænd

Nye former for prævention ville kunne forhindre ufrivilligt faderskab. Men er mænd klar til en forståelse af maskulinitet, der ikke indebærer forplantning?

Henrik Marstal
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debatten om såkaldt juridisk abort til mænd har fået mig til at tænke på John Irvings roman ’Verden ifølge Garp’, hvor den stakkels Garp bliver undfanget, da hans mor bestiger en døende soldat på det hospital, hun er ansat på som sygeplejerske. For hun ønsker sig et barn, ikke en mand – og som tak for ydelsen opkalder hun sin søn efter soldaten.

At moderen handler etisk uforsvarligt, er hævet over enhver tvivl, ligesom det er tilfældet med de kvinder, der dyrker ubeskyttet sex med en mand under dække af at være beskyttet mod graviditet. De fleste kvinder, der ønsker sig et barn, men ikke en mand, er dog så fornuftige at gå i dialog med en insemineringsklinik.

At denne opførsel findes, legitimerer dog ikke brugen af begrebet juridisk abort, hvor en far kan fraskrive sig enhver form for kontakt med sit barn. For hvordan i himlens navn kan nogen mand dog tro, at han på den ene side kan dyrke sex med en kvinde uden brug af kondom og på den anden side tillade sig at stå undrende tilbage, når kvinden er blevet gravid?

Kvinder ville nu skulle stole på, at deres mandlige partner rent faktisk havde taget sine piller

Men debatten peger på nogle tankevækkende perspektiver for forholdet mellem sex og fertilitet. For hvis mænd fremover vil kunne sikre sig i retning af at dyrke sex uden risiko for at sætte børn i verden, bør de naturligvis tage deres egne forholdsregler. Der er behov for en ny slags prævention i form af p-piller eller lignende til mænd. Fænomenet har været diskuteret i årevis, også herhjemme, uden at medicinalindustrien har tilbudt et egentligt produkt endnu.

Ifølge en række artikler fra efteråret 2014 skulle det dog være lige om hjørnet. Aviser som The Daily Beast og herhjemme Metroxpress bragte dengang nyheden om det banebrydende produkt Vasalgel, som er under udvikling af nonprofitorganisationen Parsemus Foundation.

Siden har der dog været stille om produktet, men som en mandlig debattør i 2014 foreslog her i avisen, bør medicinalindustrien ganske enkelt presses til at udvikle den pille snarest muligt. Vasalgel skal sprøjtes ind i mandens sædleder, sådan at hans sædceller bliver forhindret i at slippe ud. Når som helst kan en ny indsprøjtning genoprette den oprindelige tilstand, sådan at manden atter har fertiliteten i orden.

Der er dog 3 problemer ved produktet: Medicinalindustrien vil formodentlig stille sig gevaldigt på bagbenene, fordi indtægtsgrundlaget for p-piller til kvinder er så lukrativt. Mange mænd vil nok også betakke sig for, at en medicinsk sprøjte skal bringes i nærkontakt med deres egen biologiske sprøjte mellem benene. Dertil kommer, om mænd overhovedet kan forlige sig med den tanke, at de ikke længere er forplantningsdygtige, om end alle andre aspekter af den seksuelle reproduktion fortsat er intakte.

At samfundet ikke efterspørger produktet mere insisterende, skyldes det patriarkalske tankesæts fortsatte dominans. Med andre ord: En sådan prævention ville betyde, at mænd blev truet på deres maskulinitet. Hvorfor gør de så egentlig det?

Fordi en patriarkalsk norm til alle tider har promoveret den maskuline selvforståelse, at mænd ikke blot skal være virile, men også principielt i stand til at gøre kvinder gravide når som helst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Piller eller lignende prævention til mænd ville også påvirke den tillidsmæssige relation: Kvinder ville nu skulle stole på, at deres mandlige partner rent faktisk havde taget sine piller – præcis som mænd må have tillid til deres kvindelige partner i dag. Spørgsmålet er, om mænd kan forestille sig at tage et opgør med den maskulinitetsforståelse, der gør spredningen af forplantningsdygtige sædceller til et essentielt træk ved det at være mand?

Alle uanset køn og maskulinitetsopfattelse bør lægge pres på medicinalindustrien for at få en p-pille, eller et lignende produkt, til mænd, som blandt meget andet kan sikre dem mod at blive ufrivillige fædre, nu hvor det åbenbart ikke er almindeligt at have kondomer med i byen.

Stadig sidder jeg dog tilbage med en helt basal undren: Ved voksne danske mænd virkelig ikke, at de også pga. risiko for kønssygdom bør bruge kondom, hvis de engagerer sig seksuelt med en, de samme aften har mødt i byen?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden