Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Suverænitet. Energi-sektoren er en helt afgørende sektor for ethvert samfund. Det handler ikke bare om miljø og klimahensyn, men også om national suverænitet, skriver Pelle Dragsted.
Foto: THOMAS BORBERG (arkiv)

Suverænitet. Energi-sektoren er en helt afgørende sektor for ethvert samfund. Det handler ikke bare om miljø og klimahensyn, men også om national suverænitet, skriver Pelle Dragsted.

Pelle Dragsted
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Send Dong-salget til folkeafstemning

En regering bør ikke, uden at spørge befolkningen, frasælge afgørende dele af statens ejendom.

Pelle Dragsted
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig, at din ægtefælle solgte førstesalen i det hus i boede i. Uden at inddrage dig. Og uden at spørge dig, om det var noget du var enig i.

Fordi din ægtefælle mente, at det var en rigtig god idé, og at der var tale om et rigtig godt tilbud.

Sammenligningen er måske trukket lidt langt, men det er ikke desto mindre noget lignende, der er ved at ske med salget af DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Uden at vi danskere bliver spurgt, vil regeringen frasælge en afgørende og strategisk del af vores fælles ejendom.

Salget er dybt kontroversielt af en række årsager. Dong er statens energiselskab og dermed en helt afgørende brik i den danske energipolitik.

En egentlig privatisering af Dong, som er endemålet for den proces som sættes i gang med aftalen med Goldman Sachs, vil betyde, at vi som samfund mister et vigtigt redskab til at regulere vores energi-sektor i en retning til gavn for forbrugerne og miljøet.

LÆS KOMMENTAR

Energi-sektoren er en helt afgørende sektor for ethvert samfund. Det handler ikke bare om miljø og klimahensyn, men også om national suverænitet.

En privatisering af DONG kan ende med at russiske eller mellemøstlige energi-selskaber overtager kontrollen med en vigtig del af den danske energi-sektor.

Det gør bestemt ikke sagen bedre, at regeringen har valgt at påbegynde privatiseringen med et frasalg af en femtedel af statens ejerandel til Goldman Sachs.

Et selskab som er berygtet for sin skånselsløse og samfundsskadelige spekulation. Og et selskab som allerede har sikret sig mod dansk beskatning af fremtidigt afkast ved at placere deres datterselskab i skattely.

Regeringen vil tilmed give dette selskab nogle helt usædvanligt fordelagtige vilkår, der minimerer selskabets risiko ved investeringen. Det ligner en rigtig dårlig aftale for danskerne.

Op gennem 90´erne blev vigtige dele af statens ejendom og virksomheder privatiseret. Det gælder f.eks. det statslige teleselskab, Girobank og Københavns Lufthavn.

Alle sammen ligesom energi-området strategiske nøglesektorer, som har vigtig betydning for samfundets infrastruktur og funktion.

Privatiseringerne gav selvfølgelig nogle hurtige indtægter til staten, men de har bestemt ikke været nogen succes på lidt længere sigt.

Både for samfundet og for forbrugerne havde det været en klar fordel, at selskaberne blev på statens hænder. Selv Brian Mikkelsen har efterfølgende været ude og sige, at han nu fortryder nogle af de store privatiseringer, som blev gennemført i 90´erne.

Det hjælper bare ikke at fortryde. For det sørgelige faktum er, at når først samfundets ejendom er solgt fra, så er det højst usandsynligt, at det nogensinde kommer tilbage på fællesskabets hænder igen.

Derfor rejser et vigtigt spørgsmål sig: Er det fornuftigt, at en tilfældig regering, kan vælge at sælge centrale dele af statens og dermed vore alles sammens ejendom, uden at spørge danskerne først?

Er det ikke en for stor fristelse for enhver regering at skabe nogle hurtige indtægter, så man kan lege julemand ved at sælge ud af arvesølvet?

Måske er det på tide at få en ændring i grundloven, der sikrer, at danskerne bliver spurgt ved en folkeafstemning før en regering kan sælge afgørende eller strategiske dele af statens (vores) ejendom.

I det aktuelle spørgsmål om DONG burde regeringen lytte til de mange kritiske røster, lade tvivlen komme demokratiet til gode, og af egen drift lægge beslutningen om salget af Dong ud til en folkeafstemning.

Tør du det, Bjarne?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden