Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Peter Skaarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan Juncker fortsætte som formand efter Luxembourg-lækagen?

Hvis Juncker vidste noget om skatteunddragelsen, skal han ikke fortsætte som kommissionsformand.

Peter Skaarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), der er en sammenslutning af undersøgende journalister fra hele verden, står bag afsløringen af, at Luxembourg har hjulpet stribevis af multinationale selskaber med at unddrage sig skattebetaling i andre EU-lande. Det er en væsentlig historie, der her bliver afdækket – og godt arbejde af journalisterne.

Milliarder af euro er med hjælp fra revisionsfirmaer, banker og – angiveligt - den luxembourgske stat via sindrige og komplicerede finansielle og juridiske konstruktioner blevet kanaliseret igennem Luxembourg, hvor firmaerne er sluppet med en minimal skattebetaling. Blandt andet ved at stille sådanne yderst gunstige vilkår til rådighed for firmaer som IKEA, Amazon og Apple har Luxembourg kunnet udvikle sig til et internationalt finanscenter, som tiltrækker bankkunder og investeringer i stor stil.

Men det er altså ifølge journalisterne sket på bekostning af blandt andet de andre lande i EU, herunder Danmark, som således er gået glip af anseelige skatteindtægter, fordi Luxembourg systematisk og bevidst har hjulpet firmaer med at undgå at betale skat i andre EU-lande.

LÆS MAGASINET

Så forstår man bedre, at Luxembourg har været meget modvillige med hensyn til at videregive oplysninger om landets skattesystem til EU, blandt andet i forbindelse med EU-Kommissionens sag imod internetgiganten Amazon, som er under mistanke for at have fået lidt for gunstige skattemæssige vilkår til gengæld for at placere sit hovedkvarter i Luxembourg. Det efterforskes bl.a., om dette ikke i realiteten svarer til ulovlig statsstøtte. Det vil jeg mene, at det helt oplagt gør.

I Danmark er det tidligere kommet frem, at ejerne bag TDC også har benyttet Luxembourg som skattely for at sikre sig, at firmaets værdier og overskud ikke skulle beskattes i Danmark. Det ser altså unægtelig ud til, at Luxembourg har slået sig op på at undergrave blandt andet det danske velfærdssamfunds skattegrundlag.

TDC-sagen er en del år gammel, så det er ikke nogen nyhed, at Luxembourg har fungeret som skattely. Blandt andet er det derfor også bemærkelsesværdigt, at man i EU har valgt at tildele tidligere premierminister i Luxembourg, Jean-Claude Juncker, endnu en toppost ved at udnævne ham til formand for EU-Kommissionen.

Dansk Folkeparti stemte i Europa-Parlamentet imod Juncker som formand. Denne beslutning er vi med de seneste afsløringer blot blevet bekræftet i var den rigtige.

Afsløringerne rejser for mig at se ganske alvorlige spørgsmål om, hvorvidt Jean-Claude Juncker kan fortsætte som formand for EU-Kommissionen. Juncker var premierminister i Luxembourg igennem næsten 20 år (1995-2013) og har fra 2005-2013 tillige været formand for eurogruppen (finansministrene fra eurozonen). Så der er altså tale om en mand, der har været helt inde i maskinrummet ikke blot af Luxembourgsk politik men også i EU.

Det er meget vanskeligt at forestille sig, at han ikke har vidst, hvad der er foregået. Og hvis han har det, så mener jeg ikke, at han kan fortsætte som kommissionsformand. Så må han trække sig. Det er i øvrigt ganske ironisk, at da Juncker blev lanceret som potentiel formand for kommissionen, var det blandt andet med et slogan om, at han ville arbejde for solidaritet blandt befolkninger og nationer. Den lader vi lige stå et øjeblik…

Det bliver blandt andet den nyvalgte danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der får fornøjelsen af at efterforske Luxembourg – og dermed hendes nye chef Jean-Claude Juncker – for ulovlig statsstøtte og brud på EU-reglerne. Jeg mener, at der også må en ekstern uafhængig undersøgelse af Junckers rolle til, så vi sikrer os, at han ikke selv begynder at blande sig i tingene.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden