Peter Skaarup

Verden går ikke under, hvis briterne stemmer sig ud af EU

Lige nu skal det britiske folk bare have lov til at afgøre tingene uden trusler og skræmmebilleder.

Peter Skaarup

Der har været mange katastrofeforudsigelser forud for den britiske folkeafstemning om landets EU-medlemskab. Man får nærmest indtryk af, at verden går under, hvis det bliver et 'Brexit' 23. juni, og lige nu peger de aktuelle meningsmålinger på netop Brexit.

Kommer katastrofen så? Nej, jeg tror, at analytikere og journalister og politikere fra jasiden bestøver hinanden med en panikstemning, når de er på dansk tv og radio.

Man har hørt de samme argumenter før ved lignende folkeafstemninger i Danmark og Irland, for eksempel, hvor dommedagsprofetierne bagefter blev gjort til skamme. Daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) spåede samfundstab på mindst 20 mia. kr., hvis danskerne stemte nej til euroen i 2000. Det gjorde et flertal. Katastrofen udeblev, og faktisk gik det fremad for dansk økonomi i de følgende år.

Hvad angår Storbritannien, har Tænketanken Europa vurderet, at Brexit vil give muligt tab af 5 pct. af britisk BNP, samt 2-3 procentpoint højere arbejdsløshed frem mod 2020.

Den forudsigelse betyder, at milliarder af britiske pund nærmest skulle fordufte i den fri luft, bare fordi de britiske vælgere sætter et kryds 23. juni.

Det er svært at tro, men Tænketanken Europa peger på, at en britisk udtræden af EU blandt andet kan medføre mindre handel og mindre eksport og dermed job- og lønnedgang.

Den lille danske tænketank Analyseenheden 4V har lavet en noget anden Brexit-analyse og bl.a. haft kontakt til Verdenshandelsorganisationen WTO.

Det mest sandsynlige er ifølge Analyseenheden 4V, at briterne med udtræden af EU kan indgå hurtige handelsaftaler og dermed opnå mere frihandel, end hvis landet er en del af EU’s tunge forhandlingsapparat. Her skal 28 lande være enige, før man kan forhandle med eksempelvis USA, og både franskmænd og tyskere slår knuder.

Baseret herpå konkluderer tænketanken, at det britiske BNP næppe vil ændre sig markant efter en Brexit. At forlade EU kan endda tænkes at være en fordel for briterne, hvis man ser isoleret på frihandelsspørgsmålet.

Det vigtige er, at ingen af parterne i tilfælde af Brexit har interesse i at ødelægge samhandlen, og briterne kan ligesom Norge gå ind i EØS-samarbejdet og dermed bevare adgangen til EU’s indre marked.

Det vurderer i hvert fald Analyseenheden 4V, hvis analyse du kan læse her. link til a4V

Folkeafstemningen i Storbritannien er vigtig, og vi skal få det bedste ud af det fra dansk side uanset resultatet. At jeg ser muligheder for Danmark er klart. Bliver briterne i EU, skal vi have det samme gode tilbud. Omvendt er der også muligheder for Danmark, hvis det bliver Brexit, som vinder.

Men lige nu skal det britiske folk bare have lov til at afgøre tingene uden trusler og skræmmebilleder. Det er vel ikke for meget forlangt!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce