Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Skaarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Verden går ikke under, hvis briterne stemmer sig ud af EU

Lige nu skal det britiske folk bare have lov til at afgøre tingene uden trusler og skræmmebilleder.

Peter Skaarup
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der har været mange katastrofeforudsigelser forud for den britiske folkeafstemning om landets EU-medlemskab. Man får nærmest indtryk af, at verden går under, hvis det bliver et 'Brexit' 23. juni, og lige nu peger de aktuelle meningsmålinger på netop Brexit.

Kommer katastrofen så? Nej, jeg tror, at analytikere og journalister og politikere fra jasiden bestøver hinanden med en panikstemning, når de er på dansk tv og radio.

Man har hørt de samme argumenter før ved lignende folkeafstemninger i Danmark og Irland, for eksempel, hvor dommedagsprofetierne bagefter blev gjort til skamme. Daværende finansminister Mogens Lykketoft (S) spåede samfundstab på mindst 20 mia. kr., hvis danskerne stemte nej til euroen i 2000. Det gjorde et flertal. Katastrofen udeblev, og faktisk gik det fremad for dansk økonomi i de følgende år.

Hvad angår Storbritannien, har Tænketanken Europa vurderet, at Brexit vil give muligt tab af 5 pct. af britisk BNP, samt 2-3 procentpoint højere arbejdsløshed frem mod 2020.

Den forudsigelse betyder, at milliarder af britiske pund nærmest skulle fordufte i den fri luft, bare fordi de britiske vælgere sætter et kryds 23. juni.

Det er svært at tro, men Tænketanken Europa peger på, at en britisk udtræden af EU blandt andet kan medføre mindre handel og mindre eksport og dermed job- og lønnedgang.

Den lille danske tænketank Analyseenheden 4V har lavet en noget anden Brexit-analyse og bl.a. haft kontakt til Verdenshandelsorganisationen WTO.

Det mest sandsynlige er ifølge Analyseenheden 4V, at briterne med udtræden af EU kan indgå hurtige handelsaftaler og dermed opnå mere frihandel, end hvis landet er en del af EU’s tunge forhandlingsapparat. Her skal 28 lande være enige, før man kan forhandle med eksempelvis USA, og både franskmænd og tyskere slår knuder.

Baseret herpå konkluderer tænketanken, at det britiske BNP næppe vil ændre sig markant efter en Brexit. At forlade EU kan endda tænkes at være en fordel for briterne, hvis man ser isoleret på frihandelsspørgsmålet.

Det vigtige er, at ingen af parterne i tilfælde af Brexit har interesse i at ødelægge samhandlen, og briterne kan ligesom Norge gå ind i EØS-samarbejdet og dermed bevare adgangen til EU’s indre marked.

Det vurderer i hvert fald Analyseenheden 4V, hvis analyse du kan læse her. link til a4V

Folkeafstemningen i Storbritannien er vigtig, og vi skal få det bedste ud af det fra dansk side uanset resultatet. At jeg ser muligheder for Danmark er klart. Bliver briterne i EU, skal vi have det samme gode tilbud. Omvendt er der også muligheder for Danmark, hvis det bliver Brexit, som vinder.

Men lige nu skal det britiske folk bare have lov til at afgøre tingene uden trusler og skræmmebilleder. Det er vel ikke for meget forlangt!

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden