Konsekvens. Uden drastiske metoder vil nye bander skyde op som paddehatte og eksisterende bander vokse yderligere, skriver Peter Skaarup (DF), der foreslår syv konkrete løsninger på bandeproblemerne.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Konsekvens. Uden drastiske metoder vil nye bander skyde op som paddehatte og eksisterende bander vokse yderligere, skriver Peter Skaarup (DF), der foreslår syv konkrete løsninger på bandeproblemerne.

Peter Skaarup

Disse otte tiltag skal stoppe bandeuvæsenet

Regeringen snakker og snakker, mens skyderierne fortsætter.

Peter Skaarup

Det er sjovt, som regeringen stadig henviser til den tidligere regering, hver gang den bliver mødt med kritik.

Når Dansk Folkeparti således gang på gang forsøger at få regeringen og justitsminister Morten Bødskov til at tage affære over for de voldelige bander, der har hensat hele bydele i undtagelsestilstand, får vi at vide, at vi ikke gjorde nok, da vi selv havde flertal i Folketinget – eller at vi da i det mindste må mene, at den nuværende lovgivning er tilstrækkelig.

Det får mig til at tænke på en bemærkning fra Helle Thorning-Schmidt under sidste valgkamp. Her lød det, at 'nok er nok' på udlændingeområdet. Med andre ord skulle danskerne ikke forvente yderligere stramninger.

Ved fintællingen var der faktisk her et enkelt afledt løfte, der gik i opfyldelse: Antallet af asylsøgere, der søger til Danmark, er stigende på grund af adskillige lempelser. Men det er nu ikke pointen her. Det er derimod, at magthavere aldrig kan sige, at 'nok er nok'.

LÆS MERE

Skærpelserne af straffene under den tidligere regering er udtryk for, hvordan forholdene var dengang, og hvordan de parlamentariske muligheder var.

I dag må vi desværre konstatere, at lovgivningen er utilstrækkelig. Og må jeg så i øvrigt ikke lige tilføje, at Dansk Folkeparti allerede under VOK-samarbejdet var parat til at gå meget længere end de to regeringspartier.

Reelt er lov og orden ophævet i flere bydele, kvarterer og boligområder i Danmark. Det indebærer, at det i disse lovløse zoner ikke længere er politiet, der bestemmer, men voldelige unge, der patruljerer i gaderne og standser og visiterer sagesløse mennesker, der færdes på deres 'territorier'.

Det er en fremgangsmåde, der er velkendt i slumkvarterer i korrupte lande i den tredje verden – men den hører ikke hjemme i et civiliseret samfund som det danske.

Foreløbig har det ikke været til at vride stramninger ud af justitsminister Morten Bødskov, der helst bare taler om, hvor 'uacceptable' de mange skyderier er

Hertil kommer, at kuglerne næsten dagligt flyver om ørerne på folk i et omfang, der er helt uden sidestykke. I virkeligheden er det et mirakel, at ikke flere sagesløse indtil videre har mistet livet.

At regeringen sidder med hænderne i skødet og mere end halvandet år efter at have overtaget magten i Danmark stadig sidder og skyder skylden på den tidligere regering, er en skandale, der kun overgås af regeringens historiske løftebrud efter valget.

Det undrer mig, at regeringen ikke har nogen som helst ambition om bare at blive en lille smule velanskreven hos befolkningen.

I betragtning af regeringens skæve sociale politik, der har bragt den på kollisionskurs med alt fra arbejdsløse over SU-modtagere til folkeskolelærere, burde en opstramning af indsatsen over for banderne da kunne være en lille solstrålehistorie. Men nej, regeringen snakker og snakker, mens skyderierne og selvjustitsen på gaden fortsætter.

I Dansk Folkeparti ønsker vi at bygge videre på de mange positive tiltag under den sidste regering. Det betyder ikke, at lovgivningen fra dengang skal skrottes, men at den skal udbygges yderligere. Dansk Folkeparti ønsker derfor følgende tiltag gennemført mod bandeuvæsenet:

 1. Udvisning af bandetilknyttede, der ikke er danske statsborgere (der er mindst 235 af slagsen)
 2. Tredobbelt straf for straffelovsovertrædelser, hvis man er medlem af en bande
 3. Ingen prøveløsladelse, hvis man er medlem af en bande
 4. Bandebegrebet skal ændres, så tilknytning til en kriminel bande i sig selv er strafbart
 5. Lettere adgang til at varetægtsfængsle bandemedlemmer
 6. Lettere at opsige bandernes lejemål
 7. Intensiveret brug af Al Capone-modellen, hvor man går efter bandemedlemmernes økonomiske forhold. Et flertal modtager således sociale ydelser, samtidig med at de formodes at have store illegale indtægter
 8. Forespørgselsdebat om bander i Folketinget

I prioriteret rækkefølge vel at mærke. Al erfaring viser, at truslen om udvisning er noget af det mest effektive. Det samme er også truslen om længere fængselsstraffe trods alt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det undrer mig, at regeringen ikke har nogen som helst ambition om bare at blive en lille smule velanskreven hos befolkningen

Det skal i sig selv være kriminelt at være medlem af fællesskaber, der faktisk er grundlovsstridige – fordi de virker ved, og opfordrer til, vold. I det hele taget skal livet gøres så surt for bandemedlemmerne, at de til sidst enten finder på mere fornuftige ting at give sig til. Eller forlader Danmark.

Foreløbig har det ikke været til at vride stramninger ud af justitsminister Morten Bødskov, der helst bare taler om, hvor 'uacceptable' de mange skyderier er. Men spørgsmålet er, hvor længe regeringen kan tillade sig at sidde lovløsheden overhørig.

En ting er sikkert: Uden drastiske metoder vil nye bander skyde op som paddehatte og eksisterende bander vokse yderligere. Det vrimler med nye rekrutter til de kriminelle netværk.

Vores opgave er at standse denne udvikling med loven i hånden.

Med venlig hilsen og god påske.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce