Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: MARQUARD OTZEN PER/per.marquard.otzen@pol.dk
Daniel Skovhus
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tømrer: Mafiaen er kommet til Danmark med metroen

Dårlig dømmekraft har banet vejen for narkotransporter til Danmark.

Daniel Skovhus
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den italienske mafia er kommet til Danmark. Indirekte inviteret af naive danske politikere, der gennem offentligt udbud har indgået milliardkontrakter med italienske entreprenørvirksomheder infiltreret af skruppelløse gangstere, der har givet dem nogle gode tilbud, de ikke kunne afslå. Danske offentlige myndigheder og politikere valgte laveste bud på metrobyggeriet, og de fik mafiaen og dens narko med i købet.

Der løber i dag et spor af hvidt pulver fra den syditalienske region Calabrien, hvor mafiaorganisationen ’Ndràngheta kontrollerer hele samfundslivet – inklusive ejerskab af storentreprenører og virksomheder – til danske byggepladser.

Det er to italienske virksomheder, der er underleverandører på metrobyggeriet i København, letbanen i Aarhus og angiveligt også udvidelsen af jernbaneforbindelsen mellem København og Ringsted, der nu er anmeldt for kokainsmugling fra Italien til Danmark.

Hvorfor er det 3F, der skal gøre politiets arbejde? Forklaringen skal findes i talentløst forarbejde til metro-byggeriet af danske myndigheder

Fagforeningen 3F har anmeldt de to italienske virksomheder med underentrepriser på offentlige anlægsarbejder i København og Aarhus for narkotikasmugling.

Mafiaen fragter angiveligt narkoen i lastbiler med metroudstyr og reservedele til bl.a. byggepladser i København, hvorefter stofferne distribueres til lokale dealere, bl.a. pizzeriaer, hvilket Weekendavisen med hjælp fra 3F afslørede forrige weekend via grundig research og kilder på byggepladserne. Den sag undersøger politiet nu.

Men hvorfor er det 3F, der skal gøre politiets arbejde? Forklaringen skal findes i talentløst forarbejde til metro-byggeriet af danske myndigheder.

I 2010 vandt det italienske konsortium Seli udbuddet om at bygge metro i København. Et af firmaerne i konsortiet, Selini, har senere opkøbt eller overtaget de andre firmaers andel af projektet. Bygherre er Metroselskabet og ejeren er staten, Københavns og Frederiksberg Kommuner.

Ifølge Ingeniørernes fagblad fokuserede Metroselskabet udelukkende på pris, da udbuddet skulle afgøres. Hverken hensyn til den daværende danske arbejdsløshed, firmaernes historik, antallet af lærlinge eller andre relevante parametre vægtede, da afgørelsen skulle tages.

Udbud og konkurrence skal der være på så store byggeprojekter, men fokuseres der kun på laveste bud, risikerer man, at det ender med at blive meget dyrt i længden. Det viser alle erfaringer. Specielt når du som offentlig bygherre medregner følgevirkningerne af eksempelvis import af udenlandsk arbejdskraft, når du har danske arbejdsløse bygningsarbejder, som vi jo havde mange af i 2010, da projektet begyndte.

Kære medier, redaktører og journalister: Undersøg, afslør og skriv om de her gangstere

Men en anden følgevirkning af den ukritiske fokus på laveste bud viser sig nu. Dårlig dømmekraft har banet vejen for narkotransporter til Danmark: De italienske metroentreprenører gav laveste bud, fordi mafiaen pressede på og så muligheden for en ny transportvej til Norden.

En del af de italienske firmaer er kendt for at være tilknyttet blandt andet ’Ndràngheta, som i dag regnes som den største mafiafamilie i Italien. De bruger virksomhedernes milliardomsætning – f.eks. fra metrobyggeri i København – til at hvidvaske penge og, som vi nu ser, til narkosmugling.

Hvorfor har ingen undersøgt de firmaer, inden man indgik milliardkontrakter med dem?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle, der ved lidt om Italien, ved, at den italienske mafia er involveret i byggebranchen og har tjent formuer på genopbygning efter jordskælv. Mafiaen har de sidste mange år udvidet sine aktiviteter til andre lande ved at vinde store byggeprojekter og bruge dem som brohoved.

Og her kan vi igen takke EU, der har givet dem en hjælpende hånd via EU’s regler om udbud og det fri markeds åbne grænser, der letter grænseoverskridende kriminalitet.

Ifølge mafiaforskere i Italien er det bedste våben mod den organiserede kriminalitet at sætte spot på den. Opmærksomhed på de lyssky aktiviteter er det, der fortrænger dem og får dem til at finde andre markeder.

I Danmark er vi ikke vant til de her ekstreme organiserede gangstere, men nu må vi vågne op. Kære medier, redaktører og journalister: Undersøg, afslør og skriv om de her gangstere.

Og til danske myndigheder og politikere: Sæt alle kræfter ind på at optrevle den her sag. Glem ikke, at mafiaen kun kan komme ind i Danmark, fordi der også er danskere, der hjælper dem.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden