Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En konvertit mødes desværre med mistro i moskeen

Efterretningstjenesters brug af informanter i muslimske miljøer har en destruktiv bagside.

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter 11. september 2011 har det amerikanske forbundspoliti, FBI, i stor stil benyttet sig af informanter, der betales for at videregive oplysninger fra de muslimske miljøer.

FBI har også benyttet sig af agent provocateurs - agenter eller udefrastående, som efterretningstjenesten betaler for at infiltrere et muslimsk miljø og finde svage sjæle, der kan opfordres til at begå terror eller fremskaffe våben, hvorefter efterretningstjenesten træder til og anholder personen for terrorisme.

Senest afslørede whistleblower-platformen The Intercept historien om Sami Osmakac - en mentalt forstyrret og skizofren flygtning fra Kosovo.

Missionen blev afbrudt, da den selvsamme moske, som han skulle infiltrere, gik til FBI og gav udtryk for deres bekymring, da han var begyndt at tale om jihad og bomber

Her gik FBI’s ansvarlige officer så langt, at han skaffede Osmakac våben, granater, selvmordsvest og filmede en martyrvideo.

Osmakac var så ludfattig og forvirret, at FBI måtte opfinde en måde, hvorpå de kunne skaffe og give ham penge, så han selv kunne betale for en del af våbnene og man ikke fik problemer med juraen, når han skulle dømmes.

I et andet grelt eksempel fik en FBI-informant til opgave at infiltrere en moske i Californien, hvor han efterfølgende havde seksuelt samleje med flere kvinder i menigheden med henblik på at få efterretninger ud af dem.

Det paradoksale og tragikomiske er, at missionen blev afbrudt, da den selvsamme moske, som han skulle infiltrere, gik til FBI og gav udtryk for deres bekymring, da han var begyndt at tale om jihad og bomber.

I en ny omfattende rapport fra Human Rights Watch kortlægges kampen mod terror i USA og efterretningstjenesternes arbejdsmetoder.

En af konklusionerne fra rapporten er, at FBI i stedet for at beskæftige sig med rigtige potentielle terrorister, bruger tiden på at opfordre mentalt forstyrrede og økonomisk trængte mennesker til at begå kriminelle handlinger, som de aldrig ville kunne have foretaget på egen hånd.

Desværre så har vi herhjemme været ude for i hvert fald ét kendt eksempel - den tidligere PET-agent Morten Storm, som i dag befinder sig ude på den yderste fløj af højretosser og nynazister.

Ideen om en person, som foregiver at være muslim, men som i virkeligheden arbejder for efterretningstjenesten, har en særdeles destruktiv bagside

Gennem en årrække infiltrerede Morten Storm det muslimske miljø i Danmark under dække af at være en dansk konvertit. Og allerede dengang gik der rygter om, at man skulle være påpasselig med ham, da hans ytringer og islamiske fortolkninger var særdeles radikale.

Det viste sig senere, at han fodrede PET med oplysninger, inden han i sensommeren 2012 trådte frem med historien i Jyllands-Posten, da han noget forsmået var blevet sur på PET over, at han ikke havde fået æren for drabet på Al-Qaeda terroristen Anwar Al-Awlaki.

LÆS TAREK HUSSEIN

Historien om Morten Storm er historien om en ung og forvirret knægt, som gik fra at være prøvemedlem af Bandidos til at være konvertit, blive hvervet af PET og i dag være medlem af den yderste danske højrefløj.

Det er indtil videre det eneste kendte danske eksempel. Men Morten Storm er sikkert hverken den første eller sidste til at blive hvervet og brugt af PET.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ideen om en person, som foregiver at være muslim, men som i virkeligheden arbejder for efterretningstjenesten, har en særdeles destruktiv bagside.

For efter det kom frem, at Morten Storm arbejdede for PET, har der i mange kredse hersket en automatisk skepsis hver gang en person siger, at han er konverteret til Islam.

For hvad nu hvis han i virkeligheden arbejder for efterretningstjenesten? Det betyder, at konvertitter mødes med udpræget mistillid, mistro og mistanke.

Jeg har på lige fod med størstedelen af det muslimske miljø fuld forståelse for, at PET er sat i verden for at forebygge og forhindre eventuelle terrorangreb. Og jeg ser det som en pligt for enhver dansker, herunder også de danske moskeer, at gå til efterretningstjenesten, hvis de oplever noget mistænkeligt, som er til fare for det land, vi alle elsker.

Vi kan vælge aktivt at inddrage og bruge de danske moskeer og derigennem sende et signal om, at vi ser dem som værende en del af løsningen

Når det er sagt, så hviler der også et stort ansvar på skuldrene af PET, som selv kan vælge om de ønsker at danske muslimer skal være en del af løsningen eller problemet. For det er noget sværere at komme og bede om hjælp - samt tale dialog og samarbejde - når man selv planter frøene til en udbredt mistillid overfor efterretningstjenesten.

Det klassiske modargument er jo, at hvis man intet har at skjule, hvad er man så bekymret over?

Langt størstedelen af landets moskeer har intet at skjule, men brugen af agenter, som infiltrerer miljøerne er med til at skabe grobund for den skepsis og tvivl, som danske konvertitter mødes med.

Heldigvis er vi endnu ikke helt derude, hvor forholdet er ødelagt. Men i disse dage og uger skal vi oven på angrebene den 14. februar træffe et valg om, hvordan vi tackler de her ting fremadrettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi kan vælge en øget brug af informanter, som i USA, hvilket kun vil føre til en yderlige mistænkeliggørelse i og blandt danske muslimer.

Eller vi kan vælge aktivt at inddrage og bruge de danske moskeer og derigennem sende et signal om, at vi ser dem som værende en del af løsningen og dermed, at de også bærer et kollektivt samfundsansvar.

Valget er vores.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden