Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning. Per Marquard Otzen

Tegning. Per Marquard Otzen

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DR holder liv i fordommene om muslimer

Kunne man forestille sig, at en Anette, Thomas eller Peter rejste sig op og sagde »jeg er kristen, men tager afstand fra misbrug af børn«

Tarek Hussein
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For en måned siden blev jeg kontaktet af en begejstret producer fra DR. Han fortalte, at de i anledning af ’Året der gik’-showet ville lave et lille stunt, hvor muslimer skulle rejse sig under showet og udtale »jeg er muslim, men...« efterfulgt af en fordom om muslimer.

Almindeligvis plejer jeg at tygge på mediehenvendelser, inden jeg svarer, men her var jeg stenstikker. Det blev et stort og rungende ’nej tak’, som jeg ikke har fortrudt siden.

Lørdag aften sendte DR så showet, som ud over de sædvanlige tilbageblik på årets største begivenheder indeholdt en række live-interviews. Et af disse var et yderst rørende interview med faren til den afdøde Dan Uzan, som blev dræbt under angrebet på den jødiske synagoge i februar.

Lige efter interviewet fulgte så segmentet, hvor en række personer blandt publikum med muslimsk baggrund rejste sig og udtalte »jeg er muslim, men...« efterfulgt af »ikke terrorist«, »ikke homofob«, »ikke tvunget til tørklæde« etc.

Jeg har nu set klippet adskillige gange, og for hver gang snorer min mave sig sammen af ren pinlighed. Det føles mest af alt som en zoologisk have med eksotiske muslimer, hvor den almindelige dansker måske/måske ikke kan få afkræftet sine fordomme.

Jeg hader hverken jøder, kristne eller homoseksuelle, og jeg mener, at det er en forfærdelig og horribel handling af flyve fly ind i bygninger eller dræbe uskyldige på en restaurant eller et teater. Men det mener jeg hverken som muslim, dansker eller vejlenser. Det mener jeg som menneske

Det ville være forfejlet at rette denne kritik mod de enkelte deltager og personer, hvoraf jeg kender flere, som jeg har den dybeste respekt for. Deres intention var den bedste, og de havde ingen idé om, hvilken kontekst segmentet ville blive præsenteret i.

Kritikken er snarere rettet mod DR, som med indslaget var med til at reproducere samtlige af de fordomme, som visse grupper har om muslimer, og i stedet for at afkræfte disse var med til at bekræfte dem. DR’s intention har sikkert været fantastisk, men udførelsen helt horribel og utrolig kikset.

DR havde selv fået inspiration til segmentet fra en video af mediet Buzzfeed, som gik viralt tidligere i år, og hvor unge muslimer kom med en række statements, som var af en helt anden kaliber, og som emmede af humor, sjov og selvironi – elementer, som DR’s segment ikke havde.

Det betød, at man som seer var efterladt med et gravalvorligt segment og et indtryk af, at hvis du ikke tager afstand, så må du eksplicit være tilhænger af terroren, hadet og vreden.

Kunne man forestille sig, at en Anette, Thomas eller Peter rejste sig op og sagde »jeg er kristen, men tager afstand fra misbrug af børn«, »jeg er dansker, men imod spirituskørsel« eller »jeg er DF’er, men jeg mener ikke, at muslimer skal gasses«?

Nej, selvfølgelig kunne man ikke det, da ingen – heller ikke i DR – antager, at disse ting er en del af kirken, dansk kultur eller DF. Derfor er der ikke noget behov for, at disse gruppers ’medlemmer’ aktivt skal tage afstand.

Jeg er imod terror og drab på civile, uanset om disse begås af IS eller den israelske hær. Jeg hader hverken jøder, kristne eller homoseksuelle, og jeg mener, at det er en forfærdelig og horribel handling af flyve fly ind i bygninger eller dræbe uskyldige på en restaurant eller et teater. Men det mener jeg hverken som muslim, dansker eller vejlenser.

Det mener jeg som menneske. Og det håber jeg, at vi alle – inklusive DR – kan have in mente i 2016.

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste fra Politiken Debat, kan du ‘følge’ Debat på din Politiken-profil. Det eneste du skal gøre er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge Debat. Derefter vil de seneste artikler fra Debat helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden