Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drop forhandlingerne om finansloven - lad os høre borgernes ideer

Ud med de symbolpolitiske slagsmål om finansloven de næste tre år.

Uffe Elbæk
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I slutningen af august måned fremlagde regeringen sit finanslovsforslag, og lige siden har pressen været fyldt med forsidehistorier om, hvordan forhandlingerne skrider frem.

Der er lige så mange politiske udmeldinger og analyser, som der er kaffemøder i Finansministeriet. Sådan er det hvert år. Og hvert år ender det med, at finansministeren sammen med forligspartierne en sen aftentime træder ud af forhandlingslokalerne for at give det, der på ’christiansborgsk’ hedder et doorstep-interview.

For rullende kameraer vil finansministeren fortælle det fremmødte pressekorps, hvor glad og stolt han er, fordi der nu er indgået en solid og langtidsholdbar finanslovsaftale. En finanslov, der lever op til alle regeringens og EU's økonomiske målsætninger. Men som selvfølgelig også styrker samfundets sammenhængskraft, uden det går ud over vores produktivitet og konkurrenceevne. Og miljøet er absolut heller ikke glemt, bliver der sagt i en bibemærkning. Kort sagt: professionel blablabla-kommunikation på allerhøjeste niveau.

LÆS DEBAT

Når finansministeren har fået sin mediemæssige airtime, kommer turen til forligspartierne. De skal selvfølgelig også have mulighed for at få fortalt deres respektive politiske baglande, at de netop i år – hver for sig – har sat et helt særligt markant aftryk på finansloven.

Her kommer endnu et lag af standardpolitiske formuleringer, så vi til sidst glemmer, at de reelle politiske kampe partierne imellem drejer sig om ganske få hjørner af finansloven. Langt, langt de fleste af posterne på statens budget er alle nemlig enige om. I hvert fald nok til, at de stemmer for finansloven til sidst.

Så selvom finansloven er en meget omfattende og seriøs sag – en moppedreng med sine ca. 500 sider og det firedobbelte antal sider i bilag – er det måske på tide med lidt forandring. Ud med de symbolpolitiske finansielle slagsmål, og ind med borgernes idéer.

Jeg vil foreslå, at regeringen de næste tre år dropper de årlige finanslovsforhandlinger og i stedet tager en reel diskussion med borgerne om, hvordan de penge, vi har at gøre godt med i den offentlige sektor, kan bruges endnu bedre og mere meningsfuld, end de gør i dag.

Måske vil dette forslag sende mig helt ud i det fjerneste politiske ringhjørne. Men jeg tror ikke længere på, at flere offentlige bevillinger er hoveddrivkraften til at få et mere meningsfuldt og solidarisk samfund. For Danmark er allerede et rigt samfund – også selvom uligheden desværre er blevet øget også under den nuværende regering.

Problemet er ikke mere eller mindre økonomi til den offentlige sektor. Problemet er, at vi bruger pengene på det forkerte og ikke formår at inddrage medarbejdere og borgere, når det gælder om at finde gode og bæredygtige løsninger på de åbenlyse problemer, der præger den offentlige sektor.

To eksempler: Hvad ville der ske, hvis alle folkeskoler fik samme arbejdsbetingelser som de frie skoler, så hver eneste folkeskole fik lov til at udvikle deres helt egen lokale faglige og kulturelle profil, der afspejler det lokalmiljø de er en del af?

LÆS UFFE ELBÆK

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stedet for snærende læse- og organisationsplaner, der er udtænkt dybt inde i uddannelsesministeriet og tilsvarende langt væk fra hverdagen i landets folkeskoler, ville den enkelte folkeskole få mulighed for at tilrettelægge et undervisningsforløb, der matcher de elever og forældre, som netop denne skole rummer. For der er altså forskel på at være kommuneskole i Ringkøbing og så i Nordvestkvarteret på Nørrebro.

Selvfølgelig skal der være nationale mål – læs: fælles fagligt ambitionsniveau – for, hvad afgangseleverne skal kunne, når de forlader skolen efter niende klasse. Men det skal være op til den enkelte skole at finde deres måde at nå frem til dette faglige resultat.

Ville en sådan organisatorisk og ledelsesmæssig frisættelse ikke være meget mere værd end nok så mange millioner på den kommende finanslov? Det tror jeg.

Eller hvad med sundhedsvæsenet? Hvad ville der ske, hvis det etablerede sundhedsvæsen for alvor fik øjnene op for, at mere end en million danskere i dag bruger det komplimenterende sundhedsvæsen, dvs. alt fra kosteksperter over massage, akupunktur til meditation og yoga?

Ville en oprigtig nysgerrig og ambitiøs brobygning mellem det etablerede sundhedsvæsen og det komplimenterende sundhedsvæsen ikke være meget mere værd end nok så mange nye millioner på sundhedsområdet på den kommende finanslov? Det tror jeg.

Så lad os droppe finanslovsforhandlingerne de næste tre år. Og i stedet tænke ud af boksen. For der er simpelthen så meget uforløst viden, arbejdsglæde og gode konstruktive forslag derude blandt offentlige ansatte og borgere, som, hvis det kom i spil, i rigt mål ville kunne opveje en to procentsatsstigning af de offentlige finanser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvis vi samtidig kunne styrke samarbejdet mellem de offentlige institutioner, de private virksomheder og den frivillige sektor, ville der være tale om et reelt innovationsløft af hele Danmark.

Der er ingen tvivl om, at dem, der vil have det sværest med sådan et finanslovsforhandlingsstop, vil være alle regnedrengene og -pigerne i Finansministeriet og så selvfølgelig os politikere på Christiansborg. For hvad pokker skal vi så bruge tiden på til næste efterår?

Et hurtigt bud: Hvad med at udvise reel, visionær politisk lederskab? Krævende? Ja. Nødvendigt? Endnu mere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden