0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Signatur: Pump mere luft i DF

De rød-grønne partier i andre nordiske lande har haft held med at bekæmpe nationalpopulisterne ved at udfordre direkte. Kommentér.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Problemet i dansk politik er ikke, at Dansk Folkeparti er blevet så store, men snarere at oppositionen ikke har ladet udbrydergruppen fra det gamle Fremskridtsparti vokse sig endnu større.

Det lyder måske paradoksalt. Men erfaringer fra Norge viser et nyt mønster: De rød-grønne partier har lettere ved at udfordre den borgerlige blok, når et yderfløjsparti dominerer scenen som det største, og de andre borgerlige partier derfor ikke kan stille med et midtersøgende regeringsalternativ, der appellerer bredt.

Parallellerne til Danmark er oplagte, blot med omvendt politisk fortegn – selv om man ikke kan sammenligne direkte.

I et dristigt træk satser Norges socialdemokratiske statsminister, Jens Stoltenberg, her i valgkampens slutspurt frem mod Stortingsvalget om under fem uger på at gøre Fremskrittspartiet til hovedmodstanderen.

Han har accepteret at møde Fremskrittspartiets formand, Siv Jensen, i hele 13 mediedueller, mens han kun mødes med Høyrelederen, Erna Solberg, én enkelt gang. Derved er Jens Stoltenberg, helt bevidst, med til at løfte Norges svar på Pia Kjærsgaard, den 40-årige Siv Jensen, op til at være oppositionens ukronede dronning: Det er Jens mod Jensen.

Umiddelbart strider Stoltenbergs strategi mod alt, hvad centrum-venstrepartierne har gjort her i Danmark i de senere år for at dæmme op for Dansk Folkeparti. Her har man føjet Pia Kjærsgaard og talt hende efter munden, af frygt for at Dansk Folkeparti skulle vokse sig endnu større.

Resultatet af den danske model er tvetydigt: Dansk Folkepartis politik er blevet legitimeret ved at blive kopieret, men til gengæld har pianisterne aldrig opnået støtte fra over 17 procent af vælgerne. Hverken til valg eller i meningsmålinger .

I Norge er det omvendt: Siden succesvalget i 2005, hvor Fremskrittspartiet blev det næststørste parti, har opbakningen ligget på over 30 procent. Til gengæld har partiet ingen indflydelse og har svært ved at samarbejde med andre partier.

Prognoserne tyder på, at de borgerlige partier i Norge vil få flest stemmer ved valget 14. september. Men netop på grund af Fremskrittspartiets enorme succes ser vælgeropbakningen ikke ud til at kunne veksles til parlamentarisk indflydelse.

Fremskrittspartiet vil nemlig ikke støtte en borgerlig regering, som de ikke selv er en del af – og Venstre og Kristeligt Folkeparti ikke vil støtte en ny borgerlig regering, der har Fremskrittspartiet med.

Stoltenberg har gennemskuet den borgerlige borgerkrig: Jo større Fremskrittspartiet bliver, desto mindre bliver sandsynligheden for en borgerlig regering.

Ved at ignorere det etablerede Høyre og i stedet fokusere al opmærksomheden på Fremskrittspartiet øger socialdemokraterne chancen for at kunne fortsætte fire år mere: »Det er vigtigt at få trukket modsætningerne mellem os frem,« lyder det offensivt fra statsminister Stoltenberg.

Selvsikkerheden er ikke kun et norsk fænomen. Også i Sverige er det lykkedes for socialdemokraterne og venstrefløjen at udfordre det nationalpopulistiske parti, Sverigedemokraterna. Ikke ved at pumpe dem mere op, men derimod ved konfrontere dem direkte. Den rød-grønne konfrontationskurs i Sverige har virket så effektivt, at de borgerlige heller ikke vil samarbejde med Sverigedemokraterna.

Kun i Danmark har der været en defensiv attitude over for nationalpopulismen. Selv SF har efterhånden underkastet sig.

Spørgsmålet er dog, om de skandinaviske erfaringer kan overføres til Danmark. Udviklingen i sommerferien tyder på det.

Pianisternes ministerdrømme kan skabe bal i den borgerlige. Ifølge en ny måling er det kun 20 procent af vælgerne, der ønsker at få Dansk Folkeparti med i en regering. Omvendt er 70 procent imod.

Hvis og når Dansk Folkeparti vokser sig større, og partiledelsen holder fast i næstformanden, Peter Skaarups, udmelding om, at »på et tidspunkt skal vi i regering«, ja, så vil splittelserne begynde at opstå – nøjagtigt som det nu er sket i Norge.

Hvis Dansk Folkeparti pumpes op til at blive større end Venstre, vil dynamikken også begynde at ændre sig i Danmark: 70 procent af vælgerne foretrækker trods alt et klart alternativ. Paradoksalt nok vil et større og større Dansk Folkeparti få mindre og mindre parlamentarisk magt. Også derfor har det været en dejlig sommer.