Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

vildledende. Det er med milde ord vildledning, når cremeprodukter med helt ned til 7 procent økologiske ingredienser smykker sig med øko-mærkning, skriver Anette Claudi.
Foto: Rune Pedersen

vildledende. Det er med milde ord vildledning, når cremeprodukter med helt ned til 7 procent økologiske ingredienser smykker sig med øko-mærkning, skriver Anette Claudi.

Signatur

Ryd op i mærkningsjunglen

Producenter af cremer og shampoo udnytter de mange øko- og miljømærker til at sminke sig grønne og sunde.

Signatur

De nærmest strutter af sundhed. Den økologiske babyshampoo fra Mádara, Urtekrams Organic Shampoo og håndcremen fra Bio Beauté. Alle tre produkter er godt plastret til med forskellige mærkninger, der fortæller, at de er økologiske og certificerede.

Det ser officielt og tjekket ud, og indpakningen taler lige ind til det segment, der gerne vil slå et slag for miljøet og sundheden – og som ikke ser et problem i at betale lidt ekstra, fordi det har et større formål.

I virkeligheden er det meget lidt økologi og endnu mindre sundhed, man får for pengene. Børneshampooen indeholder kun syv procent økologiske ingredienser, og de to andre produkter har blot 12 procent økologi. Så det er nok ikke lige ved indkøbet af disse ’økologiske’ produkter, man som forbruger gør den store forskel i miljøregnskabet.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld får forbrugeren adskillige usunde ingredienser med i købet. De tre grønne produkter indeholder henholdsvis fem og fire stoffer fra EU’s liste af 26 særligt allergifremkaldende stoffer. Men det skal man både kende listen og læse det med meget småt for at opdage.

Der er frit slag for økologisk plattenslageri på nonfood-områdetDet er med milde ord: vildledning.

Lånte fjer
Producenter af cremer og shampoo udnytter groft, at der ingen myndighedsregulering findes for økologi på nonfood-området. De forbryder sig ikke mod nogle regler, for de findes ikke. Derfor har de nogle selvbestaltede certificeringsfirmaer til at udstede mærker, der ser officielle ud, og som har vidt forskellige krav til indholdet af økologi og stoffer.

De bryster sig dermed med lånte fjer og stjæler af den troværdighed og kontrol, der f.eks. ligger bag det danske, røde økologimærke på fødevarer. Det røde Ø er en garanti for 100 procent økologi og er statskontrolleret mærkning.

Og hudplejeproducenternes lemfældige omgang med øko-mærkning kan ende med at have negativ afsmittende virkning på vores tillid til det økologiske marked i det hele taget og vores tro på, at økologiske fødevarer nu også er økologiske.

Derfor er det ulogisk og uheldigt, at der er skrap lovgivning for økologi på fødevareområdet og frit slag for økologisk plattenslageri på nonfood-området.

Det haster med at få indført forståelig og gennemskuelig regulering, så den fri leg med forbrugerne kan stoppe. For lige nu er det legende let at øko-sminke produkterne, så de ligner fuldfed økologi og tager sig sunde ud og dermed udnytter den gængse opfattelse af, at økologi både er godt for miljøet og godt for sundheden.

Økologi er ikke lig sundhed
Astma-Allergi Forbundets rådgivning bruger meget af deres tid på at rydde op i den misforståelse, som er meget fastgroet. De er faktisk ret trætte af, at økologiske hudplejeprodukter pr. automatik får tillagt nogle positive værdier, de ikke har.

Ud fra et sundhedsperspektiv er der intet argument for at købe økologi, slår forbundets rådgivningschef fast – og tilføjer som pædagogisk eksempel, at en mælkeallergiker jo heller ikke kan tåle økologisk mælk ...

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når velmenende forældre køber Mádaras økologiske babyshampoo, føler de uden tvivl, at det er et sundt valg.

Når velmenende forældre køber Mádaras økologiske babyshampoo, føler de uden tvivl, at det er et sundt valg.

De aner ikke, at de for den høje literpris på 660 kroner også køber 5 særligt allergifremkaldende stoffer. For 140 kroner pr. liter kunne de få en babyshampoo hos Matas, som ikke indeholder stoffer, der er mistænkt for at være allergifremmende og heller ikke indeholder de udskældte parabener.

Så indtil EU eller de danske politikere finder det vigtigt med en gang oprydning i mærkningsjunglen, må de forbrugere, der gerne vil have sunde og miljørigtige produkter pløje sig igennem listen af uforståelige ingredienser – tjekke, om de optræder på EU’s advarsels lister for særligt allergifremkaldende stoffer, tjekke for parabener, der mistænkes for at være hormonforstyrrende – og i øvrigt særskilt studere, om det er produceret miljøvenligt. Og fortsætte med at blande øko-, allergi-, blomster- og svanemærker i en stor pærevælling.

Tro i hvert fald ikke, at de forskellige øko-mærkninger har gjort arbejdet for dig.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce