Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Taberattituder? Oppositionens to store partier har desværre købt den borgerlige kampagne om, at vælgerflertallet er værdikonservativt - og derfor hverken vil have udlændinge, pædagoger eller eksperter i Danmark. Men det forholder sig stik modsat, skriver Lars Trier.
Foto: MIK ESKESTAD (arkivfoto)

Taberattituder? Oppositionens to store partier har desværre købt den borgerlige kampagne om, at vælgerflertallet er værdikonservativt - og derfor hverken vil have udlændinge, pædagoger eller eksperter i Danmark. Men det forholder sig stik modsat, skriver Lars Trier.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oppositionen udstråler taberattitude

Angsten for igen at lide nederlag ved næste valg har sat sig i fremtoningen.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sosserne har overtaget landsbytossernes rolle i dansk politik: Uanset hvad fakta er, så stemmer Socialdemokraterne og S2, alias SF, troskyldigt for nye stramninger af udlændingeloven.

Uanset hvad S-formand Helle Thorning-Schmidt tidligere har sagt om, at »nok er nok«, og at »vi har en tilstrækkelig stram udlændingelovgivning nu«, ja, så tør oppositionens top ikke sige fra over for VKO-blokkens stadige stramninger.

Angsten for igen at lide nederlag ved næste valg har sat sig i fremtoningen: Sosserne udstråler en taberattitude ude af trit med vælgernes holdninger. I virkelighedens hverdag omfavner flere og flere borgere nemlig de moderne og tolerante værdier, der præger livet i storbyerne.

Oppositionens to store partier har desværre købt den borgerlige kampagne om, at vælgerflertallet er værdikonservativt – og derfor hverken vil have udlændinge, pædagoger eller eksperter i Danmark.

Som en defensiv refleks stemmer Socialdemokraterne og SF i dag for regeringens seneste lovforslag, der skærper reglerne for udvisning af udlændinge. Igen er det de reaktionære værdier, der vinder.

Uanset hvad fakta er, så stemmer S og S2, alias SF, troskyldigt for nye stramninger af udlændingelovenMen taberattituden humper fodslæbende efter folkestemningen. Forløbet viser endnu en gang, at eliten på Christiansborg har afkoblet sig byfolket; det store og stigende vælgerflertal, der bor i og omkring landets mange universitetsbyer.

Selv om over halvdelen af bruttonationalproduktet i Danmark i dag skabes i hovedstaden – hvor befolkningstallet også vokser hurtigt – er det politiske landskab blevet trykket stadig mere fladt, bondsk og retro-romantisk gennem de senere år.

På tværs af partier har politikerne bildt sig selv og vælgerne ind, at der skal gøres op med storbyfænomener som multikultur, gruppearbejde og kollektiv trafik.Men når fjernsynet slukkes, og forskerne undersøger vælgernes hverdagsværdier, viser det sig, at flere og flere støtter modernistiske værdier.

En stor undersøgelse fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet, anført af professor Peter Gundelach, der blev offentliggjort tidligere på året, dokumenterer, at politikerelitens dagsorden savner jordforbindelse:

»I løbet af de sidste knap 30 år er danskerne gradvis blevet mere tolerante over for indvandrere. Og der er ingen tegn på, at den udvikling vender foreløbig«, lød forskernes politisk ukorrekte konklusion.

Værdikonservatismen er reelt på retur: Tolerance, antiautoritære værdier og ligestilling vinder frem trods borgerlige kulturkrigeres bestræbelser på at gøde jorden for det modsatte. Nyfeminine positurer trumfer i dag de gamle machoidealer.

Storbyernes tiltrækningskraft ændrer danskernes holdninger. Fraflytningen fra udkantskommunerne tvinger stadig flere unge såvel som midaldrende til at tilpasse sig de nye multikulturelle livsformer. Endnu er de nye metrotendenser dog ikke slået igennem partipolitisk.

Spørgsmålet er dog, om S og SF ikke også ville vinde større selvtillid ved rent faktisk at stå fast på de værdier, det moderne Danmark – i stigende grad – bygger på.I bogen om danskernes værdier siden 1981 påpeger professor Ole Borre en stigende modsætning mellem vælgernes hverdagsværdier og partivalg op gennem 00’erne:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange vil nok være overraskede over fremgangen for værdier som socialisme, multikulturalisme og moralsk tolerance i den sidste periode, 1999-2008. Det svarer ikke til det billede, man kunne danne sig ud fra massemedierne, hvor nynationalisme og frygt for indvandrere, sammen med nypuritanisme og krav om lov og orden, har været iøjnefaldende tendenser«, skriver Borre:

»Venstredrejningen i politiske værdier svarer heller ikke til den politiske udvikling, som jo har resulteret i borgerlige flertal i 2001, 2005 og 2007. De politiske værdier kommer åbenbart ikke direkte til udtryk i partivalget«.Opbakningen fra S og SF til skærpede udvisningsregler, som tredjebehandles og vedtages i Folketinget i dag, udstiller, at de to store oppositionspartier fortsat er bange for deres egen skygge. Trods stabil fremgang i meningsmålingerne er det stadig frygten, der styrer den røde blok.

Men omslaget er måske så småt i gang: Enhedslisten og Det Radikale Venstre får i dagens Megafonmåling en vælgeropbakning, der tilsammen svarer til Dansk Folkeparti. Det er trods alt en begyndelse.

Spørgsmålet er dog, om S og SF ikke også ville vinde større selvtillid ved rent faktisk at stå fast på de værdier, det moderne Danmark – i stigende grad – bygger på.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden