0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lad Lykketoft regere fire år mere

Socialdemokraternes mastermind, Mogens Lykketoft, har grønne ideer til en ekstra periode i Finansministeriet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
ASTRID DALUM (arkiv)
Foto: ASTRID DALUM (arkiv)

Grøn. Der er behov for, at en ny S-ledet regering stiller sig i spidsen for en ambitiøs reformpolitik, der fører en grøn vækstpolitik ud i virkeligheden.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ny økonomi udtænkes ikke af de yngste politikere. Tværtimod er der et omslag undervejs i den globale økonomidebat, som drives frem af mere erfarne folk.

Herhjemme er det tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S), som er gået i spidsen for et nybrud, der skaber håb om, at en ny rød regering også kan ende med at føre en grøn vækstpolitik; et paradigmeskift, som gentænker balancen mellem en større samfundsøkonomi og et mindre ressourceforbrug.

Erkendelsen er enkel: Grænsen for klassisk vækst går langs den kinesiske mur.

Som den 65-årige Mogens Lykketoft (S) netop har forklaret i et interview i Information, er den hidtidige vækstmodel ikke globalt gangbar: »Hvis den kinesiske vækst fortsætter nogenlunde usvækket, vil kineserne sidst i århundredet nå op på samme niveau pr. capita som amerikanerne.

Vil de også bruge deres penge som amerikanerne, skal der bl.a. skaffes plads til 900 millioner biler. Det indebærer foruden helt uoverskuelige problemer for miljø, klima og ressourcer, at dagens samlede risdyrkningsareal i Kina må inddrages til veje og parkeringspladser«, siger Lykketoft og konkluderer straks:

»Det er ét blandt hundrede eksempler på, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at give alle mennesker på Jorden en levestandard som den, vi efterspørger i dag. Ressourcerne til det findes simpelthen ikke«.

At advarslen mod fortsat forbrugsvækst kommer fra lige netop Lykketoft – der bestemt ikke kan anklages for at være en flipper, vindmøllefreak eller ’tree hugger’ – er et tegn på, at en ny økonomitænkning endelig er ved at bryde igennem.

Baggrunden for opbruddet er desværre brutal. Samtidig med at den finansielle krise har hærget i Vesten, er priserne på basale råstoffer og fødevarer eksploderet.

Siden sidste år er de gennemsnitlige fødevarepriser steget med 37 procent, ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. Kombinationen af et stigende befolkningstal og en stigende velstand, ikke mindst i Kina og Indien, har sat den traditionelle vækstmodel under et så voldsomt pres, at nye ideer er akut tiltrængt.

De vestlige lande kan ikke regne med, at væksten kan komme i gang igen på de gamle præmisser fra før nedturen: Selv om der sagtens kan produceres flere landbrugsvarer, vil priserne ikke kunne undgå at stige. Hele den vestlige verden er derfor på vej mod et nyt chok, denne gang angående råvarer – som sådan.

Modsvarene mangler. Det kan skyldes, at debatten om vækst har været domineret af to yderpositioner: På den ene side de antimoderne økoromantikere, der vil bremse væksten, og på den anden side hyperkapitalisterne, der er totalt ligeglade med de sociale og miljømæssige konsekvenser af rovdrift på naturressourcer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts