0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Maksimalstat vender bunden nedad

Hovedpinen for en ny regering, uanset farve, bliver at mindske antallet af offentligt ansatte og folk på overførsler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JOACHIM ADRIAN (arkivfoto)
Foto: JOACHIM ADRIAN (arkivfoto)

Nye tider. Tilbage i 2001 rev statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) sider ud af Foghs minimalstatsbog. Nu er det tid til reducere papirdyngerne i den store maksimalstat.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den offentlige sektor er den nye bobleøkonomi.

Alligevel elsker alle staten. På venstrefløjen opfattes det i dag som progressivt at ville parkere endnu flere på passiv forsørgelse, og blandt de borgerlige hyldes det historiske boom i antallet af offentligt ansatte.

Spørgsmålet er dog, hvor socialt progressivt det er at tvinge mere end to mio. danskere over på afhængighed af staten – som nye tal desværre dokumenterer er tilfældet i dagens Danmark – og hvor økonomisk ansvarligt det er at lade det offentlige vokse videre i velfærdens navn.

Danmark har i dag nået et kritisk vendepunkt, hvor balancen mellem den offentlige sektor og det private arbejdsmarked er tippet. Uanset hvem der vinder valget på torsdag, vil politikerne stå over for den samme ubekvemme kendsgerning: Den konstante stigning i antallet af overførselsindkomstmodtagere er ikke bæredygtig, ligesom oppumpningen af den offentlige sektor heller ikke kan bære.

En ny opgørelse i Agenda viser, at den private beskæftigelse er steget netto med blot 4.000 personer siden 1951, mens den offentlige sektor har ansat 683.000 flere.

Med udsigt til fortsat faldende beskæftigelse blandt privatansatte ufaglærte – primært som følge af udflytning af job til billigere lande – behøver man ikke være vismand for at gennemskue, at den offentlige bobleøkonomi er ved at briste.

I de sidste fire år er antallet af forsørgede steget med 200.000, så det samlede antal personer over 15 år, der modtager førtidspension, efterløn, dagpenge, kontanthjælp, folkepension eller andre ydelser, nu har passeret to millioner. Det er desværre ikke et tegn på velfærd, men på en øget afhængighed af statsmagten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage