Orden. Hamad al-Khalifa er mildest talt upopulær i hjemlandet Bahrain. Ikke desto mindre vil kongehuset hædre ham med Dannebrogsordenen.
Foto: HASAN JAMALI/AP

Orden. Hamad al-Khalifa er mildest talt upopulær i hjemlandet Bahrain. Ikke desto mindre vil kongehuset hædre ham med Dannebrogsordenen.

Signatur

Dronningen lokket på arabisk glatis

Hvem finder dog på, at Margrethe skal hædre endnu en diktator?, spørger Jerichow.

Signatur

Hvem har nu lokket Hendes Majestæt Dronningen på glatis?

Egyptens diktator, Hosni Mubarak, som hun har givet Elefantordenen, er ved at blive kasseret af sit eget folk efter 30 års magtmisbrug.

Men sandelig om ikke Margrethe i fredags satte en ny dansk orden på endnu en diktators bryst. Denne gang i Bahrain.

Den slags gør dronningen ikke af sig selv. Nogen i Udenrigsministeriet har svigtet hende. Og ikke nok med dét. De har også svigtet bahrainere og svigtet dansk udenrigspolitik.

Det kan aldrig være i Danmarks interesse at hylde et diktatur, der er dømt til historiens skraldespand.

Det er lige modsat: Danmark har en politisk interesse i at stille os på demokratiets og det åbne samfunds side og i at solidarisere os med diktaturers ofre – ikke med deres undertrykkere.

Kongehuset har før lagt navn til en misforstået dansk hyldest af Rumæniens diktator, Nicolae Ceausescu – som blev myrdet ved kommunismens fald – og af Hosni Mubarak, som netop i disse dage står for fald i Kairo.

Hvem får så den uigennemtænkte ide, at dronning Margrete skal udstyre Hamad ibn Isa Al Khalifa med Storkorset af Dannebrogordenen?

Dronningen vil skamme sig – og Danmark bør skamme sig – når systemkritikere i Bahrain på mandag afvikler ’Vredens dag’ mod den bahrainske kongemagt.

Når Hamad al-Khalifa – der i modsætning til 70 procent af sin befolkning er sunni- og ikke shiitisk muslim – overhovedet hedder konge, er det hans eget påfund. Før hed han ’emir’, men i 2002 ville han hellere være ’konge’ og lod det ske ved dekret.

Det kan aldrig være i Danmarks interesse at hylde et diktatur, der er dømt til historiens skraldespand.

Han besluttede, at Bahrain med sine i alt 33 øer skulle være et ’konstitutionelt kongedømme’.

Han indførte dertil et formelt politisk tokammersystem, hvor underhuset er folkevalgt, men hvor det kongeudpegede overhus stadig kan blokere for lovforslag, som kongen ikke finder passende.

LÆS OGSÅ

Khalifa-familien sidder selv på de fleste pladser i landets formelle regering. Men det er stadig kongen, der bestemmer.

Khalifa kunne derfor afvikle sin families ’ejerskab’ af hovedparten af Bahrains øer – hvis han ville. Det har han ikke villet, snarere har han udvidet familiens økonomiske dominans.

Khalifa kunne også afskaffe fængsling og tortur af landets systemkritikere – hvis han ville. Men det har han heller ikke villet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tværtimod klager landets opposition og Amnesty international over, at systemkritikere er havnet i spjældet og udsat for bestialsk tortur som prygl, elektriske stød og langvarig ophængning.

Torturen blev garanteret ikke nævnt, da vor dronning gav kong Khalifa en dansk orden. Dermed gør Udenrigsministeriet Margrethe til en pinagtig repræsentant for en i bedste fald altmodisch, i værste fald dumsmart realpolitik.

Forhåbningerne til Hamad al-Khalifa var faktisk store, da han for snart ti år siden bebudede, at han ville modernisere Bahrain med demokratiske reformer.

I dag siger Bahrain Freedom Movement, at det forgangne årti »har været et af de værste« for Bahrain. Khalifa-familien har »undladt at respektere sin egen forfatning, afvist at undersøge torturforbrydelser og fortsat med at ekspropriere mere end halvdelen af landet.

Og tortur er blevet det primære redskab til at undertrykke modstandere«.

Den energiske opposition i Bahrain har protesteret og demonstreret mod deres magthavere, længe før revolten i Tunesien og Egypten brød ud.

Men på mandag vil en række af forskellige partier – fra liberale til religiøse – forsøge at ride videre på den arabiske revolutionære bølge.

Det er bahrainernes ret. Deres krav er, at kongen skal stå til ansvar, og at det folkevalgte parlament skal have reel magt.

Men nu har Lene Espersen – med dronningen som stikirendpige – sørget for, at Danmark stiller sig på diktatorens side.

Hvis det er Udenrigsministeriets lære af Arabiens aktuelle krise, er det dumpet.

Torturen blev garanteret ikke nævnt, da vor dronning gav kong Khalifa en dansk orden.

Dermed gør Udenrigsministeriet Margrethe til en pinagtig repræsentant for en i bedste fald altmodisch, i værste fald dumsmart realpolitik ...

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce