Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Drukkultur. De danskes unges druktur er voldsomt og stærkt usund. Diverse reality-programmer hjælper ikke til at imødegå udviklingen.
Foto: MARIA FONFARA (arkiv)

Drukkultur. De danskes unges druktur er voldsomt og stærkt usund. Diverse reality-programmer hjælper ikke til at imødegå udviklingen.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anette Claudi: Sæt proppen i 'Vodka Anja'

Tv-kanalerne svælger i ekstremt fulde unge og overdøver et hvert pip fra Sundhedsstyrelsen.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mandag er store drukaften på tv.

Kanal 5 byder på realityprogrammet ’Kongerne af Marielyst’ med fri sprut til deltagerne.

På TV3 er alkoholprocenterne også langt, langt over det anbefalede, når de samme aften viser 'Sommer i Sunny Beach’, hvor hovedpersonerne er bartendere på den bulgarske bar Den Glade Viking.

»Jeg ved ikke, hvad jeg laver, når jeg er stiv«, lød det fra reality-tv-stjernen ’Prada’ i mandags på Kanal 5, da han skulle forsvare sin adfærd, som havde gjort både ’Vodka Anja’ og ’Babe’ så rasende, at de stort set kun kunne sige ord som »fuck« og »du er det værste menneske på denne jord«.

De tre er nogle af ’kongerne’ i Kanal 5’s realitydrukshow, hvor indtagelse af alkohol og grænseoverskridende adfærd er hovedindholdet.

Scenerne med ’Vodka Anja’ i Marielyst og de ekstremt berusede unge i Sunny Beach står i skærende kontrast til de noget mere alvorlige udmeldinger, som Sundhedsstyrelsen har på dagsordenen i denne uge.

For 21. gang kører Sundstyrelsens sin uge 40-kampagne, i år med sloganet: Sæt proppen i, og lad dit lys brænde længere – med fokus på at få danskerne til at forstå, at kvinder bør holde sig til 7 genstande om ugen, og mænd skal stoppe ved 14 ugentlige genstande, hvis de vil have et langt og raskt liv.

Det er tydeligt, at budskabet ikke er nået frem til hverken ’Vodka Anja’, ’Prada’ eller bartenderen Daniel, som alene på én aften formår at tyre 60 genstande – på én enkelt dag overskrider han altså dagsnormen 30 gange.

WHO slår alarm over danskernes alkoholforbrug og anbefaler højere afgifter på øl og vinMen desværre er drukorgierne ikke kun noget, der foregår i reality-tv – i den ægte og virkelige verden drikker unge danskere også alt for meget. De drikker i gennemsnit dobbelt så meget som andre unge i Europa, og de alleryngste har en lidet sund verdensrekord i druk.

Førstepladsen og statistikken er så grim, at FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO, slår alarm over danskernes alkoholforbrug og anbefaler højere afgifter på øl og vin.

Organisationen foreslår samtidig de danske politikere, at de sætter aldersgrænsen op, så man skal være fyldt 18 år, før man må købe øl og vin. Det er samme aldersgrænse, som i dag gælder i forhold spiritus og cigaretter.

I valgkampen bebudede Socialdemokraterne og SF højere afgifter på usunde varer som cigaretter og slik, men besynderlig nok var hverken øl og vin på de to partiers liste over varer, der skulle gøres dyrere.

Heldigvis har 17 dage intense dage sammen med de radikale i tårnet på Amager gjort dem klogere – så det nu af mandagens regeringsgrundlaget fremgår, at også vin og øl skal pålægges større afgifter. Ganske vist formuleret helt ukonkret, så det står åbent, hvor stor en afgiftsstigning de tiltænker øl og vin.

Regeringen kan glæde sig over, at Forebyggelseskommissionen har lavet en stor del af undersøgelsesarbejdet.

I kommissionens store rapport fra 2009 fremgår det, at netop når det handler om at få alkoholforbruget ned blandt unge, er det et oplagt værktøj at skrue op for afgifterne.

Unge er den gruppe borgere, der er absolut mest prisfølsomme og op- og nedjusterer deres forbrug efter prisen.

Lige nu har TV3 og Kanal 5 seersucces med at gøre unges druk til underholdning i bedste sendetid

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceSpøgelset i afgiftsdiskussionen er altid risikoen for øget grænsehandel. Her bliver det spændende at se nye grundige og troværdige beregninger fra Skatteministeriet.

For det har været ukønt at følge, hvordan først Skatteministeriet i 2009 på vegne af Forebyggelseskommissionen beregnede, at afgiftsstigninger ville give et overskud, men da det ikke passede ind i den daværende regerings dagsorden, blev samme ministerium bedt om at levere en ny beregning, som så fik en afgiftsstigning til at se ud som en rigtig dårlig forretning.

Det gode ved at bruge afgifter som værktøj er, at man som samfund får reguleret borgernes adfærd – uden at gå i forbudshysteri. Og i det mindste ikke er med at tilskynde unge til at tage de usunde valg.

Lige nu har TV3 og Kanal 5 seersucces med at gøre unges druk til underholdning i bedste sendetid. Det er problemet alt for alvorligt til.

Skru ned for druk-tv-programmerne og op for afgifterne.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden