Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN

Fjernsynsvaner. Forældrene skal blive bedre til at træde i karakter overfor deres børns massive medieforbrug.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fjernsynet truer folkesundheden

Danskerne bliver dummere og tungere, skriver Poul Aarøe Pedersen.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er mange måder at blive dum på.

En af de mest sikre metoder er at slå lejr i sofaen og se fjernsyn. Vi danskere gør det mere og mere, længere og længere, og bliver dummere og dummere.

Og ikke nok med det, vi bliver også tungere og tungere.

Ja, for at føje spot til skade er det oven i købet vores børn og unge, der tegner sig for den mest negative udvikling.

Spritnye tal fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet, som offentliggøres i næste måned i Skolebørnsundersøgelsen 2010, viser, at en fjerdedel af landets børn og unge sidder så lang tid foran tv, computer og spillekonsoller, at det er et »sundhedsproblem«.

LÆS OGSÅ

Som professor Bjørn Holstein udlagde teksten i Berlingske i fredags: »Der har været presseforlydender om, at tv-forbruget blandt unge er gået ned, men det er det ikke. Det nye er, at der er kommet et kolossalt tidsforbrug til computerspil oveni«.

Det er især drengene, den er gal med. 27 pct. af de 15-årige drenge bruger hver dag mere end fire timer på tv og dvd’er – på ’Paradise Hotel’, tv-serier fra pølsefabrikken og tjubangfilm fra Blockbuster.

33 pct. af drengene på samme alderstrin bruger ligeledes mere end fire timer om dagen på computeren eller med spillekonsoller.

Forskerne lægger med vilje ikke tallene sammen, eftersom mange af nutidens unge er tilpas kvikke (læs: overfladiske) til at facebooke, samtidig med at de ser film på dvd.

Det er aldrig for sent at skifte kurs, heller ikke selv om det handler om børneopdragelse.Ja, de er så kvikke, at vi skal mere end ti år tilbage for at finde en årgang, hvor der var lige så få, der fik en ungdomsuddannelse. Og de unge, der rent faktisk gennemfører en ungdomsuddannelse, har i dag, ifølge en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut, en ringere faglig viden end tidligere ungdomsårgange.

Så tjullahop, hvor det går med de fjernsynskiggende, ’World of Warcraft’-spillende og Bowser-dræbende børn og unge.

Men det er desværre ikke bare hjernen, der bliver stegt, fordi nutidens forældre ikke kan sige nej og sætte grænser for Nintendo-spilleriet og fjernsynskiggeriet.

To tredjedele af de børn og unge, der ifølge Bjørn Holstein har »en siddetid, der er gået over gevind«, bevæger sig alt for lidt og alt for sjældent, de spiser mere usundt, bliver ikke ’naturligt trætte’ om aftenen og sover derfor for lidt.

Denne gruppe af inaktive piger og drenge bliver ikke nødvendigvis synligt overvægtige, men inde i kroppen er der en kedelig udvikling i gang: De har forhøjet fedt i blodet, muligvis forhøjet insulinmængde, måske ligefrem forhøjet blodtryk.

De er med andre ord i fuld færd med at lægge en sukret makronbund til et liv med livsstilssygdomme. Og hvor fedt er det egentlig?

Selvfølgelig tror forældre ikke, at alle disse ulykker vil ramme deres børn. Troede de det, ville de ikke fra et meget tidligt tidspunkt i deres børns liv vænne børnene (og dem selv) til, at fjernsynet er verdens bedste babysitter. Og gøre det samme med Nintendo’en, Wii’en, Xbox’en, PS3’eren, www, og hva’ vi har?

Men det er nu engang det, der sker i dag, hvad enten forældre vil indrømme det over for sig selv eller ej.

Det er aldrig for sent at skifte kurs, heller ikke selv om det handler om børneopdragelse. Men netop fordi opdragelse handler om give ungerne gode vaner, kan forældrene passende begynde med sig selv.

Og dette handler ikke kun om, at de skal blive bedre til at sætte tidsbegrænsninger på børnenes medieforbrug. Det handler også om, at de skal se nærmere på deres egne forbrugsmønstre.

Her sad de så, blev dummere og tungere, alt imens deres børn – med langt større hast – også blev dummere og tungere.

Det er således ikke mere end par måneder siden, at Politiken på forsiden kunne fortælle, at »danskerne er en nation af sofakartofler og slår rekord foran tv«. Voksne danskere har heller aldrig set så meget tv, som de gør i dag. Helt præcist sad hver dansker i gennemsnit 3 timer og 20 minutter dagligt foran kukkassen i 2010.

Her sad de så, blev dummere og tungere, alt imens deres børn – med langt større hast – også blev dummere og tungere.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden