Fixerum. Hvordan skal samfundet forholde sig til narkomaner? Bør vi give storafhængige en håndsrækning?
Foto: MARTIN ZAKORA (arkiv)

Fixerum. Hvordan skal samfundet forholde sig til narkomaner? Bør vi give storafhængige en håndsrækning?

Signatur

Narkomaner er undermennesker

Ifølge regeringen og DF er det helt okay at lade narkomaner dø af overdoser.

Signatur

Siden Tyskland indførte fixerum, er antallet af narkodødsfald faldet dramatisk.

I storbyen Frankfurt alene faldt tallet fra 150 dødsfald til 30 i løbet af de første fire år med fixerum. Schweiz har haft fixerum siden 1986, og i de seneste ti år er der ikke sket et eneste overdosisdødsfald i rummene.

I Barcelona har man også haft stor succes med fixerum, hvor narkomaner under overvågning af sundhedsfagligt eller socialpædagogisk personale kan indtage medbragte stoffer, få renset sår, modtage vejledning og få rene nåle.

LÆS OGSÅ

Siden indførelsen af fixerum i den spanske storby er antallet af overdoser faldet markant, ligesom hiv-smitte og andre sygdomme, der kan overføres med urene kanyler, er reduceret.

239 mennesker
Disse oplysninger fandt jeg i Berlingske Tidende forleden, sammen med følgende udtalelse fra Liselott Blixt, der er sundhedsordfører for Dansk Folkeparti: »Det er ikke hensigtsmæssigt, og det hører ikke hjemme i vores samfund, at vi skal yde vejledning i, hvordan man skader sig selv med hårde stoffer«.

Blixts udtalelse skal ses sammen med følgende fakta: I 2008 døde 239 danske narkomaner, og ifølge en opgørelse fra EU overgås dødeligheden blandt danske narkomaner kun af dødeligheden blandt narkomaner i Luxembourg og Estland.

Ifølge EU overgås dødeligheden blandt danske narkomaner kun af dødeligheden blandt narkomaner i Luxembourg og Estland239 mennesker er mange. 239, som ikke kunne få vejledning i, hvordan man undgår at smitte hinanden med dødelige sygdomme. 239, som ikke måtte tage deres junk i varme lokaler og med assistance fra en professionel behandler, men måtte fixe i en trappeopgang i Viktoriagade eller på et offentligt toilet.

239, der var så dumme at lande i et misbrug, de ikke kunne kontrollere. Mennesker, der både havde forældre, søskende, ægtefæller, kærester og børn. Men som ifølge regeringen og DF ikke var værdige til at modtage en håndsrækning. Så sent som i april i år nedstemte regeringen og DF et forslag fra oppositionen om oprettelse af fixerum.

Et menneskeligt ansigt
Jeg er ikke så naiv, at jeg tror, at fixerum vil gøre livet til en fest for danske narkomaner. Og fixerummene ville heller ikke fjerne alle de gener, der er med narkomaner på Vesterbro i København. Men de ville tage toppen af problemerne og forhindre nogle af dødsfaldene.

Fixerummene ville sikre, at narkomaner fik rene kanyler. Fik hjælp, når de stak sig forkert. Fik en sludder med en professionel. Et sted i ly for regn og kulde. Og især et menneskeligt ansigt fra et samfund, der gør alt, hvad det kan, for at slippe af med narkomanerne.

LÆS OGSÅ

Og det kan jeg godt forstå, at samfundet gør. Deres blodfyldte kanyler er ikke opmuntrende at se på, når de ligger smidt i gaderne. Svineriet med papirlapper, sølvpapir, skeer og gammelt toiletpapir er ulækkert. Tilsat afføring, blod og urin. Lige der hvor folk bor med deres børn.

Det er heller ikke behageligt at se, hvordan narkomanerne sidder og skyder sig i armene på åben gade. Det er ikke sjovt som beboer at skulle skræve over en skæv junkie, når man kommer sent hjem og gerne vil op i seng. Og det er overhovedet ikke rart at opleve, at den sovende junkie slet ikke sover, men er stendød.

Beboernes problem?
Men det er beboernes eget problem, mener regeringen og dens venner i DF. Regeringen vil i hvert fald ikke hjælpe, hvilket betyder, at folk på indre Vesterbro bliver frustreret over junkierne, der pisker rundt for at finde et sted, hvor de kan tage deres stof i ro og fred.

LÆS OGSÅ

Var regeringen interesseret i at gøre København til en bedre, renere og mere human by, gik den fluks i gang med at oprette fixerum. Ikke for at legalisere narkoen, men for at bringe en smule værdighed tilbage til en af de mest marginaliserede samfundsgrupper.

For det er vel ikke i regeringens interesse, at Danmark skal ligge i top som et af de europæiske lande, hvor man lader mennesker dø i deres eget blod og lort midt på gaden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

-------------------

Rettelse: I en tidligere version af denne kommentar stod der, at Liberal Alliance (LA) er imod fixerum og stemte imod forslaget i Folketinget. Det er forkert. Partiet går ind for fixerum og støttede forslaget.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce