Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

Straf. Antallet af ubetingede domme til unge mellem 15 og 17 år er op til 13 gange større i Danmark end andre steder i Norden. Billede fra Blegdamsvejens Fængsel.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Danmark er der ingen kære mor

Hvorfor spilde tid på at forebygge ungdomskriminalitet, når man bare kan smide de unge i brummen?

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som alle ved, har det stået sløjt til med dansk økonomi de seneste par år.

Det er svært at få gang i væksten igen. Sådan er det ikke på alle samfundsområder. Tag nu for eksempel det danske straffesystem. Her er det næsten, som om væksten ingen ende vil tage. Her er det kun gået én vej siden 2001 – op, op, op.

Danskerne sidder i fængsel som aldrig før. Der er oprettet 700 nye fængselspladser. Strafferammen er hævet hele 47 gange. Strafmassen – dvs. det antal måneder, domstolene idømmer lovbrydere – er steget med næsten 25 procent. Antallet af varetægtsfængslede er rekordhøjt. Det går, kort fortalt, bare derudad.I weekenden kom det så frem, at Danmark sandelig også kører i højeste gear, når det gælder ungdomskriminalitet.

En ny undersøgelse, der går på tværs af straffesystemet i de fem nordiske lande, viser, at antallet af ubetingede domme til unge mellem 15 og 17 år er op til 13 gange større i Danmark end andre steder i Norden. Sverige, Norge, Finland og Island kommer ganske enkelt ikke i nærheden af Danmark, når det handler om at svinge jernnæven over for børn.

Om vi har grund til at være stolte over denne førsteplads, afhænger af, hvem man spørger.

Spørger man VKO-blokken, der har stået bag hovedparten af stramningerne, vil den uden tvivl påstå, at det er en succeshistorie. Så kan de unge lære det, ka’ de.

Spørger man derimod alverdens eksperter, er svaret det stik modsatte: Den danske rekord i ubetingede fængselsstraffe til 15-17-årige er symptom på en retspolitik, der er løbet løbsk.

Helt galt gik det lige før sommerferien, hvor VKO vedtog at sætte den kriminelle lavalder ned fra 15 til 14 år.

Regeringens egen kommission vedrørende ungdomskriminalitet havde specifikt anbefalet, at man ikke nedsatte lavalderen – af den simple årsag, at det ikke fører noget godt med sig. Forestillingen om, at der bliver færre kriminelle, fordi man straffer 14-årige, er da også det rene tankespind:

Lovændringen trådte i kraft 1. juli, og allerede i løbet af den første måned blev 55 14-årige anholdt. Bliver de dømt, betyder det, at 55 14-årige drenge, der for hovedpartens vedkommende er anholdt for rapseri, kan glemme alt om et job som flaskedreng. For hvem vil ansætte en rod med plettet straffeattest?

Det bliver med andre ord næsten uoverstigeligt svært for disse rødder at komme ud af deres kriminelle løbebane, hvis først de er havnet der.

Herhjemme er vi ligeglade med, om de 55 14-årige, der blev anholdt i juli, springer ud som fuldtidskriminelle i løbet af et par år. De er jo selv ude om detHertil kommer den ’socialisering’ ind i yderligere kriminalitet, en anholdelse fører med sig. Som formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Eva Smith, har udtrykt det, er der »stor forskel på at blive behandlet som 14-årig lovbryder i det sociale system og i straffesystemet«.

Køerne til de sikrede institutioner, hvor unge under 18 år kan afsone deres straf, vokser og vokser.

Mens der i 2007 var 15 unge, som konstant ventede i et voksenfængsel på en institutionsplads, var det i 2009 25 unge. Og sikken verden, der åbner sig for 14-årige småkriminelle lømler, når man sådan kan dele livserfaringer med hardcore kriminelle voksenfanger...

Men hvad er problemet egentlig? Skal de unge da slet ikke straffes, når de begår noget ulovligt. Jo, selvfølgelig skal deres forbrydelser ikke gå ubemærket hen.

Det er netop derfor, man har udviklet kriminalpræventive løsninger som f.eks. konfliktråd, hvor de unge møder de mennesker, deres kriminalitet går ud over – og hvor de kan få en klar fornemmelse for, hvilken sorg eller hvilket tab deres kriminalitet fører med sig.

Sådanne alternativer til straf bruger man flittigt i Norge, Sverige og Finland, og det er der faktisk temmelig gode erfaringer med. Hvis det altså er positive effekter, man er på udkig efter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceDenne form for ’blødsødenhed’ huer imidlertid ikke VKO-blokken:

»Umiddelbart kan konfliktråd bestemt have en nyttig virkning, men jeg mener ikke, det skal træde i stedet for straf. Der er behov for sanktioner, hvis unge, eller ældre, laver kriminalitet«, som retsordfører Peter Skaarup (DF) udtrykte det i Information.

Næ, her i Danmark skal de unge bare have en over nakken. Hvad andre nordiske lande gør, må de selv rode med. Herhjemme er vi ligeglade med, om de 55 14-årige, der blev anholdt i juli, springer ud som fuldtidskriminelle i løbet af et par år.

De er jo selv ude om det. De kunne bare have ladet være, ku’ de. Her i landet er der ingen, der får en ny chance. Nej, her er der ingen kære mor.

Og da slet ikke en kær VKO-politiker, der vil lytte til eksperter.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden