Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

skat. Australske BHP Billiton (billedet) har et skuffeselskab i Danmark, med det noble formål at føre så mange penge som muligt ind og ud af landet uden at betale skat.
Foto: MDB MY**TOK** (arkivfoto)/AP

skat. Australske BHP Billiton (billedet) har et skuffeselskab i Danmark, med det noble formål at føre så mange penge som muligt ind og ud af landet uden at betale skat.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvid mand snyder sort mand så det driver

Danmark bør ikke være sikker havn for den kapital, der sejles ud af Afrika.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den hvide mand er gennem tiderne blevet beskyldt for meget på det sorte kontinent.

Og selv om vi blegansigter ikke skal have skyld for det hele, og selv om det nemt bliver en letkøbt forklaring – også på Afrikas selvskabte problemer – går der som bekendt hvid røg af en sort brand.

Tag nu den aktuelle udplyndring af naturressourcerne i Afrika. Her viser det sig, formentlig til de flestes overraskelse, at Danmark spiller en særdeles aktiv rolle. Jo, den er god nok: lille hvide Danmark mod store sorte Afrika.

Hvert år forsvinder omkring 1.000 milliarder kroner ud af ulandene som følge af illegal kapitalflugt – og hvert år stiller Danmark sig tjenstvilligt til rådighed som skattely for en del af disse mange milliarder. Hvor mange vides ikke, men der er ingen tvivl om, at kapitaltrafikken er livlig. Danmark har nemlig en af den vestlige verdens mest lukrative skattelovgivninger, når det gælder skuffeselskaber med det noble formål at føre så mange penge som muligt ind og ud af landet uden at betale skat.

Som Skandinaviens papirduks har Danmark på denne måde fået et flosset ry som gennemstrømningsland for multinationale selskaber, der har brug for at føre gigantiske overskud fra ulande via skattely hjem til ejerne – et fluepapir for multinationale fidusmagere, om man vil.

Men hvem skulle også give mineselskaber som BHP Billiton sort samvittighed - Danmark gør det i hvert fald ikke.I sidste uge kunne Politiken afsløre, at et af disse skuffeselskaber har til huse i Holbergsgade 14 i det indre København. Det hedder BHP Billiton Investment Marketing, og fører via firmaet Citco ApS en stille tilværelse som ’administrationsselskab’ for verdens største mineselskab, australske BHP Billiton.

I virkeligheden er selskabet blot en transitstation for nogle af de mange milliarder, mineselskabet hvert år hiver ud af minedriften i bl.a. Afrika og sender hjem til Australien. Ret så avanceret – og ret så samvittighedsløst.

Men hvem skulle også give mineselskaber som BHP Billiton sort samvittighed – Danmark gør det i hvert fald ikke.Her i landet gælder alle udbytterkneb: Siden 2006 har selskabet således ført mindst 14,5 milliarder kroner gennem Citco. Alene sidste år fløj 6,3 milliarder kroner gennem Holbergsgade.

Ja, det vidste naboerne nok ikke.

Måske lyder det hokuspokus-sjovt, men det er det faktisk ikke: Mineselskaber som BHP Billiton betaler stort set ikke en krone i skat i de ulande, hvor de henter milliarderne – og at Danmark som vestligt land med en vis moralsk habitus lægger lovgivning til denne udplyndring er dybt dubiøst.

Når Danmark overhovedet har fået denne unikke særstilling som safe haven for skattespekulanter, skyldes det en lovændring fra 1999, som afskaffede skat på udbytter, der sendes ud af landet. Skat har siden – ad flere omgange – forsøgt at stramme og kompensere for den manglende lovgivning, men indtil videre uden held.

Det er tid at gøre op med Bech-Bruun, BHP Billiton og andre, der snylter på lille hvide Danmark og store sorte Afrika.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceEt af landets største advokatfirmaer, Bech-Bruun, er ligefrem så entreprenant, at det for ussel sort mammon forsøger at hverve skatteunddragende kunder i butikken med henvisning til den manglende lovgivning. Som der på engelsk står på Bech-Bruuns hjemmeside:

»Siden 1999 har Danmark været kendt som en attraktiv jurisdiktion for holdingselskaber. Kombinationen af et omfattende netværk af skatteaftaler og et fordelagtigt skatteregime for holdingselskaber har givet selskaber fra mange lande mulighed for at føre indkomst gennem Danmark uden at blive påført kildeskat«.Ingen skal tilsyneladende være i tvivl om, at Bech-Bruun sælger elastisk moral i metermål: Drypper det fra blodsugende virksomheder som BHP Billiton og andre, der selv lever af at udsulte den tredje verden, står Bech-Bruun tydeligvis klar med snablen. En slags snylter på snylteren, kan man sige. Ja, advokatfirmaet har ligefrem oprettet et selskab, Forum Administration A/S, der har specialiseret sig i gennemstrømningsselskaber.

Dette er selvfølgelig strictly business, men derfor behøver vi som nation ikke finde os i det. For hver krone Danmark i dag giver i ulandsbistand til vores partnerlande, forsvinder 37 kroner som følge af illegal kapitalflugt – som altså bl.a. Bech-Bruun er med til at sætte i system.

Det fremgår af regeringens udviklingspolitik, at »Danmark skal føre an i kampen for at lukke skattehuller, adressere illegale kapitaloverførsler og fremme retfærdig beskatning i verdens fattigste lande«.

Men kunne man ikke forestille sig, at en lignende målsætning kunne fremgå af den hjemlige skattelovgivning?

Selvfølgelig kunne man det. Det er tid at gøre op med Bech-Bruun, BHP Billiton og andre, der snylter på lille hvide Danmark og store sorte Afrika.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden