Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ideologi. Højreekstremismen er livsfarlig, når det gælder den ideologiske dimension. For mennesker i et demokrati og for det demokratiske samfund selv, skriver Anita Bay Bundegaard i dagens signatur.
Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/AP (arkivfoto)

Ideologi. Højreekstremismen er livsfarlig, når det gælder den ideologiske dimension. For mennesker i et demokrati og for det demokratiske samfund selv, skriver Anita Bay Bundegaard i dagens signatur.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det fælles ideologiske tankegods

Det højreekstreme og det højrepopulistiske har fælles ideologisk tankegods.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uanset om massemorderen i Norge vil blive erklæret sindssyg i klinisk forstand, er der ingen tvivl om, at hans handling er en gal mands værk.

Man kan formodentlig finde mange plausible dele til en socialpsykologisk forklaring i Anders Breiviks opvækst med en fraværende far. Og bag det forvrængede selvbillede af en ’tempelridder’ og et overmenneske findes en ung mand med behov for at hævde sig og finde en identitet i et feminiseret samfund, og som påvirkes af voldelige computerrollespil og højreekstremistiske internetfora.

Det er næppe muligt at trække en lige linje mellem årsag og virkning. Mange drenge vokser op med et svagt faderforbillede uden at blive mordere af det. Mange unge spiller computerspil, uden at det er det mindste skadeligt.

Men når det gælder den ideologiske dimension, er der ingen tvivl: Højreekstremismen er livsfarlig. For mennesker i et demokrati og for det demokratiske samfund selv. Det er set adskillige gange i historien, og hver gang har vi lovet, at vi ville lære af det.

Akkurat som venstreekstremismen er den end ikke noget, man blot skal flirte med i ungdommeligt overmod. Herhjemme senest Blekingegadebanden.

Derfor er det vigtigt at påvise, præcis hvori lighederne og forskellene mellem den mere eller mindre gedulgte højreekstremisme og den parlamentariske højrepopulisme består. Ligesom på venstrefløjen går den afgørende skillelinje ved anvendelsen af vold. Og ligesom på venstrefløjen er den afgørende lighed en fællesmængde af ideologisk tankegods.

LÆS SIGNATUR

Breivik hævder i sit manifest, at de gamle arbejderpartier i Europa har svigtet deres befolkninger ved ikke at tage indvandringsspørgsmålet tilstrækkelig alvorligt. Det er med det udgangspunkt, de moderne højrepopulistiske partier er blevet dannet de seneste 25 år.

Højreekstremister og højrepopulister deler opfattelsen af, at muslimer udgør en trussel mod en række grundlæggende værdier i det vestlige samfund: borgerrettigheder, kristendom, forholdet mellem kønnene osv. De højrepopulistiske partier søger ad parlamentarisk vej og gennem propaganda med omhyggeligt afstemt retorik at føre så meget som muligt af ideologien ud i livet som konkret lovgivning.

Når man henvender sig bredt, lægger man således vægt på, at ’islamiseringen’ truer ytringsfrihed og samværsformer. Når man udvikler sin politik, er den dog baseret på nationalkonservative holdninger imod indvandring, internationalt samarbejde, det multikulturelle samfund, liberal retspolitik osv.

Konsekvenserne af den højrepopulistiske politik har vi set i rigt mål i Danmark i de seneste ti år.

For højreekstremisterne vil dette konservative modspil til den moderne udvikling aldrig være nok. Der skal en samfundsrevolution til, provokeret frem gennem voldelige aktioner og stigende uro og konflikt.

Konsekvenserne af den højrepopulistiske politik har vi set i rigt mål i Danmark i de seneste ti år. En reaktionær udlændingepolitik har gjort Danmark til et vanskeligt tilgængeligt og mindre attraktivt sted at søge til.

Det gør det svært at tiltrække arbejdskraft og investeringer. En fodslæbende holdning til internationalt samarbejde i EU og FN på stort set alle områder, herunder helt væsentlige som økonomi, ret, klima, menneskerettigheder og flygtninge, kombineret med militært engagement i flere angrebskrige, har gjort Danmark til et forbillede for isolationistiske højrenationale kræfter.

LÆS LEDER

I den højrenationale forestillingsverden er det monokulturelle, isolerede, kristne, kontrollerede, men trygge samfund truet af muslimsk indvandring. Ved ikke at have strukturelle, politiske forhold som hovedfjende, men konkrete mennesker har man imidlertid dæmoniseret og diskrimineret hele befolkningsgrupper.

Højrepopulismen tager ligesom partierne på venstrefløjen afstand fra brugen af vold. Men mens venstrepartierne har forladt ideerne om proletariatets diktatur og nationalisering af al væsentlig økonomisk aktivitet, fastholder højrefløjen den nationalkonservative isolationisme.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden