Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Plejecenter Byageren i Nærum. Plejecenterleder Jane Hald, beboer Johannes Tangaa og fysioterapeut Kasper Vollmond.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flemming Ytzen: Ønsker De robot eller burka, hr. olding?

Måske skal vi til at finde højteknologiske løsninger på arbejdskraft-manglen i plejesektoren.

Signatur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle af os 65-årige må formodes at være her også om et kvart århundrede, men i hvilken tilstand? Zombier eller friske som havørne?

Hvordan ser plejehjemmene ud til den tid, er den kommunale hjemmehjælp bedre eller dårlige bemandet til den tid, og skal man gnave af sin pensionsopsparing for at tilkøbe sig de ydelser, som det offentlige system ikke længere vil levere vederlagsfrit, dvs. over skattebilletten?

I sidste uge flød nyhedsstrømmen over med endnu en udmelding om, at Danmark om få år kommer til at mangle arbejdskraft: også til de helt fundamentale serviceområder som ældreplejen. Samtidig hører vi igen og igen, at alt for mange ufaglærte indvandrerkvinder stadig står uden for arbejdsmarkedet.

Hvis det til den tid stadig er kontroversielt at forbyde burka eller niqab i arbejdstiden, så lad venligst robotterne marchere ind på vore institutioner

Denne ligning burde gå nemt op: Lad disse kvinder bruge deres erfaring for omsorg fra hjemmet i professionelt regi på de plejekrævende danskere. Jamen, hvem vil som plejehjemsboer i alderskategorien 85 og opefter acceptere, at kvinden, der hjælper dig både med rollatoren, sugerøret til whiskyen, aftensmaden og toiletbesøget, bærer tørklæde, burka eller sågar niqab?

Jeg har for længst gjort min stilling op: Tørklædet har jeg ingen vanskeligheder med, men jeg vil venligt, men bestemt sige nej tak til den sosu-assistent, der møder mig med burka eller niqab. Disse beklædningsstykker hører ganske enkelt ikke til i den vanskelige, fortrolige, men også intime situation, der opstår, når en skrøbelig olding skal have hjælp til det mest nødvendige.

Integration forudsætter ligestilling, som igen forudsætter, at personale og borger mødes i øjenhøjde, kort sagt: Kommunikation via mimik er en tillidssag. Offentlige regulativer, der dikterer, at sosu-kvinden fra Nigeria eller Somalia skal lade burkaen blive i tasken, er efter min bedste opfattelse en gave til denne indvandrede borger, og den er givet i den bedste mening.

Kan vi snart få det lært: Ja, selvfølgelig diskriminerer vi, også når det gælder beklædningsstykker, men formålet er at stille mennesker lige i det offentlige rum. Fru Nigeria og frøken Somalia, vil I venligst lade burkaen og niqaben blive hjemme, inden I møder op på plejehjemmet eller i daginstitutionen.

Men hvem ved, til den tid er aldringen i det danske samfund måske så fremskreden og integrationen stadig så fejlslagen, at plejehjemssektoren stadig skriger på personale.

Så kan løsningen blive japansk, og den hedder robotter, de såkaldte humanoids, som er robotter, der foregiver at have menneskelige egenskaber og kan kodes til at udvise noget, der ligner sådanne egenskaber.

Japan er det hurtigst aldrende samfund på kloden og vil om få år mangle et par millioner sosu’er. Tilvandret udenlandsk arbejdskraft er minimal i det ørige, som er hjem for 125 millioner, men som teknologisk er i klodens førerfelt.

Så dette højt avancerede samfund har for længst sat sine bedste hjerner i sving med at udvikle humanoider. Den mest populære model hedder Pepper og er allerede sat ind på mange japanske plejehjem. Pepper er i stand til at aflæse, om individet, den skal betjene, smiler og nikker ja til en forespørgsel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er løsningen på plejesektorens dilemma. Hvis det til den tid stadig er kontroversielt at forbyde burka eller niqab i arbejdstiden, eller hvis integrationen stadig er en fiasko, så lad venligst robotterne, japanske eller danske, marchere ind på vore institutioner. De skal have nogle velkomstkram, for de kan nemlig programmeres til at kramme og nynne melodisk, mens de gør det. Whisky med sugerør, den klarer de utvivlsomt også.

Lyder det som noget fra en science fiction-fortælling? En undersøgelse fra i fjor, foranstaltet af EU, nåede frem til, at vi danskere generelt er positivt indstillede over at få flere robotter ind i hverdagen.

Ph.d. Jens Strandbech, der er specialiseret i interaktionen mellem mennesker og robotter og dermed en slags robotfilosof, fortæller til netmediet Føljeton, at Danmark er et af de mest robotpositive lande i Europa. 84 procent af danskerne hilser robotterne velkommen, pænt over EU-gennemsnittet på 70 procent.

Bag denne tilsyneladende positive nyhed gemmer der sig et dilemma: Handler det om, at vi er opmuntrede over udsigten til at kunne programmere robotter til at opfylde vore behov og forventninger, samtidig med at vi reelt har opgivet at programmere indvandrerkvinderne til at droppe deres mest kontroversielle hovedbeklædning?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden