Mænd får typisk udbetalt overarbejde, mens kvinder oftere afspadserer det.
Foto: Lars Just

Mænd får typisk udbetalt overarbejde, mens kvinder oftere afspadserer det.

Forbrug og liv

Sådan lyder statistikken: Mænd får overarbejde udbetalt, mens kvinder afspadserer overarbejde

Hver 7. dansker arbejder over, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Mænd står for flest overarbejdstimer, og dem får de udbetalt i stedet for at afspadsere som kvinderne.

Forbrug og liv

Når mænd arbejder over, så får de oftere end kvinder, pengene for overarbejdet udbetalt oveni deres almindelige gage.

Omvendt afspadserer kvinderne i højere grad de ekstra timer, de har lagt på deres arbejdsplads, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det mønster har en arbejdsmarkedsforsker en forklaring på.

»Mænd er typisk mere materielt orienteret og vil gerne have betaling for deres overarbejde ind på lønkontoen. Det kan også give mænd en tilfredsstillelse at få deres værd målt ud i kroner og øre«, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

»Kvinderne er mere optaget af relationer og vil hellere bruge tid på børn og familie end at se overarbejdet på deres lønkonto«, siger Henning Jørgensen.

Bemærkelsesværdigt

Tendensen til at kvinder afspadserer, og mænd får pengene for at arbejde over, finder en anden arbejdsmarkedsforsker bemærkelsesværdigt.

»Vi har et kønsopdelt arbejdsmarked, hvor kvinder typisk arbejder i den offentlige sektor, og her er der tradition for, at overarbejdstimer skal afspadseres«, siger lektor Christian Lyhne Ibsen fra forskningsinstituttet FAOS på Københavns Univeristet.

»Omvendt er mændene i overtal i det private erhvervsliv, hvor det er mere og mere sædvanligt at betale for overarbejde. Hvis der for eksempel kommer en ekstra ordre, som skal produceres på fabrikken, eller byggefirmaet har mange opgaver, så skal opgaven løse, og det kan være vanskeligt at få tid til at afspadsere efterfølgende«, siger Christian Lyhne Ibsen.

Når kvinder i høj grad har valgt at arbejde inden for det offentlige, så kan der meget vel være tale om et bevidst valg, vurderer forskeren.

»Ønsket om at få balance mellem arbejdsliv og familieliv kan bedre realiseres, hvis for eksempel overarbejde skal afspadseres«, siger Christian Lyhne Ibsen.

Professoren fra Aalborg gør opmærksom på, at kvinder skal være bevidst om, at det kan have konsekvenser at vælge afspadsering frem for overarbejdsbetaling.

»Kvinderne handikapper sig selv i karriere-kapløbet, når de vælger at gå efter afspadseringen. De fravælger nogle karrieremuligheder og risikerer at blive straffet for det«, siger Henning Jørgensen.

Hver 7. arbejder over

Tallene viser, at hver 7. danske lønmodtager - 14 procent - arbejder over. 17 procent af mændene opgiver at have arbejdet over, mens det derimod kun er 12 procent af kvinderne.

Det kommer ikke bag på arbejdsmarkedsforskeren fra Københavns Universitet.

»Mange virksomheder er bemandet, så man lige akkurat kan løse de opgaver, der er. Derfor er der behov for overarbejde, hvis der sker et eller andet uforudset«, siger Christian Lyhne Ibsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Aalborg er Henning Jørgensen enig i, at mange virksomheder »har skåret ind til benet«, så nye opgaver må løses med blandt andet overarbejde. Han kalder det et bevidst valg fra arbejdsgiverne, som i de seneste overenskomster har lagt stor vægt på fleksibilitet.

»Overenskomsterne er blevet mere og mere individuelle, hvor de ansatte kan vælge mellem afspadsering, løn pensioner og så videre. Med en række skattereformer er skatten af den sidst tjente krone sat ned, så marginalskatten er blevet noget lavere«, siger Henning Jørgensen.

Mere end hver tredje lønmodtager - 36 procent - havde ifølge Danmarks Statistiks Arbejdskraftsundersøgelse fra 1. kvartal af 2017 overarbejde, som de ikke fik hverken betaling eller afspadsering for. Også er her er det mændene, der har flest timer noteret på deres overarbejdskonto.

»Mænd er mere karriere-orienterede og bruger gerne nogle ekstra timer på arbejdet« siger professor Henning Jørgensen.

De mange ubetalte overarbejdstimer ser Christian Lyhne Ibsen som et resultat af, at der på det moderne arbejdsmarked bliver givet en løn for at varetage en jobfunktion.

»Du får en opgave, så må du selv finde ud af at løse den, inden for den tid, du har til rådighed. Her er et oplagt issue for fagforeningerne med den megen ubetalte overarbejde«, siger Christian Lyhne Ibsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce