Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

COOP's eksperiment Ekoeffekten måler deltagernes urin for pesticider - her ses 'før og efter'.

COOP's eksperiment Ekoeffekten måler deltagernes urin for pesticider - her ses 'før og efter'.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sverige forbyder berømt Coop-reklame: Økologiske fødevarer må ikke kaldes sundere

Svenske Coop's reklamekampagne om effekten af at skifte til ren økologi er ulovlig. Dommen er et »selvmål« for landbruget, mener Coop.

Forbrug og liv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi spiser insektmidler!«, siger teenageren i familien.

Hendes mor kigger på hende og siger »hvor ækelt«.

Scenen er fra Coop's prisvindende reklamefilm 'Ekoeffekten' fra 2015 og 2016, hvor den svenske familie Palmberg får målt et hav af pesticider i urinen, og derefter bliver sat til at spise økologiske varer i to uger. Efter de to uger falder pesticiderne dramatisk eller forsvinder helt, især hos børnene.

Men reklamen er ulovlig. Man må ikke bruge udsagn som »vi spiser insektmidler«, og man må ikke markedsføre økologiske fødevarer som sundere eller bedre for mangfoldigheden i naturen.

Sådan lyder afgørelsen fra den svenske patent- og markedsdomstol, efter at den svenske pesticidindustri i 2016 anmeldte COOP til myndighederne.

Det glæder den danske landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug.

»Den reklame er faldet os for brystet, fordi den ikke har bund i virkeligheden. Den har bund i en politisk korrekthed, man har vedtaget, men det kan man ikke bruge faktuelt«, siger faglig direktør Jørgen Evald Jensen.

Organisationen fik tidligere på året stoppet en Rema 1000-reklame, der hævdede, at økologi er bedre for grundvandet - det kunne supermarkedskæden ikke føre videnskabeligt bevis for.

Oversat til kinesisk

Reklamekampagnen 'Ekoeffekten' fra 2015 og 2016 var et enormt hit, som gik hele verdenen rundt, og filmen blev oversat til engelsk, fransk, italiensk og mandarin. Den har formentlig også været medvirkende til, at Sverige oplever ekstreme vækstrater i salget af økologi. Sverige forventes måske allerede i år at overgå Danmark i salget af økologi.

I 2016 anmeldte Svenskt Växtskydd - brancheorganisationen for pesticider - reklamen for vildledende markedsføring. Coop generaliserede resultaterne fra det lille forsøg alt for groft og brugte det i markedsføring af egne produkter.

Coop i Danmark ærgrer sig over dommen, men kan samtidig godt forstå, at domstolen tolker reklamen som, at økologi har en sundhedseffekt, selv om reklamen egentlig bare siger, at man som forbruger reducerer antallet og mængden af pesticider i kroppen.

»Mantraet herhjemme er, at økologien skal være markedsdreven, men det betyder alt andet lige, at man bliver nødt til at fortælle forbrugeren, hvad økologien gør anderledes, og hvad det betyder. Det er ærgerligt, at det skal ende i en retssag, og at pesticidindustrien har anlagt den sag, forstår jeg ikke«, siger CSR-chef Thomas Roland, Coop.

Selvmål at lægge sag

Hvorfor ikke?

»Jeg synes, det er et selvmål af Svenskt Väkstskydd.  Man kan sagtens forestille sig, at de svenske økoproducenter ikke græder over det her, tværtimod. Det at få et sagsanlæg fra pesticidindustrien er på en måde fantastisk for dem i deres markedsføring«, siger han.

»Økologer ønsker at arbejde ud fra et forsigtighedsprincip, hvor man ikke foretager risikable eksperimenter, der kan gå ud over grundvandet eller helbredet. Den snusfornuft, der ligger i de principper, rimer meget med, hvordan vi danskere drømmer om, at fødevareproduktionen foregår. Jeg er repræsentant for en kæde, der sælger begge type varer, og der ærgrer det mig, at vi får en retorik om 'dem mod os'. Det er virkelig ikke særlig frugtbart«.

Kan skade intelligensen

Coop's eksperiment i at give en svensk familie økologi er ikke det eneste af sin slags. I år satte Dansk Naturfredningsforening fem familier til at spise 100 pct. økologisk. Omlægningen til økologi reducerede koncentrationen af pesticidrester i kroppen betydeligt.

I en undersøgelse bestilt af Miljøstyrelsen fra 2016 målte forskere urinen i 144 danske skolebørn og 145 mødre. 9 ud af 10 havde rester af insektgifte. Det kaldte førende danske forskere for alarmerende. Nogle forskere mener, at det kan skade udviklingen af intelligens.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden