0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om De fyrede

Overvismands bud på coronaplan: Giv penge til unge, ældre og lavtlønnede

Coronapandemien sætter så dybe spor i samfundsøkonomien, at der skal bruges utraditionelle midler for at få gang i forbruget. Overvismand vil dele penge ud til unge, gamle og lavtlønnede.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Hos byggemarkedet Harald Nyborg tager man Corona situationen seriøst, og alle forretningerne har fået klare instrukser om, hvordan de skal forholde sig for at beskytte medarbejderne og kunder.

Forbrug og liv

Det lyder næsten for godt til at være sandt. At den coronainficerede danske samfundsøkonomi skal reddes med gavmilde pengegaver til borgerne. Men der er en mening med galskaben.

Når krisen slipper taget i det danske samfund, vil borgerne være så bange for nye kriser, at de lader deres penge stå på bankkontoen frem for bruge dem i butikkerne, mener overvismand Carl-Johan Dalgaard:

»De vil ikke gå ud at shoppe nyt tøj, biler, cykler og alle mulige andre forbrugsgoder. Og det er noget skidt for samfundsøkonomien og for de virksomheder, der forsøger at komme til hægterne«, siger han og fortsætter:

»Derfor givet det rigtig god mening så hurtigt som muligt at kanalisere flere penge ud til de borgere, der har en stor tilbøjelighed til at forbruge; og det er typisk de unge, de ældre og de lavtlønnede«, siger overvismanden, der bliver bakket op af flere førende økonomer..

Blandt andre tidligere overvismand, professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er enig: »Vi ved, at disse grupper har et særligt forbrugsmønster. Og eftersom situationen er ekstraordinær, kunne man med fordel tænke i utraditionelle former for finanspolitiske lempelser«.

Han peger blandt andet på muligheden for midlertidigt at hæve folkepensionens grundbeløb eller statens uddannelsesstøtte – og for at lette skatten på de laveste indkomster. På den måde bliver der kanaliseret flere penge ud til forbrug i en række midlertidige ordninger.

Finansminister Nicolai Wammen (S) er enig i, at der vil være behov for at »sætte yderligere gang i hjulene«, når samfundet igen skal lukkes op: »Det tror jeg der er bred enighed om, og jeg hilser forslag velkomne«, siger ministeren i en skriftlig kommentar:

»Lige nu er opgaven at holde hånden under danske arbejdspladser, så vi sikrer, at så få danskere som muligt mister deres job, og så få virksomheder som muligt bukker under«, siger han.

Det er ikke kun danske økonomer, der anbefaler pengegaver til folket. Cheføkonom i den svenske Swedbank Andreas Wallström foreslår ifølge Dagens Nyheter, at den svenske stat giver alle svenskere i den arbejdsdygtige alder 10.000 svenske kroner for at kickstarte økonomien, når coronakrisen er overstået.

I USA har både demokrater, republikanere og sågar præsident Donald Trump selv nævnt de såkaldte helikopterpenge som en mulighed for at holde hånden under amerikanernes forbrug.

I det danske Folketing er Venstre umiddelbart klar til at diskutere idéen, mens Radikale Venstre ser det som en vanskelig model. »Det vil være en svær politisk øvelse at dele penge ud til nogle, men ikke til andre i den nuværende situation, men jeg vil ikke afskrive det«, siger finansordfører og næstformand Sofie Carsten Nielsen.

Men målet er ikke at dele sol og vind lige, understreger Carl-Johan Dalgaard. Det handler om at sparke gang i forbruget, og får de højtlønnede en pengegave, vil de typisk spare pengene op: »Det nytter jo ikke noget, når vi vil have gang i forbruget«, siger overvismanden.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter